Пепа Чиликова, зам. кмет, пред Радио „Фокус” – Сливен за Център „Творческо пространство”

Заместник-кметът по хуманитарните дейности  на Община Сливен Пепа Чиликова пред Радио „Фокус” – Сливен за Център „Творческо пространство”

 Фокус:  Госпожо Чиликова от днес в града работи Център „Творческо пространство”, разкажете повече за него

 Пепа Чиликова:  Центърът е изграден в старата сграда на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, на бул. „Панайот Хитов“.  Идеята за този проект е на  директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” Даниела Ненчева. В  Сливен със създаването на този център се изгражда едно пространство, което ще има своето място за творчески занимания и в бъдеще.

 Фокус:  Какви са дейностите по проекта, какво е направено вече?

 Пепа Чиликова:  Проектът „Творческо пространство за малки и големи“ започна през юли 2014 година и продължава своята дейност до 30 април 2017 година. По проекта са обзаведени и оборудвани  два работни кабинета с кътове за почивка за децата от детските градини „Теменуга“ – филиал, „Звездица“, „Здравец“ в кв. „Речица“, „Роза в с. Жельо войвода и „Слънчо“ в с. Самуилово. Проектът включва занимания с децата по танци, театър, изобразително изкуство и история,  както и доставка на обзавеждане и оборудване за петте детски градини. Назначени са също така ромски медиатори, психолог и логопеди. Бюджетът, с който разполагат организаторите, е  220 578 евро. Партньор е организация CC-Intro AS – Норвегия.

 Фокус:  Каква се  цели с реализацията на проекта ?

Пепа Чиликова:  Проектът подобрява социалната интеграция и подготовката за училище на деца от етническите малцинства и в икономическо неравностойно положение, което включва: подобряване на социалните умения на децата и родителите, подпомагане и улесняване достъпа до училище; откриване и стимулиране на индивидуалните способности на децата в различни сфери на изкуството, историята и литературата; повишаване на самочувствието и увереността в собствените способности на всяко дете, чрез грижа за него като автономна личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *