Пенка Игнатова, Община Велико Търново: С коктейл за директори и учители, голям празник и шествие ще отбележим 24 май

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Голямо шествие ще премине по улиците на града, а в него се очаква да се включват над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители на старата столица и гости от България и чужбина. Повече разказа в предаването „Царевргад Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Пенка Игнатова, директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината. Прочетете пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Игнатова, кой ще се включи в традиционната среща с просветни дейци от Великотърновска община, която кметът Панов организира ежегодно?

Пенка Игнатова: Преди 24 май кметът организира коктейл с учители от образователните институции в община Велико Търново. През настоящата година са поканени над 300 души, сред които директори и преподаватели от училища и детски градини. Срещата ще е днес, от 20.00 часа, в хотел „Янтра“. Обикновено този коктейл се прави и на самия 24 май и предварително. На тази среща ще бъдат отличени петима учители, които през учебната 2018/2019 година са придобили докторска степен. Те ще се получат Старопрестолна грамота и букет от  инж. Панов. Същевременно имаме и директор, на който предстои пенсиониране. Той също ще получи Старопрестолна грамота, както и почетния знак на кмета.  Това е инж. Марин Цонев, директор на ПГ по геодезия и архитектура.

Фокус: Как продължава програмата?

Пенка Игнатова: На самия 24 май, по традиция, ще организираме общоградско шествие по улиците на Велико Търново. Очакваме в него да се включат малко над 1000 ученици. През миналата година имахме море от цветя, от усмивки на ученици, на деца. И тази година, по идея на кмета, и поради това, че от минали години имаме горчивия опит, че участниците от шествието не се побират пред театъра и не могат да гледат церемонията, затова тази година сменихме мястото за приключване на шествието – то ще е на площада пред пощата. По този начин ще има място за всички шестващи деца, ученици, студенти и граждани. Направили сме разпределение на местата, където ще застанат блоковете, те са общо пет на брой. Разговаряли сме с комендантите на всички образователни институции и тази година всичко ще е много подредено. Първият блок ще се води от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ , НВУ „Васил Левски“, филиала на Медицински университет – Варна и Професионална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Следва блока на основните училища, те са пет. Третият е на средните училища – те са четири, следват профилираните гимназии, а в петия блок ще са професионалните гимназии. Шествието тръгва в 10.30 часа от пл. „Велчова завера“. На Паметника на обесените ще се включат децата от детските градини, които ще са най-отпред. Шествието ще бъде водено от Неделното училище с отец Славчо, следва ги Духовия оркестър на Общината и още два оркестъра – на СУ „Емилиян Станев“ и на НВУ „Васил Левски“.

Фокус: Нека кажем няколко думи и за хората, пред които се прекланяме на 24 май – учителите. Община Велико Търново винаги им обръща специално внимание, с какво те спомагат за развитието на града и региона?

Пенка Игнатова: Спомагат за развитието на Общината с техния труд, с тяхната работа, с нашето признание и нашата подкрепа. Те работят с над 7 000 ученици, с техните постижения. През цялото време на шествието и вечерта на баловете – днес и на 24-ти, ще слушаме текстове на презентации, които са подготвени от всяко училище и в тях са представени постиженията на учениците. Мисля, че учителите са хората, които могат да бъдат щастливи с това, на което са научили своите възпитаници. Аз им го пожелавам от сърце! Нека и децата, от своя страна, не забравят своите преподаватели и винаги да ги носят в сърцата си! Мисля, че с общинските награди, които раздаваме за учител и колектив на годината, ние показваме нашето признание. Въпреки, че един печели, аз мога да заявя, че всички са достойни! Всички те заслужават добро отношение, получават го и имат право да ходят с високо вдигнати глави.

Луиза ТРАНЧЕВА