Пенка Игнатова, Община Велико Търново: На 90% са приключили летните ремонти в градините и училищата от града и малките населени места

Велико Търново. Всички образователни институции на територията на Великотърновска община са готови за старта на новата учебна година. Това увери в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в местната администрация. Тя уточни, че детските градини са започнали официално работа в началото на настоящата седмица. Приети са по една или две първи групи. Персоналът навсякъде е окомплектован, като няма учители, които не притежават необходимата образователна степен и квалификация. „Първите групи работят с подкрепящ учител – млади хора, които след време при доказано желание и добри умения, ще бъдат назначени за постоянно“. Броят на 5-6-годишните деца е по-голям в сравнение с предходните години. Обхватът им в образователната система е над 90%, а тези които не посещават градини са в чужбина, сочи още проверка на месните власти.

В училищата ще влязат 2634 деца и младежи, което е с около 100 повече в сравнение с миналата година. „Първокласниците са 709, а самостоятелните паралелки -33. Ще има и слети в малките населени места. Завършващите 12 клас са 409. Имаме и една защитена паралелка – „Автоматизация на непрекъснати производства“ в СУ „В.Комаров“, в която са приети 8 ученика“, обясни още Игнатова.

След началото на учебната година ремонтите ще продължат в СУ „Емилиян Станев“, но това няма да създаде проблеми на самия обучителен процес. Дейностите в сграда са приключили, предстои да започне санирането.

„В детските градини са вложени над 100 лева. Единствената, в която ремонтът още не е приключил е тази в село Водолей, но се очаква това да се случи до края на седмицата“, допълни експертът и припомни, че започва изграждането на ново заведение в кв. „Зона В“, както и на новото крило към ДГ „Здравец“.

Луиза ТРАНЧЕВА