Пенка Игнатова, Община Велико Търново: Достъпът до детските градини и училищата в общината е подсигурен, ученическите автобуси не са спирали курсовете си

Във връзка с неблагоприятните  метеорологични условия много ученици в страната не посещаваха занятия и през миналата седмица. В редица общини остана в сила или беше обявена нова грипна епидемия. Каква бе обстановката във Великотърновска община, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в общината.

 

Фокус: Г-жо Игнатова, във връзка с неблагоприятните  метеорологични условия много ученици в страната не посещаваха занятия и през миналата седмица. Как протекоха занятията в Община Велико Търново?

Пенка Игнатова: Във всички детски градини и учебни институции на територията на община Велико Търново учебният процес протичаше с нормални учебни часове. Не сме имали спиране на учебен процес или намаляване на часовете. Отоплението във всички училища и детски градини е осигурено. В детска градина „Соня“ се отопляваме на климатици. Причината за това е, че там към момента приключва ремонтът на отоплителната инсталация. Но с климатиците достигнахме необходимата температурата. За изминалата седмица имахме проблем само в едно населено място , тоест учебният процес беше преустановен само за ден в основно училище „Христо Ботев“ в село Ресен. Там не беше достигната необходимата температура, но след намесата на специалисти и след доставка на допълнително количество пелети, учебният процес беше незабавно възстановен. Така, че по отношение на отоплението и доставката на хранителни продукти всичко е наред.

Фокус: Изчистени ли са добре пътищата и тротоарните пространства около учебните заведения?

Пенка Игнатова: Достъпът до детските градини и училищата също е подсигурен. Да,  вероятно има тротоари, по които има повече сняг. Доколкото има възможност непедагогическия  персонал в учебните заведения излиза да почисти. Освен това, където и да чистят,без значение от населеното място и квартала, общинските служители, които извършват тази дейност, започват от детските градини и училищата. Но все пак, понякога се случва и да не успеем да осигурим перфектен достъп. До този момент не сме получавали сигнали, оплаквания и възражения.

Фокус: Как се осъществяваше транспорта до средищните училища и превоза на деца от населените места, в които няма училище до тези, в които са записани?

Пенка Игнатова: Ученическите автобуси не са спирали нито за ден да превозват деца и младежи. Както до приемащото училище – ОУ „Христо Ботев“, където возим ученици от село Никюп, така и до ОУ „Христо Смирненски“ в село Самоводене, което е и средищно. До там вози учениците от Русаля и Хотница. Най-тежък ни е районът в средищното и защитено училище „П.Р.Славейков“ в село Церова кория, където возим ученици от Къпиново, Миндя и Пчелище. Също така возим ученици и от Малки чифлик и Шереметя. Така, че всички бусчета се движат и не сме имали нито един ден пропуск. Също учениците от Беляковец, които пътуват до Средно училище „Г. С. Раковски“. Мога да кажа, че всички ученици пристигат на време, шофьорите  се справят много добре с поставената им задача и с отговорността , която носят по отношение транспортът на учениците.

Фокус: Как ще обобщите изминалата седмица и условията за учебен процес в Община Велико Търново?

Пенка Игнатова: Въпреки обилният снеговалеж и ниските температури можем да обобщим, че при нас обстановката е спокойна. Това е така, благодарение на отговорността и бдителността на директорите на детски градини и училища, които следят работата на паровите инсталации, следят температурата в училище. Положителната роля на топлоизолацията на санираните училища и детски градини, на газификацията, се вижда сега. Тези мерки за енергийна ефективност са много ефикасни и вече дават положителни резултати. Сега нужната температура се достига по-бързо и се работи по-лесно и спокойно в подобна среда.  Енергийната ефективност е на лице. Ще продължи да се работи в тази насока. Предвиждаме да санираме всички сгради на училища и детски градини, които не са и да поставим нови газови инсталации.

Рени ПЪРВАНОВА