Петко Асенов, Световна ромска организация: Връщането на ромските деца в училище е основна задача в програмата ни

Връщането на ромските деца в училище е основна задача в програмата на Световната ромска организация. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Петко Асенов, вицепрезидент на организацията и главен комисар на ромите в България. По думите му 15 000 деца отпадат от учебните заведения годишно. По програмата вече се работи с общините у нас, обясни Асенов. Във Ветово ще бъде създаден Консултативен съвет по сигурността към комисаря на ромите на Световната ромска организация, добави той.

„Стартира програма, чрез която ще се работи с младите роми. Предвидени са курсове за квалификация и търсене на възможности за работа. Това е важно, защото когато човек няма какво да прави, той ще се занимава не само с измами, но ще краде и убива. Затова трябва да има държавна политика и заедно с общините да работим. Проблемите са големи, но  да видим защо? Ето, ние имаме програма, така че предлагаме заедно с общините да работим. Когато сме заедно, можем да успеем“, каза Петко Асенов.

Предвижда се и изграждане на Регионален център за интеграция на ромите в Община Ветово, допълни Асенов. Ще бъдат узаконени ромските къщи и ще се организират курсове по квалификации, обясни той. Ще бъде създадена и Младежка ромска организация към Младежкия български червен кръст, отбеляза Асенов, като уточни, че по този начин помощите ще се разпределят правилно.

От своя страна кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед заяви, че ръководството на общината си поставя за цел да реши проблемите на ромите и да върне възможно най-много деца в клас.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА