Петър Витанов, евродепутат от „БСП за България“: ГЕРБ оправдава управленската си немощ с Европа, това предизвика негативизма на българина спрямо ЕС

ГС на БСП - София

Интервю с новоизбрания евродепутат от „БСП за България“ Петър Витанов за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

Водещ: Динамичен предизборен месец, интересни избори. Как ги определяте вие?

Петър Витанов: Резултатите ли?

Водещ: И предизборната кампания, и резултатите.

Петър Витанов: Предизборна кампания действително динамична, изпълнена с много работа, много срещи и ангажименти, която ми даде друг поглед. Колкото до резултатите, ние нямаме повод да се срамуваме от тях и да не сме удовлетворени. В крайна сметка спечелихме над 70 общини. Увеличихме броя на европейските депутати с 20%. Но аз лично съм неудовлетворен, защото загубихме. А голямата цел на БСП винаги е победа и първото място. Не е самоцел победата, но ние считахме и все още считаме, че на България е наложително друг тип управление. И смятахме, че с победата на тези европейски избори ще можем да предизвикаме и предсрочни парламентарни такива. С голямо съжаление казвам, че сега това изглежда сякаш малко по-далечно. Така че аз лично се чувствам неудовлетворен, няма как да се чувствам удовлетворен.

Водещ: Какво всъщност не достигна на БСП, за да застане на първото място след този вот?

Петър Витанов: Аз не искам да се оправдавам, но това, което БСП сякаш не успя да направи, е да мобилизира повече хора да гласуват, да убеди повече хора във важността на тези избори. Защото за една голяма част от българските избиратели тези избори са кой да пратим там да взима едни големи пари. Залогът беше огромен. За съжаление малко хора го разбраха. А пък ниската избирателна активност в крайна сметка увеличи относителната тежест на манипулирания вот. Защото нямайте съмнение, че беше упражнен всякакъв натиск – административен, посредством армията от държавни чиновници, посредством корпоративен, посредством купен вот, за да могат нашите политически опоненти да удържат своята позиция. Така че ниската избирателна активност увеличи тежестта точно на тези малоформации на българската демократична действителност.

Водещ: Ето пък вие сега сте избран, имате шанс да докажете на българите, че всъщност Европа има значение.

Петър Витанов: Как да няма значение? Все повече са сферите в обществения живот, които се определят в известна степен и се решават от органите на Европейския съюз, още от 2003-та с Лисабонския договор. И тенденцията е тези сфери да се увеличават. Така че, който подценява ролята на Европейския съюз, значи просто не познава механизмите на функциониране. Давам пример пакета „Макрон“ – видяхте как се отрази веднага върху българските транспортни работници и превозвачи. Така че Европа е близо, по-близо даже, отколкото им се вярва на повечето хора. Но за съжаление има една умишлена неудовлетвореност сякаш. Тя е защото нашите политически опоненти – ПП ГЕРБ – те оправдават собствената си управленска немощ с Европа и с Европейския съюз. И затова се е натрупал един негативизъм. Всъщност нашият противник не е Европейския съюз. Друг е.

Водещ: Петима представители от листата на левицата обаче отиват в Брюксел и те ще защитават българските интереси там. Какви ще са приоритетите на представителите на БСП в новия Европейски парламент?

Петър Витанов: Ние считаме, че освен България, и Европа има нужда от реформи, и Европейският съюз има нужда от промяна. Сякаш през последните десетилетия, може би вследствие на дясната политическа хегемония, ЕС престана да бъде онзи притегателен център за своите граждани. Хората сякаш загубиха доверието в европейските институции, защото той загуби своя  социален характер. Основният приоритет на всички леви сили, прогресивни сили, не само в България, но и в Европа, е възстановяването точно на този социален характер, на социалните защити, на социалните гаранции на трудещите се в Европейския съюз. Това включва дори практическото измерение – по какъв начин това би могло да се отрази. Ами ние настояваме за въвеждане на единен стандарт за минималната пенсия, която въпреки неспособността на българското правителство да подобри жизнения стандарт на нашите родители, да бъде наложено от Европа. Да има минимална пенсия, която да позволява достойния живот, да има единен стандарт при изработването, изготвянето на минималната работна заплата, която също да позволява достойно съществуване, да позволява отглеждане на поколение. Това са големите битки на социалистите.

Водещ: Тоест край на Европа на две скорости във всичките й сфери?

Петър Витанов: Край на Европа на две скорости. Ние допуснахме, между другото, да се вкараме в това. Но Европа на различни скорости, Европа на различните стандарти не е моята, а и вярвам на по-голямата част от българите, представа за Европейския съюз. Напротив, ЕС трябва да представлява един проект на мира, в който всички хора, респективно всички държави, имат равни права и задължения. И ние тук не сме шлаката, не сме втората категория и с това нещо няма как да се съгласим, не сме просто пазара на останалата част от Европейския съюз, и не сме резервоара за гастарбайтери.

Водещ: И в този ред на мисли, ще успеят ли да се обединят българските евродепутати, независимо от партийните си различия, за да бранят и да отстояват тази позиция на страната ни?

Петър Витанов: Аз съм убеден, че стремежът на всеки един от тези 17 избрани европейски депутати е да може България да благоденства. И в този ред на мисли, нямам съмнение, че някой би саботирал такъв тип обединение в името на българския национален интерес. Вярвам, че тогава, когато се наложи, можем да застанем заедно, както го правихме, между другото. Само че си мисля, че не е въпросът само в дейността на европейските депутати. ЕС не е само Европейски парламент. Има съвет, в който участват правителствените ръководители, министрите, ресорните, и смятам, че огромната част от работата се върши в този съвет. А там според мен ние не съумяваме да се възползваме от възможностите на Европейския съюз, така че според мен проблемът е и там, не толкова в европейските депутати.

Водещ: Зададох ви този въпрос, защото пакетът „Макрон“ щеше да се развие по малко по-различен начин при малко по-различни обстоятелства.

Петър Витанов: Именно. Понеже ме попитахте за пакета „Макрон“, ще ви кажа, че не беше работа на нашия транспортен министър да играе ръченица на площада в Брюксел, а трябваше, когато председателствахме Съвета на Европейския съюз, да се възползваме от възможностите, които самото председателство даваше. Вместо това, какво направихме? Тропахме ръченица. Дори темата не я включихме в Съвета по транспорт. Добутахме тази тема до европейското председателство на Австрия, пък Австрия има коренно различен интерес от българския в случая с пакета „Мобилност“. И затова казвам, че ние пропиляваме възможности.

Водещ: Да се надяваме, че сега няма да пропилеем възможностите си.

Петър Витанов: Не съм убеден. В крайна сметка правителството остава същото. И това е проблем. Проблем е, защото това правителство разглежда Европейския съюз като една касичка, като едни фондове, като едни къщи за гости, като едни стадиони в безлюдни села. Не ги разглежда като политики. И затова за нас беше толкова важно, освен промяната в Европа, да предизвикаме промяната в България, защото ние имаме друго виждане за механизмите в Европейския съюз, друго виждане за средствата, които се отпускат от Европейския съюз. От тях ние искаме да създадем работеща икономика, икономическа перспектива, да повишим доходите, да преодолеем регионалните различия. За съжаление това не се случва в България, не поради лошия ЕС, а поради неефективното разходване на финансовите средства, които идват от там.

Водещ: И много хора казват, че тази промяна идва тъкмо от младите. А вие сте представител на младите в листата на БСП. Какво ще направят младите за младите в Европа?

Петър Витанов: Аз поколенчески не искам да разделям. Но факт е, че като млад човек все още, не знам по какви стандарти, вече май не съм и толкова млад, ние сме сетивни към социалната несправедливост. Това мен ме побърква. И виждам, че колегите ми, които са на моята възраст, реагират по същия начин. Няма как да имаме силен ЕС без млади хора, защото и в момента основната спирачка пред икономическото развитие на Европейския съюз е застаряващото население, свиването на населението. Какво предлагаме ние? Предлагаме редица политики за младите хора, включително ако щете за преодоляване на тази културна деградация, на която аз и вие сме жертва. Въвеждане на един културен чек, което позволява за младите, за всеки 18-годишен в Европа, това апропо го предложихме и в българския парламент, това го има положителният пример в Италия, в други държави – всеки, който навърши 18 години, да получава чек, с който може да посещава културно мероприятие на определена стойност. Смятам, че това първо стимулира развитието във всяка една страна на местните традиции, на местните културни дейци, и от друга страна провокира младите хора към културата – нещо, което е дълбоко забравено. Нещо друго за младите – младежката гаранция, европейската гаранция. Блестящи програми като „Еразъм плюс“, които позволяват на стажанти, на студенти, на работници, да отидат на обмен в чужбина, което пък създава космополитност, прави ги по-широко скроени личности, дава друг тип перспектива. Така че тези програми ние казваме, че не само трябва да се разширят, те трябва да разширят обхвата си, те трябва да получат двойно финансиране, за да може повече хора да се възползват от тях. Все по-голяма е бедността, все повече са децата, които имат затруднен достъп до образование. Затова социалистите настояват за тази младежка гаранция, тя да бъде и до 30 години, да бъдат с пет милиарда финансиране на годишна база, да има гаранция за първата работа на младите хора. Така че това е, което ние виждаме като перспектива пред младите хора на Европа, което в още по-голяма степен важи за България, защото всички тези проблеми сякаш са удесеторени в най-бедната държава в Европейския съюз.

Водещ: А лично вие имате ли някаква мисия за мандата ви като евродепутат?

Петър Витанов: Имам мисия, да. Аз мисля, че на ваши колеги бях казал, по принцип се занимавам с външна политика, с международна дейност. Там се чувствам по-компетентен. Но когато отидеш и тази кампания, в самото начало на разговора ви връщам, ме питахте каква беше за мен кампанията – когато отидеш в Северозападна България, и не само в Северозападна България, и видиш смачканите, съсухрени, превити на две беззъби възрастни хора, които не могат да си платят само лекарствата и разчитат на подаяния на близки, на съседи, на децата си, които са извън територията на България и виждат само по Скайп, е, тогава няма как човек да няма мисия. И няма как човек да не бъде радикален. Мисията ни е повишаването на доходите на тези хора. Но това минава както през Европа, така и през промяна в България.

Водещ: А как ще се промени вашият живот, след като вече сте не просто депутат, а евродепутат?

Петър Витанов: Допускам, че ще ми се наложи да пътувам повече. В персонален план аз не искам да се изолирам от процесите в България. За мен каузата „България“ е най-важна. И в този ред на мисли, ще прекарам всяка свободна минута извън заседанията в Страсбург и в Брюксел, в България, участвайки активно в българския политически живот. Защото, повтарям или може би потретвам, ние виждаме различната България, която минава през друг тип управление. Ще се боря неистово за другия тип управление, за по-моралния тип управление, за по-отворения, за по-социалния, за този, който подпомага бедните, отрудените, възрастните хора. Иначе вероятно ще ми се налага да пътувам много, защото поне първоначално възнамерявам да не се установявам някъде другаде. Оставам си в България. Обичам си квартала, обичам си града.

Водещ: Именно тук е въпросът дали ключът към това да бъдеш успешен евродепутат не е скрит в това да гориш в процесите в страната?

Петър Витанов: Трябва да ме питате след пет години, за да мога да ви говоря, защото трябва все пак да има някакъв разбор и обобщение, но няма как като си работил професионално и виждаш проблемите, и се опитваш да ги решаваш, и нещо те спира, да останеш безучастен. Така че аз ще отделям всяка свободна минута за обществена и политическа дейност в страната. Така че не знам, ако това е критерият да бъдеш успешен депутат, вероятно бих бил такъв.

Водещ: След евроизборите сякаш във вътрешнополитически план нещата възвърнаха нормалния си ритъм, нормалния си ход. БСП се върна в Народното събрание. Какво предстои на левицата оттук насетне?

Петър Витанов: БСП се върна в Народното събрание, факт. Има решение на ръководния орган на партията. Което пък ни дава възможност да ползваме тази най-висока трибуна, каквато е Народното събрание, да продължаваме да уличаваме в скрити коалиции колегите ни в Народното събрание, да предлагаме хубави законодателни инициативи. Защото в предизборната кампания тези множество срещи предизвикаха у нас желание за допълнителна промяна в редица закони. И това е една възможност да се възползваме от законодателната инициатива, която притежаваме в качеството си на опозиция. Така че ще се възползваме от целия инструментариум, който народното представителство дава.

Веселка ИВАНОВА