Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време

Снимка: Pixabay

Тази година астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време, когато Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки през есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науката Пенчо Маркишки. „След това Слънцето ще продължи пътя си по еклиптиката в южната небесна полусфера. За жителите на Северното полукълбо на Земята това бележи началото на есента, а за тези южно от екватора ще започне пролетта. За двете полукълба на Земята сезоните са противоположни“, посочи той.
„В последните часове на нощта на 8 срещу 9 октомври има шанс да наблюдаваме повишена активност на метеорния поток Дракониди. По принцип този поток е слаб – с едва няколко метеора за час, но на 10 септември 2018 г. родителското тяло на потока – кометата 21P/Giacobini-Zinner премина през своя перихелий (най-близо до Слънцето) и предполага се – разпръсна в пространството нови облаци от космически частици – т. нар. метеорни роеве, през които Земята преминава всяка година около 9 октомври. Повишена активност на Дракониди наблюдавахме и миналата година – с над 100 метеора за час“, обясни той.
„На 11 ноември след обяд от България ще може да се наблюдава началото на преминаването на планетата Меркурий пред слънчевия диск – явление, често наричано пасаж или транзит на Меркурий. За нас то ще започне в 14:35:20 ч., когато планетата ще започне бавно да навлиза в очертанията на слънчевия диск“, каза още Маркишки.
Теодора Патронова