Петър Кирчев, търговец в антикварен магазин във Варна: Българинът е много добър клиент с развит афинитет към старинните вещи

Петър Кирчев, който се занимава професионално със старинни и антични вещи от 5 години и същевременно е запален любител и колекционер, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Във Варна има доста богато предлагане на старинни и антични вещи. Кои стилове са най-предлагани в антикварните магазини?

Петър Кирчев: Артикулите, които се предлагат на варненци са основно от епохите на Луи XV, Луи XVI, френски барок, стил Империал, Рококо, Готика и Барок.

Фокус: Кои са най-търсените вещи?

Петър Кирчев: Най-предпочитани са античните и ренесансови мебели, сервизи за хранене, картини, декорации, сувенири, подаръци и всичко свързано с обзавеждането и интериора.

Фокус: Има ли ценова рамка за антиките и каква е тя?

Петър Кирчев: Цените варират и достигат до около 4000 лева.

Фокус: Сблъсквате ли се с конкуренти в бизнеса с антиките?

Петър Кирчев: Не липсват и конкуренти в града, но оригиналните и стойностни антики се отличават. Много от продавачите на антики в града не са квалитетни и нямат нужните познания в сферата. Внасят всичко което е изгодно, без да отдават значение на качеството.

Фокус: Какви са най-често срещаните клиенти?

Петър Кирчев: Въпреки, че клиентелата е по-специфична, не липсват и купувачи. Има клиенти, които са чужденци. Основно англичани и руснаци, но и българинът е много добър клиент, който има развит афинитет към старинните вещи.

Фокус: От къде се внасят антиките?

Петър Кирчев: Масово във Варна се продават ценни предмети от Белгия и Холандия, които обаче са демоде, масивни, неизящни и не толкова орнаментирани. Все повече антиквари внасят и от Италия, но там вещите са прекалено кичозни, боядисани, лакирани, изрисувани. Това не е  автентично и не е оригинална антика. Стойностните антики са във Франция. Там се намират класни и специфични изработки. Французите определено си ценят вещите. Те се подбират от цяла Франция, предимно от антиквари и антикварни магазини.

Фокус: Може ли да ни кажете нещо по-специфично за френските антики?

Петър Кирчев: Да, мебелите във Франция например са с бронзов обков и фурнир, покрити, изящни и извити.

Фокус: Разкажете ни за най-впечатляващата антика, която сте притежавали.

Петър Кирчев: Най-интересната антика в магазина ни беше старинен френски бронзов купел за кръщенета. Изцяло масивен бронз, посребрен, изящен и красив с изписани орнаменти – лъвове, херовими. Уникална изработка. Цената му беше около 4000, но определено си заслужава за толкова солидна антика. Наши клиенти го закупиха за екстериор за вила.

Фокус: Търсени ли са картините във вашият антикварен магазин?

Петър Кирчев: Във Варна се търсят картини на известни художници, но основно това са репродукции или копия на оригинални творби. Няма как да се купи оригинална картина за 500 лева, например, нарисувана от стойностен художник преди 100 години. Определено изработката и качеството на антиките са много важни.