Петко Ангелов: Разчитаме на премиера Борисов, защото със „Закона Макрон“ отрасълът „Транспорт“ си отива

Петко Ангелов, председател на Управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи в България, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Пакет „Мобилност 1“ беше гласуван на заседанието на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика. Преговорите между министрите на транспорта от страните-членки продължиха повече от 14 часа, като бяха наситени с обвинения между своеобразно разделение на две групи. Източните държави бяха набедени, че извършват социален дъмпинг. Западните държави – че искат да наложат протекционистична политика. Какво ще предприемат българските превозвачи, след като Законът „Макрон“ е на път да влезе в сила? Въпросът е към Петко Ангелов, превозвач и председател на УС на Камарата на автомобилните превозвачи в България. Какво означават за превозвачите приетите от министрите по транспорт мерки? Какви ще бъдат последствията за вас?

Петко Ангелов: Последствието за българските превозвачи е фалит. Според нас няма транспортна фирма, която може да издържи такива рестрикции, в които ни поставят от ЕС. И за тази цел във вторник спешно се събрахме превозвачи и пишем писмо до господин Борисов –  министър-председателя, за спешна среща да стиковаме позицията на превозвачите и на българската държава и последващи мерки – протести, които ще проведем в България и в Брюксел.

Водещ: Кое е най-тежкото изискване за вас, господин Ангелов?

Петко Ангелов: Според нас приетото е дискриминация. Не е нормално да се изисква на три седмици да се връща шофьорът в България в центъра – да кажем в гаража или където е подписан трудовият договор. Защото един курс примерно до Португалия и обратно, той трае повече от това време, което искат от ЕС и които ни поставят условията.

Водещ: В България има регистрирани над 65 хиляди тежкотоварни автомобили за международни превози. Ако трябва да ги връщате на всеки четири седмици, как ще го правите?

Петко Ангелов: Това е невъзможно. Първото нещо, България няма такава работа, икономиката на България не е такава. Но тук има малко послеслов, от цялата ситуация, която се създаде, предишното ръководство на Министерство на транспорта проспа две години, когато течаха преговорите и пазарлъците. Българската държава се задейства в нашето председателство, когато беше. И то благодарение на господин Борисов. А преди това 2 г. се проспаха. Имахме червени линии, имахме и декларации, но това са все неща, за които вече бе  много късно. ЕС се вижда, че работи на две скорости. От едната страна са развитите страни, които искат да ни изхвърлят от пазара. От другата страна сме ние превозвачите от Източна Европа. И това нещо преди 2-3 г. е започнато да се прави, имало е подготовка, за да се стигне до този вторник с гласуването.

Водещ: Господин Ангелов, на какво разчитате от срещата с министър-председателя Борисов?

Петко Ангелов: Второто нещо, което е, разчитаме че България също е заинтересована страна от решаването на нашия проблем, защото частта от БВП, който оформяме като транспорт, е много голяма и държавата ще я изгуби. Трябва да има от нейна страна помощ. И ние да протестираме в Брюксел. И да се случат нещата под някаква форма. Иначе ние нямаме избор. Даже не можем да си представим тези камиони как може да се приберат от Европа. Нямаме такава възможност, немислимо е.

Водещ: Нямате избор, изтласкват ви от пазара, господин Ангелов. В първата част на предаването разговаряхме с евродепутата Курумбашев, който предложи да протестирате в Брюксел в дните преди гласуването в Европейския парламент. И той смята, че това би имало някакъв ефект.

Петко Ангелов: Ние ще протестираме, но това няма да даде решение на въпроса. Според мен изпуснато е положението още, когато е тръгнало да се преговаря – преди 2-3 г., тогава е изпуснато това положение, което е. Защото нямаше диалог с Министерство на транспорта, нямаше ясна позиция,  какво трябва да стане. Никой от превозвачите в България не вярваше, че до такава крайна мярка може да се стигне и то преди, в нашето председателство беше 6 седмици да се прибират, ние тогава не се съгласихме на това нещо, което е шофьорите да се прибират на шест седмици. А сега в австрийското председателство на 4 седмици го направиха.

Водещ: Изпуснат е моментът, казвате, но така или иначе текстовете са на път да бъдат приети. Какво, според вас, може да се направи?

Петко Ангелов: Ще протестираме до последно. И трябва да се търси диалог в Европейския парламент. Това е положението.

Водещ: В Европейския парламент са различни евродепутати. Каква би била ролята на министър-председателя?

Петко Ангелов: Аз си мисля, че при тази ситуация, която се получава, нямат цвят евродепутатите. И имаме България, интересът на държавата.

Водещ: Господин Ангелов, мислите ли да се обърнете към ваши колеги от другите страни от Източна Европа? Защото не само България е потърпевша. Полша, Унгария, Хърватия, Малта, Литва, Латвия?

Петко Ангелов: Ще се опитаме с другите колеги да се свържем и да решим някои неща. Но в момента нямаме избор, трябва да протестираме.

Водещ: Опитайте се да стиковате интересите, за да ги накарате и те да дойдат с камионите си. Знаете ли, каква гледка ще бъде, ако затворите центъра на  Брюксел? Защото, ако се съберете превозвачите от Източна Европа, на практика блокирате центъра на столицата на ЕС, за да се види наистина, че има реакция от ваша страна.

Петко Ангелов: С много лека ръка приеха и това, което се получи, според нас, никой от превозвачите не очакваше, че може да се случи.

Водещ: И на практика вашият бранш е изправен пред фалит, така ли?

Петко Ангелов: Да, така е. И приказките, които се говореха от евродепутата Новаков „ние победихме Макрон, ние направихме това“, ето – в момента се стигна и се видя, че нищо не се е случило. Това бяха едни политически игри, които не бяха в полза на превозвачите.

Водещ: Политически игри, с които и нашите евродепутати бяха малко поизиграни, защото те можаха да отложат решението, но така или иначе Съветът на министрите си го прие и сега в Европарламента ще го преповторят.

Петко Ангелов: Да, точно така.

Водещ: Правили ли сте сметка, на колко излизат загубите на един камион, на една фирма?

Петко Ангелов: Няма загуби, целият отрасъл си отива. Тук не говорим за загуби. Ние говорим за отрасъл „Транспорт“, който вече си отива.

Водещ: В какъв срок ще си отиде, господин Ангелов? Страшно звучи това, което казвате. Страшно звучи.

Петко Ангелов: Това е истината. До 1 г. лека-полека фирмите ще фалират. Теоретично няма възможност тези камиони да се прибират в България. С какво ще се прибират до България?

Водещ: Очевидно празни.

Петко Ангелов: И празни да се прибират, то е икономически неизгодно да работят. Икономиката в България няма такъв износ и шофьорите ще избягат. Никой шофьор няма да стои да работи 3 седмици и  на четвъртата да се прибира в България. Ще му падне заплатата, която е. Другото нещо е, че искат да ни вземат шофьорите. Това е.

Водещ: На практика това вероятно ще се случи, за съжаление. Дано да успеете при министър-председателя Борисов.

Петко Ангелов: Ще се борим до последно.

Водещ: Стискам ви палци и трябва да се борите. Трябва да измислите начини, да привлечете вниманието върху себе си, да изслушат и вашата гледна точка. И да се намери решение. Не може да не се намери решение. Според вас какво е решението?

Петко Ангелов: Решението е господин Борисов да проведе срещи, да обясни както миналия път беше на госпожа Меркел и на Макрон, че основното нещо е, че самата държава, тя губи много от фалита на този отрасъл.

Водещ: Ако отрасълът фалира, колко е загубата на държавата? На колко се изчислява?

Петко Ангелов: Милиарди са.

Водещ: Милиард и половина, струва ми се, че беше.

Петко Ангелов: 14 милиарда.

Водещ: Милиард и половина на месец. 14 милиарда за година.

Петко Ангелов: Да. А колко хиляди семейства остават без работа? Това е нещо катастрофално.

Цоня Събчева