Петър Велков, отговорник за общинския приют за кучета в Кюстендил: Не винаги жалбите за агресивни кучета се оказват основателни

Отговорникът за общинския приют за кучета в Кюстендил Петър Велков, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Велков, какво е извършено от страна на общинския приют за безпризорни кучета в Кюстендил?

Петър Велков: От началото на годината до момента са обработени 210 кучета. Обработени са 78 жалби, осиновени са 33 кучета. В момента в приюта се отглеждат 112 кучета.

Фокус: Как се справят вашите служители с хващането и обработването, какво включва самата манипулация?

Петър Велков: Манипулацията включва след залавянето или докарване на домашни кучета, за които също е безплатно кастрирането и обработката с цел намаляване популацията на бездомни кучета. Това е целта на приюта – да намалява популацията на бездомните кучета в Общината. Включва кастрация, ваксина бяс, обезпаразитяване вътрешно и външно и поставяне на чип, марка и татуировка на животното, което е обработено. В момента в приюта повече от две операции на ден не може да се извършват, тъй като се изисква време, в което животното се възстановява следоперационно, клетки, капацитетът е две кучета на ден.

Фокус: След определения период от време кучето се връща там, където е заловено?

Петър Велков: Ако кучето е неагресивно, се връща на мястото, където е заловено, тъй като не представлява опасност за хората. Ако е изоставено домашно куче, остава в приюта.

Фокус: За агресивни кучета ли са сигналите и жалбите?

Петър Велков: Всички сигнали са свързани с агресивни кучета, описват хората, обаждат се по телефона също, но за съжаление не винаги отговаря на истината това, което пишат хората и което дават като сигнал. Повечето от тях решават, че по този начин дадено куче, което им пречи на определено място като напишат или кажат, че кучето е агресивно или опасно, ще бъде прибрано. Няма как да се случи това нещо. Преценява се на място и при престоя на кучето в приюта се преценява дали кучето наистина е агресивно или не, ако не е агресивно се връща на мястото.

Фокус: Има ли случаи на събиране на кучета, т. нар. глутници, точно тогава те стават по – агресивни?

Петър Велков: Те стават по – агресивни едни към други и шумът, който вдигат и свадите между тях създават впечатление, че са агресивни, но бих казал, че много малък е процентът когато агресията се обръща към хората. Те са агресивни едно към друго, защото адреналинът е доста висок вдигнат и създават впечатление, че са агресивни, но в същото време, това е просто природна даденост на кучето, по този начин да се размножават.

Фокус: Можем ли да дадете съвет на хората, които се намират на мястото или минават покрай тези кучета, каква да им бъде реакцията?

Петър Велков: Да ги заобиколят, да не влизат в дадена свада между мъжки кучета, защото обикновено мъжките правят това нещо, започват да проявяват агресия едно към друго, просто ако имат възможност да заобиколят даденото място и да звъннат по телефона на общината. Реагираме веднага, въпросното женско куче, което е разгонено се прибира моментално и в следващите 10 – 15 минути мъжките кучета се разотиват и приключва цялата свада.

Фокус: Намаляват ли кучетата в града?

Петър Велков: Като брой трудно е да се каже, че намаляват, намаляват необработените кучета, тъй като непрекъснато се докарват кучета. Не можем да заловим транспортните средства, които извършват кучешки туризъм от други общини, тъй като в областта единствения приют работещ е в Кюстендил и то от 10 години работи. Но тъй като има много градове и населени места в областта, трудно се работи и трудно могат да се кастрират всички кучета с капацитета, който имаме.

Фокус: Очаквате ли есенно – зимният сезон изоставянето на кучета да се увеличи?

Петър Велков: Далеч съм от мисълта, че всички тези кучета са изоставени от собственици. Аз твърдя, че това са улични кучета, които са транспортирани от едно място на друго. Защото колкото и да се изхвърлят домашни кучета в нашия град или община – 10, 20, те не са никакъв проблем. Те могат да бъдат прибрани и обработени за много кратко време. Лошото е, че няма работещи приюти в другите градове. Ако във всеки един град има работещ приют, във всяка една община, който да работи на принципа хващане, кастрация и връщане на място, тогава ще се види намаляване на броя на бездомните кучета. Работата на приюта е голямо преимущество за нашия град, хората има на кого да се обадят и да се реагира при такива случаи. В противен случай, ако няма приют и ако няма на кого да се обадят, ще има глутници и никой не може да реагира, освен служителите на приюта. Нито пожарна, нито полиция, нито гражданска защита, нито който и да е. те просто нямат възможност и нямат необходимото оборудване, за да се справят с този проблем. Най – голямото преимущество на приюта, че съществува и че може да се откликне моментално на всяка една жалба, дори и фалшива.

Фокус: Възползват ли се хората от кастрация на домашни кучета?

Петър Велков: За радост, вече много хора се възползват от това нещо, домашни кучета, дори някои чистопородни се докарват и кастрират в приюта. Това е абсолютно безплатно, правим всичко възможно за превенция намаляване бройката, защото точно тази гледна точка, след това да не се изхвърлят домашни кучета навън.

Венцеслав ИЛЧЕВ