Пенка Николова, историк: Освобождението на Пазарджик е останало трайно в паметта на съвременниците

За съхраняваните експонати в музея, свързани с Освобождението на Пазарджик, радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар историка Пенка Николова, дългогодишен главен уредник в Регионален исторически музей-Пазарджик.

Фокус:  Г-жо Николова, кои са най-интересните вещи, запазени от времето на Освобождението на Пазарджик?

Пенка Николова:  В Регионалния исторически музей в Пазарджик се съхраняват интересни документи, фотографии и вещи, свързани с Освобождението на града. Много добре запазена е сбирката от вещи, документи и фотографии на опълченци. Изцяло са запазени личните сбирки с ордени за храброст и възпоменателни медали на Георги Таев, Георги Здравков, на руския войник Никифор Зеленски, който е участвал във войната, живял е и е починал след Освобождението в нашия град. Изключително интересни са дневниците на Петър Мусевич, пазарджиклия участвал в редовете на Руския червен кръст по време на войната. Самостоятелен раздел оформят снимките на известния пазарджишки фотограф Константин Тачев, които също са посветени на Руско-турската война.

Фокус:  Кои са най-интересните е ценните експонати в музея, свързани с Освобождението?

Пенка Николова:  В музея имаме зала, в която са подредени експонати, свързани с Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Във фондохранилищата на музея също се съхраняват безценни свидетелства от тази епоха. По-интересните от тях са въоръжението и сабята на опълченеца Антон Мумджиев. Имаме и оригинални ръкописи на Иван Чунчев, който е първия кмет на освободения Пазарджик. Това са слова, протоколи, бележник. Те се ценни свидетелства за историята на града в първите години след Освобождението. Ценна е и една икона-медальон, която е подарена от Йордан Трифонов от Пазарджик. Иконата е подарена на дядо му Трифон Стоянов от един руски войник, който е останал да нощува в дома ми по време на войната. От лицевата страна на иконата са изобразени един до друг Свети Иван Рилски, покровител на българския народ и Свети Николай Чудотворец, който е покровител на руския народ. С тази икона руският войник е преминал с отряда на ген. Гурко в боевете при Шипка и Шейново. Тези оригинални експонати, съхранили духа на отдалечилите се повече от век събития са част от националната ни съкровищница.

Фокус:  Как са съхранили съвременниците спомена за събитията в началото на януари 1878 година?

Пенка Николова:  Освобождението на града е останало трайно в паметта на съвременниците. В една от книгите на дюлгерския еснаф, съхранявана в Регионалния исторически музей в Пазарджик четем следната интересна приписка: „На 1878-ма лето, януария, ден втори, понеделник, дойдоха русите в нашия град и ни освободиха от турското иго. Оценил значимостта на това, което се случва авторът добавя „Да ся знае и да се помни”. Ето каква е картината видяна от Дик дьо Лангле, англичанин, кореспондент на списание „Льо монд илюстре Париж”,  аташиран към Казашкия полк на генерал Орлов. Своите кореспонденции той придружава с гравюри. Изпратената от Пазарджик гравюра е първата илюстрация за състоянието на нашия град в началото на януари 1878 година. той пише така: „Този град твърде богат с развита търговия беше изцяло разрушен от ордите на Сюлейман паша”.

Ваня НИКОЛОВА