Петър Витанов, БСП: Опасяваме се, че в името „Република Северна Македония“ се съдържа географско определение, към което спада съществена част от българската територия

ГС на БСП - София

Най-голямото опасение е, че в името „Република Северна Македония“ се съдържа географско определение, към което спада съществена част от българската територия. Това каза в интервю за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по външна политика Петър Витанов по повод опасенията на партията след постигнатия компромис за името между Гърция и Македония. Според него въпреки това правителствата на премиерите на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас трябва да бъдат подкрепени, защото това би дало добър хоризонт за покана на Македония от ЕС и една реална европейска перспектива за страната. Той коментира, че позицията на България би следвало да бъде обвързана с даване на гаранции от страна на Македония, че териториални претенции към България няма да бъдат предявени.
„Формите на гаранции могат да бъдат различни. „Една от тях е Договорът за добросъседство. Искам да припомня, че подобно мнение изрази и министър-председателят Бойко Борисов през 2012 година, когато каза, че това име – Северна Македония, е неприемливо. Причината е, че Горна Македония и Северна Македония са две имена, които от доста дълго време циркулират като възможни решения около спора за името. Очевидно премиерът е преосмислил позицията си, но за да бъде тя наистина обоснована, считаме, че все пак е необходима някаква форма на гаранции“, коментира Петър Витанов. Той допълни, че България трябва да изиска не само териториални гаранции, но също и такива по отношение на история, традиции, култура и идентичност. По думите му БСП очаква да разбере по какъв начин правителството и външното министерство ще защитят българския интерес. Той каза още, че е разумно, обаче, да се изчака и произнасянето на народите на Гърция и Македония за постигнатия компромис.