Петко Ангелов, превозвач: Целта на лобистите с плана „Мобилност“ е обезценяване на българския транспортен бранш, за сметка на водещите европейски икономики- няма да го допуснем

 

Правителство и президент категорично подкрепят исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в пакета „Мобилност“, който ще бъде гласуван през тази седмица в Европейския парламент. За утрешния 10 януари превозвачите планират протест в Брюксел, който ще бъде подкрепен и от техни колеги от Румъния, Полша, Унгария и други страни. Близо ли е обаче страната ни до постигането на победа и изчистването на текстовете в пакета или развръзката ще се отложи? Темата коментираме с председателя на Управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи Петко Ангелов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Ангелов, след срещите, които проследихме, получихте подкрепа от правителство, президент – безспорно важна за каузата ви. Лесно ли успяхте да убедите всички, имащи отношение по темата, в смисъла на тези протести?

Петко Ангелов: Според мен не ни костваше много усилия да ги убедим, защото те бяха запознати със ситуацията, в която се намира Българският транспортен бранш. За първи път виждаме такова разбиране от всички институции, дори и от парламента. Ние като превозвачи внасяме над 1 милиард лева от гилдията на държавата във вид на осигуровки, акциз, данъци. Самите управници виждат, че това е голямо перо, което влиза в бюджета, и не може да се пропусне с лека ръка. А друга е темата, че нашите европейски партньори, както се наричат, искат да ни изхвърлят от европейския пазар. И то с цената на това ние да фалираме като фирми и да бъдат взети шофьорите на безценица.

Водещ: Кой ще се облагодетелства, ако българските превозвачи изчезнат от този пазар?

Петко Ангелов: Ние виждаме облагодетелстването от страна на европейските държави, които са водещи икономики като Франция и Германия. В момента при тях има недостиг на 50 000 шофьори във всяка страна. Това означава, че те искат да вземат нашите шофьори на тези условия, които ние предлагаме в момента. А не да ни дадат повече пари. В момента шофьорите са свободна и други могат да отидат във френска и немска фирма, ако искат, и да напуснат България. Но лошото е, че с този план „Макрон“, както го наричаме, излизат с мотивите за социална политика, че едва ли не френските и немските депутати мислят за хората, мислят за шофьорите. Излизат с мотивите, че те са номади, обикалят Европа с месеци и с години, което не е вярно. Всеки шофьор може да се прибере, когато си иска. Той излиза на път и никой му налага командировка за една година. Шофьорът може да работи две седмици, например, да работи и да се прибере. Може да работи и до 3 месеца. Но това решение се взема от самия шофьор. Не се взема от работодателя.

Водещ: Сега какви са полезните ходове, които могат да бъдат взети от българска страна? Имате подкрепата, в последните месеци сте изключително активни, какво обаче може да се направи към днешна дата?

Петко Ангелов: Към днешна дата си представяме ние като превозвачи, че единственият вариант е премиерът Борисов да ни защити, както го е правил при предишни вземания на решения,  като се разговаря с Макрон и с Меркел. Самото гласуване в Транспортна комисия, това е една проформа. Както и да се завъртят нещата, винаги могат да се гласуват в полза на Франция и Германия, на техните превозвачи. Лошото за нас е, че само се гледа лъскавата, привидно хубавата страна, която казва, че с приемането на пакета шофьорите ще се прибират и ще живеят много добре. А това не е вярно.

Водещ: Добра новина ли обаче ще бъде, ако се отложи приемането на пакета – поредно отлагане – и той да остане за следващия Европейски парламент?

Петко Ангелов: За нас ще бъде добра новина, ако това се случи и приемането на пакета бъде отложено. Но по-добрата новина ще бъде, ако има една прозрачност – да се седне с тези депутати- лобисти, които искат да вземат шофьорите, да фалират цяла икономика. Това е -цял транспортен отрасъл в България иска да се фалира в момента. Трябва да се обясни на тези хора, че щом има Европейски съюз, има свободно движение на хора, пътища, капитали. Не е нормално в Европейския съюз да налагат на шофьора, че трябва да се прибера на тази дата, в толкова часа в България. Това го няма никъде в света. Същевременно за превозвачите от трети страни не важат тези командировки. Превозвачите от Турция, Русия – те не се контролират.

Водещ: Господин Ангелов, чухме тежки призиви, за евентуално иницииране на референдум за излизане от Общността, ако исканията на превозвачите не бъдат удовлетворени. Може ли действително да се случи нещо подобно, да се организира подобен вот?

Петко Ангелов: Според нас всичко е възможно, защото ние като превозвачи наброяваме хиляди. Ние тази бройка можем да я съберем за референдум, но не е това начинът, по който трябва да се постъпи. Трябва да се обясни на тези депутати или на тези, които влязат в следващия парламент. Иначе те могат да бъдат корумпирани, да им се дадат пари, да им се предложат постове, в замяна на  гласуване за унищожаване на целия транспортен бранш. За нас трябва да има на спокойствие, да седне да се разбере, да се анализира от правителствата какво ще се случи при такава ситуация. През 1990 година, както споменават патриотите, като дойдоха големите вериги в България, остана ли една малка българска фирма, която се занимава с търговия да работи? Те фалираха всички фирми и какво казаха – пазарът е отворен и всеки може да работи каквото поиска по законите на държавата. А в момента какво се случва, след като ние закупихме нови камиони и инвестирахме милиарди евро? Излиза се с тезата в предложения пакет „Мобилност“, че се касае  социалната политика на шофьора. Никой не говори за „Мобилен пакет 2“. Там е точно обратното. Те правят либерализация, ще дойде и европейски превозвач да кара в България и няма да има наказание, а същевременно „Пакет 1“ е точно обратното. Те това са едни хора лобисти, които нямат последователност, обаче знаят какво искат. Те искат да ни унищожат и да вземат на безценица шофьорите. Това няма да се допусне. Убеден съм, че българската държава ще ни подкрепи в лицето на господин Борисов. Тайно се надяваме, че дори и сега планът „Макрон“ да мине на първи етап, на втори етап ще се премисля някакво решение.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА