Пенка Игнатова, Община Велико Търново: Кандидатите за учители в града се увеличават и преди началото на учебната година за едно място се бориха между 20 и 30 човека

8550 ученици влязоха в класните стаи на великотърновските училища в началото на седмицата. Ръстът е ясно изразен – над 100 повече спрямо миналата година са учащите. Специално проучване на кмета Даниел Панов показа, че възпитаници на великотърновските учебни институции стават над 40 деца на семейства, завърнали се от различни държави в чужбина – Англия, Испания, Дания, Гърция, Холандия. Над 60 са и учениците, чиито родители са се преместили от други области и са избрали да живеят в старопрестолния град. Повече за положителните тенденции прочетете в интервюто за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ с Пенка Игнатова, директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината.

Фокус: Г-жо Игнатова, с колко повече са учениците във Великотърновска община през настоящата учебна година?

Пенка Игнатова: По отношение  на въпроса с колко повече са децата е много трудно да се отговори точно в този момент, защото броят им се променя не ежедневно, а ежечасно. Постоянно има такива, които се записват, местят, идват, излизат … Всъщност по-скоро в община Велико Търново само прииждат. Така, че след няколко дни ние, заедно с Регионалното управление по образованието, ще обработим специални списъци, в които е събрана цялата информация за всички образователни институции. Въпреки, че нямаме точни числа мога да обобщя, че диапазонът, в който се движим показва, че тази година учениците ни са с около 90-105 повече.  Аз не казвам, че това са само деца и младежи, които идват от чужбина, имаме много и от други области, а и от съседни на Търново общини. Справка, която направихме преди първия учебен ден, показва, че тези, които са дошли от други страни, само за училищата, са над 60. Те идват от Англия, Холандия, Гърция, Дания и други страни. Те са на различна възраст и са записани в различни класове, не само в първите. Информацията ни показва, че имаме и около 150 ученици от други общини, а тези от други области са над 70. Това е показател, по отношение на други общини и области, че се търси качеството на образованието във Велико Търново – на професионалните училища, на профилираните гимназии и не по-малко на основните. Не по-маловажно е това, че новоназначените млади учители само за тази година са 35-ма. Това е по първоначална информация, а вероятно ще се окажат и повече. Казвам всичко това, защото достигнахме момент, в който директорите назначават учители, които имат сърце и душа, освен познания и дипломи. Те искат да работят с децата и дават всичко от себе си, за да ги възпитават.

Фокус: Предполагам, че привличането на млади специалисти е една от стратегиите на Общината за развитие на образованието, но какво друго правите, какви са мерките в тази насока? Как Община Велико Търново се справя с проблемите, които са актуални за цялата страна – обезлюдяване, по-малко ученици, липса на кадри?

Пенка Игнатова: Това е политика на ръководството на Общината и е резултат от съвместната ни работа с ръководителите на образователните институции. Ние се вслушваме в техните предложения, реагираме, подпомагаме ги, подкрепяме ги винаги когато можем. Освен това постоянно се стремим да обновяваме материално-техническата база, което облекчава директорите и им дава възможност да насочат своите усилия към техния ресурс – към педагогическите специалисти. Много е важно да има екипност между всички институции, които носят отговорност – Община, Регионално управление по образованието и директорите. Тук няма граници, тук няма делителна линия и позиции на началници и изпълнители, всичко се прави в името на децата. Подкрепата на Общината е във вслушване на предложенията на директорите и в откликване на нуждите им – било то по отношение назначаване на нови специалисти, било то в подкрепа на материалната база. Именно от тази постоянна връзка ние разбираме от директорите, че в детските градини има нужда от логопеди, както и от „сензорна стая“, за да приобщим децата със специални образователни потребности, затова и работим в тази насока. За мен екипната работа е от изключително голямо значение. В община Велико Търново работят прекрасни учители, нямаме нередовни специалисти, нямаме незаети места. Вече имаме конкуренция от по 20-30 кандидати за едно работно място. Каква по-добра атестация от това можем да получим за работата си?

Фокус: По традиция Общината се слави и като иноватор във въвеждането на нови методи за обучение и нови технологии в училище. Дали през тази година има нещо такова, което може да послужи като добър пример за други общини, области, а защо не и други държави?

Пенка Игнатова: Това, което направиха младите ни учители от сдружението в ОУ „Бачо Киро“ – те събраха колеги от цяла България на специален форум, който се превърна в национален, е показател, че всяко училище и всяка детска градина в общината имат своя облик. Те работят така, че са разпознаваеми навсякъде. Ето, наложената специалност „Термални процедури“ в Хуманитарна гимназия и разкриването на специалност „Лаборант“ се оказаха професии, за които ще има недостиг на кадри в бъдеще. По тази причина Министерство на образованието ги утвърди с намален прием на ученици, както и новата паралелка в СУ „Владимир Комаров“, която е защитена. Така, че усетът а директорите, предложенията на колективите и приемането им от страна на Общината и на РУО, им дава възможност да реализират и да надграждат. Това важи за всички училища, не само за тези, които споменах.

Фокус: Като финал остава да пожелаем една успешна учебна година на всички!

Пенка Игнатова: Точно така! Желая добър старт на учениците и най-важното, според мен, за учителите – да възпитават децата и младежите със самочувствие, за да запазим достойнството им! Пожелавам още щастие, много приятели, обич, здраве, доброта и честност в училище, а и извън него!

Луиза ТРАНЧЕВА