Петима стажант-юристи започнаха стаж в Окръжен съд – Варна

Петима млади юристи, завършили специалност „Право“ започват през декември задължителния си стаж в Окръжен съд – Варна. Те подписаха актове по встъпване, след което председателят на съда, съдия Марин Маринов официално им връчи стажантските книжки. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.

В продължение на половин година те ще събират впечатления и практически опит за дейността и организацията в органите на съдебната власт, дейността на адвокатите и нотариусите. Натрупаните знания ще им помогнат в избора на област, в която искат да се развиват.

Някои от тях споделиха, че вече работят като сътрудници в адвокатски кантори, а други че са избрали съдийската професия или интересът им е към гражданското право.
На всеки стажант ще бъде определен съдия-ръководител от състава на Окръжен съд – Варна, който ще има ангажимента да го запознае с работата по граждански, наказателни и търговски дела и ще му възлага изготвянето на проекти за съдебни актове.
След приключване на стажа през 2020 г. стажантите ще трябва да положат изпит, за да придобият юридическа правоспособност.