Петър Витанов, ПГ на „БСП за България“: Очакваме да чуем по какъв начин правителството и МВнР ще защити интереса на страната във връзка с името Северна Македони

Петър Витанов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по външна политика, в интервю за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ по повод опасенията на партията след постигнатия компромис за името между Гърция и Македония.

 

 

Водещ: Република Северна Македония – Атина и Скопие обявиха, че е постигнат компромис за името след 27-годишен спор. Споразумение с Гърция е ключово за бъдещото членство на Македония в Европейския съюз и НАТО. Гражданите в страната все пак имат последната дума – ще се решава чрез референдум. Тема с развитие. Но сега се връщаме у нас, където се появиха опасения за евентуални териториални претенции към България. Бързам да ви представя моя събеседник – народният представител от ПГ на БСП за България Петър Витанов.

Господин Витанов, БСП предлага да изиска гаранции, че името Република Северна Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции към страната ни. Какви са опасенията ви?

Петър Витанов: Опасенията са свързани с това, че наименованието, което се предлага, съдържа в себе си едно географско определение, към което се числи съществена част от българската територия, а именно Гоце Делчев, Банско, Благоевград. Това ни кара да изпитваме известни съмнения и опасения относно евентуални бъдещи териториални претенции или такива за исторически различни интерпретации, за различна идентичност, които ни накараха да предложим форма на гаранции, която да не дава възможност за подобни намерения. Но аз считам, че основният акцент тук трябва да бъде върху получаването на този компромис. Това е нещо, което Европа и регионът на Балканите очаква повече от 25 години – процес, който беше блокиран от правителството на Груевски през последните 10 години. И ние трябва да оценим усилията на правителствата на Зоран Заев и на Алексис Ципрас да постигнат напредък, защото той би дал добър хоризонт, както за покана за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Македония, така отваря възможност за европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Респективно дава по-добри перспективи за стабилност, за сигурност, за икономически просперитет и т.н.

Водещ: Споменахте форма за гаранции. Как си я представяте, какви биха били удовлетворяващите гаранции?

Петър Витанов: Ние считаме, че може би позицията на България би следвало да бъде обвързана с даването на такива гаранции от страна на Македония. И тя трябва да бъде заявена още в началото на преговорите за членство на Македония в Европейския съюз. Формите на гаранция могат да бъдат различни. Между другото, една от тях е и Договорът за добросъседство. Но тук не изразяваме само нашите опасения. Искам да припомня на вашите слушатели, че подобно мнение изрази министър-председателят Бойко Борисов през 2012 година, когато каза, че всъщност това име – Северна Македония, тъй като Горна Македония и Северна Македония са две имена, които от доста дълго време циркулират като възможни решения на спора за името, е неприемливо. Така че очевидно при него има едно осмисляне на позицията, но за да бъде то наистина обосновано, считаме, че все пак е необходимо някаква форма на гаранция. Това всъщност представлява нашата позиция.

Водещ: Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира днес, че се държи на гаранциите, че с името Република Северна Македония няма да има териториални претенции, но и че Договорът за добросъседство съдържа такива гаранции. Достатъчни ли са те?

Петър Витанов: Тук не става въпрос само за териториални претенции. Трябва да разширим много периметъра. Говорим за идентичност, за история, за култура, за език, ако щете. Така че аз не считам, че Македония би могла да има каквито и да било териториални претенции. Още повече, че в Договора за добросъседство една част от тези въпроси са вече затворени.

Водещ: Достатъчни ли са гаранциите, според вас, в Договора за добросъседство с Македония, който подписахме?

Петър Витанов: Според мен би следвало да има и допълнителни такива, особено след решаването на спора за името. Но преди да говоря по същество, бих искал все пак да се запозная с този документ, който урежда спора. И би следвало и да изчакаме, докато се произнесат народите на двете страни.

Водещ: Добре, от БСП така или иначе искате да разберете какви гаранции смята да изиска правителството. Със срокове ангажирате ли се?

Петър Витанов: Не, напротив, ние поставихме този въпрос за гаранциите. Очакваме да чуем по какъв начин правителството и МВнР ще защити интереса на страната. Колкото до сроковете, аз мисля, че имаше заявено намерение от страна на Европейския съюз и респективно на институциите да предприемат конкретни стъпки за предоставяне на покана на Македония за започване на преговорите. Това е нещо  изключително важно и би дало една реална европейска перспектива на страната. И аз очаквам това да се случи в рамките може би на месец – месец и половина.

Водещ: Съгласно споразумението между Гърция и Македония, Гърция няма претенции към понятия и определения като македонски език, македонски народ. Каква позиция трябва България да вземе точно по линията формулировка „македонски език“ като страна, която не го е признала?

Петър Витанов: По-скоро аз разбирам, че не можем да правим паралел между България и Гърция по отношение на евентуални бъдещи претенции на Македония, тъй като смятам, че ние имаме далеч повече обща история и неща, които ни свързват и респективно които биха могли да бъдат обект на диспут впоследствие. Така че това, че те дават гаранция, че нямат претенции към Гърция, не обезсмисля въпроса за гаранциите спрямо България.

Водещ: Добре, ще задам въпроса си така – трябва ли да ни притеснява така поставеният термин „македонски език“, който България не е признала?

Петър Витанов: Тук мога да отговоря и като политик, и по-скоро да изразя чисто личното си мнение. Би следвало това също да бъде взето предвид, защото България има много ясна позиция по непризнаването на македонския език.

Водещ: Какви са перспективите? Как вие виждате бъдещето на взаимоотношенията между България и Македония в контекста дори на Договора за добросъседство?

Петър Витанов: Безспорно трябва да кажем, че този договор даде нов тласък в отношенията между двете страни. Ние бяхме единодушни, всички представители в Народното събрание го подкрепихме. И считаме, че той е възможност за подобряване сътрудничеството във всички сфери. Погледнато от малко по-широк контекст, казах ви – този спор по името, който продължава вече повече от 25 години, и специалният пратеник Матю Нимиц вече стана на 80 години – 30 години се занимава с този въпрос, би дало една добра възможност за европейска интеграция на Македония, на целия регион и Западните Балкани. По мое мнение неговото отсъствие би предизвикало процес на полуразпад на държавността в нашата западна съседка. Тоест за мен решаването на този спор е едно необходимо условие за хомогенизирането на Македония и превръщането както на страната, така и на региона, в едно по-сигурно и по-стабилно място.

Водещ: Вашият обзор, според постигнатата договореност, европейската и евроатлантическата интеграция на македонската страна вие как я виждате?

Петър Витанов: Честно да ви кажа, според мен единственото възможно бъдеще на Македония, аз бих искал да бъде единна, колкото би могла да бъде, минава през присъединяване както към НАТО, така и към Европейския съюз, защото това би преустановило някои процеси на маргинализация на цели обществени групи. Така че този процес е изключително важен, не само за нас като държава, но и за целия регион, и за цяла Европа.

Водещ: Така или иначе тема с развитие. Благодарим ви за това участие в „Това е България“. Чухте Петър Витанов, народен представител от парламентарната група на БСП за България.

Милослава АНГЕЛОВА