Петото издание на театралния фестивал „Дни на куклите“ ще се проведе от 5 до 12 август

Бургас. Петото издание на Международния куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ ще се проведе от 5 до 12 август. Това съобщиха от Община Бургас.

Всяка вечер бургазлии и гости на града ще имат възможността да гледат по 3 куклени постановки в часовете – 18.30, 19.30 и  20.30ч. на открита сцена „Охлюва“. Фестивалът се организира от Държавен куклен театър Бургас, със съдействието на Община Бургас.

Програмата тази година включва 4 чуждестранни и 5 български трупи, като всяка от тях играе по две представления. На открита сцена ще бъдат представени спектаклите- „Малката русалка“, „Цар Дроздобрад“,“Малките вълшебници“, „Боклучено чудовище“, „Храбрият оловен войник“, „Пат Пат“,“Оле затвори очички“,“Пеещи танцуващи марионетки“,“За Альонка и нейното гъсе“,“Кокошка с Брошка“,“Родено в пясъка“,“Фолклорни фантазии“ ,“Филифьонката, която вярваше в бедствия“ и др.

Петото издание на фестивала да бъде съпътствано от изложба „Карагьоз – традиционен турски театър на сенки“, който през 2017 отбеляза 500г.от своето възникване. Изложбата се представя от Ченгиз Озек – куклен актьор от Истанбул, който е обявен за „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО.

 Фестивалът ще бъде закрит с традиционния Парад на хвърчилата „Да оцветим небето на Бургас“.