Петър Енев: Желание за участие в 48-часовия филмов маратон на тема „КРАСИВ ДОБРИЧ“ са заявили творци и екипи от Румъния, Македония, Португалия, Испания

снимка: pixabay.com

Петър Енев, директор на Дирекция „Икономическо развитие и европейски фондове“ в Община град Добрич, в интервю за предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на радио „Фокус“

Фокус: Г-н Енев Община град Добрич и българска онлайн платформа за развлекателна индустрия  организират 48-часов филмов маратон на тема „Красив Добрич“. Кога ще се случи това и какво е предизвикателството?

Петър Енев: Планираното предизвикателство е резултат на съвместни действия с CastFolio и Община Добрич, също и гражданско сдружение „Глобул Добрич“. Предвижда се предизвикателството да се случи в периода преди празника на град Добрич – 21 – 23 септември. Поканените участници ще имат възможност в рамките на 48 часа да подготвят по предварително зададена тема късометражен филм, който ще бъде в рамките до 5 минути. Идеята е в рамките на тези 48 часа да бъдат направени снимки, сюжети по тема, която ще бъде изтеглена в последния момент, преди даване на старта на предизвикателството. Отделните снимки, направени на територията на града, ще бъдат аранжирани. В последния ден от предизвикателството ще бъдат журирани и оценени и първите трима участника – наградени.

Фокус: Как се зароди идеята за този филмов маратон?

Петър Енев: Идеята се зароди миналата година, в края й на едно от събиранията на сдружението „Глобул Добрич“. Бе коментирана тази възможност, като самото филмово предизвикателство не е нещо ново. То е възникнало като идея, план за действие и рекреация във Франция през миналия век. Целта е да се преодолее изолираността на града чрез филмовото предизвикателство, да се разчуе допълнително за град Добрич като локация чрез филмите, които ще бъдат произведени по време на предизвикателството. Идеята беше представена на Консултативния съвет по туризъм в Община Добрич. Беше разгледана и гласувана на заседание на съвета. След това беше гласувана от Общинския съвет на Добрич с подкрепата на неговия председател и на кмета на добруджанския град. През пролетта бе съгласувано споразумението със съорганизаторите на мероприятието – CastFolio, Община Добрич и „Глобул Добрич“. Бяха уточнени сроковете и датите.

Фокус: Кой може да участва във филмовия маратон и казахте ще има награди. Какви ще са те?

Петър Енев: Предвидено е да има три парични награди – I-ва, II-ра и III-та. Стойностите на паричните награди ще бъдат доуточнени. Участието е отворено за професионалисти в сферата на кинорежисурата, артисти, а също така и за студенти, на които им предстои дипломиране по специалности, които имат отношение към филмовото изкуство. Организаторите поемат ангажимента да създадат необходимите условия за аранжиране на заснетите филми. Самите участници трябва да имат съответната подготовка за снимачна техника и интересни идеи как да презентират темата, която ще бъде изтеглена преди старта и хода на събитието.

Фокус: На 23 юли е дадено начало на платформата. Какво е заложено в програмата като срокове?

Петър Енев: В самата платформа всеки един участник чрез онлайн апликация ще може да заявява своето участие, съответно да представи себе си и екипа, като предварителната нагласа е екипите да бъдат сформирани до петима участника, за да се даде възможност на максимален брой желаещи да се включат в самото предизвикателство. Платформата е изградена на диалогов режим, разбираема е за участниците, има отделни раздели, които презентират самото предизвикателство, други, които представят предварителна информация за града, такива, които касаят самото участие на филмовите творци. Платформата е изградена да се ползва на български и английски език. По предварителна информация ще разчитаме не само на български екипи, но и на екипи от Румъния, Македония, Португалия, Испания. Това е само един добър старт и начало. Ако нещата потръгнат, идеята е фестивалът и форумът да бъдат разширени през следващата година като участници, теми, отново свързани с град Добрич.

Фокус: Каква ще е съдбата на филмите от първото издание на филмовия фестивал?

Петър Енев: Отличените филми ще бъдат предоставени с изключителни авторски права на Общината град Добрич. Посредством линк на сайта й филмите ще могат да бъдат гледани от посетителите. Филмите ще бъдат предоставени и на техните автори, като в края на всеки от тези филми ще бъдат представени организаторите и спонсорите, както и домейна в интернет на Община град Добрич. Дава се възможност на авторите да участват със своите филми в кинофестивали не само в Европа, но и навсякъде по света.

Фокус: Къде проявилите интерес могат да получат подробна информация за участие и всичко необходимо във връзка с него?

Петър Енев: Във Фейсбук, Инстаграм, Нов български университет, Филмово студио „Бояна“. Чрез тях ще е оповестен интернет адресът, където кандидатите ще попълват своите апликационни форми. Там са посочени възможностите за връзка с тримата организатори – телефонни номера, уеб и пощенски адреси.

Фокус: Благодаря за този разговор!