Пенчо Маркишки, БАН: Тази нощ в 3.00 часа ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред и ще трябва да преодоляваме дискомфорта в идните няколко дни

Тази нощ в 3.00 ч. ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред и ще трябва да преодоляваме дискомфорта в идните няколко дни, докато свикнем. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), коментирайки лятното часово и историята на тази практика. По думите му връщането към зимно часово време ще стане на 28 октомври в 4:00 ч., когато обратно – ще върнем стрелките с час назад. „Принципно лятното часово време е валидно от последната неделя на месец март до последната неделя на октомври. Това правило определя тазгодишните дати на въвеждането му – от 25 март до 28 октомври“, коментира Маркишки.
Той обясни, че историята на смяната на времето е много дълга. „Можем да започнем от шеговитото писмо на Бенджамин Франклин до френския вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., в което той съветва парижани да си лягат и стават по-рано, до официалното въвеждане на лятното часово време в Германия и Австро-Унгария от 30 април 1916 г. и във Великобритания – от 21-и май същата година. Това е времето на Първата световна война, когато страните изпитват недостиг на енергийни ресурси – въглища, светилен газ и други, което всъщност е поводът за въвеждането на мярката. След войната лятното часово време се отменя, но с избухването на Втората световна то е въведено отново. Тогава се въвежда дори т.нар. „Британско двойно лятно часово време“– с два часа напред спрямо гринуичко време. През 1947 г. Великобритания отново се връща към времето по Гринуич. Много след това е проведен друг експеримент – от 1968 г. до 1971 г. часовниците в Англия остават с един час напред целогодишно“, коментира Маркишки. Физикът обясни, че въвеждането на лятно часово време е било индивидуално решение на всяка страна.