Петдесет години от пускането в експлоатация на язовир „Жребчево“ край Сливен се навършват утре, на 1 юни

Петдесет години от пускането в експлоатация на язовир „Жребчево“ край Сливен се навършват утре, на 1 юни. Проучвателните мероприятия за изграждането на язовира започват през 1950 – 1952 година, това съобщиха от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Средна Тунджа, които стопанисват съоръжението. Обемът му е  400 000 000 куб. метра. Така язовир „Жребчево“ се нарежда на пето място в страната, веднага след язовир „Искър“. Предназначен е за напояване и производство на електрическа енергия. Финалното завършване на язовира е през 1969 г.  Язовирът може да напоява 1 млн. дка земя на територията на областите Сливен и Ямбол. Преди да се използват за напояване водите му преминават през ВЕЦ „Жребчево“ с мощност 14 000 кв/ч.
През 2005 г. язовирът е обявен за орнитологично важно място. През зимния период на „Жребчево“ зимуват зеленоглавата патица, голямата белочела гъска, голямата бяла чапла, зимното бърне и много други видове птици. Язовирът е рай за водолюбивите птици, някои от тях са включени в Червената книга на България.

До язовирната стена утре ще бъде отбелязана годишнината. Очаква се на празника да присъстват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, народни представители, изпълнителният директор на Напоителни системи – ЕАД Снежина Динева, кметове на населени места по поречието на река Тунджа, земеделски производители и др.  Ще бъде отслужена литургия за здраве и благоденствие. Ще бъдат връчени награди в различни категории на бивши и настоящи служители на „Напоителни системи“. Всички гости ще получат специално издадена за юбилея книжка за язовир „Жребчево“