Петър Велков, Община Кюстендил: От началото на годината са обработени 47 жалби срещу безпризорни кучета

снимка: pixabay.com

Отговорникът за общинския приют за безпризорни кучета в Кюстендил Петър Велков, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Велков, какво сочат цифрите от дейността на общинския приют за безпризорни четириноги за полугодието?

Петър Велков: От началото на годината са обработени 47 жалби, 48 кучета са обработени, осиновени имаме 15 кучета, в наличност в момента в приюта имаме 112 кучета.

Фокус: Цифрата на жалбите висока ли е?

Петър Велков: Мисля, че е една и съща цифрата на жалбите за годините, но напоследък се забелязва така наречените проблемни бездомни кучета, винаги има хора, които се грижат за тях и тези кучета започват да създават проблеми. Тъй като са на улицата започват да охраняват дадена територия и да нападат случайно минаващи граждани. Нито едно случайно бездомно куче досега не е създало проблеми, винаги има хора зад тези кучета, които с това, че им хвърлят дадена част от остатъците от храната си пред блока или пред къщата си и мислят, че правят добро на кучето, просто много се заблуждават.

Фокус: Има ли случаи при които не само се изхвърлят, но и целенасочено се оставя  храна в купички за такива кучета?

Петър Велков: Да, и това е много противопоказно за самите кучета и по никакъв начин не правят добро на тези кучета. Защото те започват за си пазят територията, това се и заложено в кучето. Започват да охраняват дадения човек и района, в който го храни и всеки един случайно минаващ гражданин е потенциално заплаха за тях.

Фокус: Това не е ли забранено в общинската наредба?

Петър Велков: По принцип е забранено изхвърлянето на хранителни отпадъци на неподходящо за това място. Колегите от „Общинска охрана”, когато имат сигнали, налагат и санкции за това нещо, но въпросните „доброжелатели” на животните го правят в тъмната част на деня или се крият.

Фокус: А как реагирате вие, когато се получи такава жалба и установите, че става въпрос за такова куче?

Петър Велков: Кучето се прибира в приюта и точно тогава идват такива, дето са се грижели за него и го осиновяват. Което е добре все пак, защото тогава могат да се грижат за него в домашни условия и нямат право да го пускат на улицата. Подписват декларация, носят отговорност, ако го пуснат обратно на улицата, и то бъде заловено, глобата е от 250 до 500 лева. Кучето е чипирано, няма как да отрекат, че е тяхно, подписът в декларацията също, така че в това отношение сме взели мерки.

Фокус: Каква беше целта на двуседмичната кастрация на кучета и котки с фондация „Четири лапи”?

Петър Велков: Ние отправихме покана още миналата година към фондация „Четири лапи”, но поради една или друга причина не са имали възможност тогава, а сега ни откликнаха на нашата покана. Това е за четвърти пореден път, работа с фондацията, която наистина прави всичко възможно за намаляване популацията на бездомни кучета. От наша страна се изискваше подсигуряване на командировъчни за екипа, който идва, подсигурихме им спане и заплащахме чиповете, които се слагат на кучетата, които са около 7-8 лева за куче и чип. Идеята беше да се обиколят селата около града и крайните квартали – промишлена зона, квартал „Изток”, където обикновено се изхвърлят кучета и там се забелязва най – голям брой кучета, които не са наши, а са докарани и изхвърлени от други градове.

Венцеслав ИЛЧЕВ