Петър Велков, Община Кюстендил: В рамките на една година са осиновени 34 кучета от общинския приют

Отговорникът за общинския приют за безпризорни кучета към Община Кюстендил Петър Велков, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Велков, какво успяхте да свършите през изминалата година по отношение на работата с безпризорните кучета ?

Петър Велков: За 2018 година през общинския приют са преминали 214 кучета, осиновени има 34 броя, обработените жалби са 88, налични в приюта са били 112 кучета.

Фокус: Какво показват данните от началото на 2019 година?

Петър Велков: До момента за 2019 година минали през приюта са 18 кучета, осиновени – 5, налични – 109 се отглеждат в момента.

Фокус: Една и съща ли е бройката на осиновените кучета през последните години или пък има тенденция на намаляване или увеличаване?

Петър Велков: По принцип се движим в един и същ диапазон за последните две – три години. От  предишните години имаме увеличение, защото хората вече започнаха да се убеждават, че е много по – добре от приюта да си осиновят куче, отколкото да купуват чистопородни кучета.

Фокус: Какво е изискването към хората, които искат да осиновят куче?

Петър Велков: Подписват декларация, уведомяват се от служителите на приюта, че трябва да се грижат за даденото животно, нямат право да го изхвърлят. Трябва да отговарят на изискванията за отглеждане вкъщи и ако евентуално нещо се случи и не могат да продължат да се грижат за това животно, да го върнат обратно в приюта, а не да го пускат на улицата. Подписват декларация, с която се задължават точно това нещо.

Фокус: Какви кучета се осиновяват най – много?

Петър Велков: Различно е в зависимост от хората, за какво ги взимат, някои ги взимат за домашни любимци, за малки деца, да свикват с тях. Те, естествено, предпочитат по – малки породи или по – дребни кученца. Има, които се взимат за пазачи, най – вече на селскостопанска продукция, домашни животни и така нататък. В зависимост от това за какво го взимат е и размера на кучето.

Фокус: При осиновяване кучето е обработено, кастрирано, с маркировка или имат други задължения стопаните, които ще го вземат?

Петър Велков: Стопанинът няма никакво задължение, единствено да  го регистрира като го вземе. В приюта му се издава паспорт, в паспорта има нанесен чип, татуировка номер също, това нещо е записано в паспорта, кучето е обработено, кастрирано, ваксинирано срещу бяс, обезпаразитяване вътрешно и външно, тоест гарантира се изцяло здравословното състояние на животното, което взима човекът. Не заплаща абсолютно нищо, всичко е безплатно, единственото, което се изисква от него е да се грижи за даденото животно.

Фокус: И за останалите кучета таксата е символична?

Петър Велков: Тя е символична, но въпреки всичко кучетата, които са кастрирани, не подлежат на такса, те са освободени от такса, така че дори  и домашни кучета се кастрират и пак е безплатно с цел намаляване популацията на бездомните кучета, тъй като  знаем, че голям фактор е изхвърлянето на малки кучета от домашни кучета. Тъй като общината е преценила, най – добрият начин е кастрацията за намаляване на популацията. Хората докарват домашно куче, кастрира се, обезпаразитява се, ваксинира се срещу бяс и не заплащат абсолютно нищо и това куче е освободено от данък след това.

Фокус: По отношение на жалбите продължава ли тенденцията да са неоснователни?

Петър Велков: За съжаление да, ние сме длъжни всяка една жалба да я проверим, да видим за какво става въпрос. Винаги се споменава, че кучетата са страшно агресивни, нападат жени, деца, това фигурира в жалбите и по тази причина сме длъжни на място да проверим по най – бързия начин дали наистина е така или не. След отиване на място, много бързо се вижда дали жалбата е основателна или не.

Венцеслав ИЛЧЕВ