Петър Курумбашев: Ако българските превозвачи направят протест в Брюксел, само ще помогнат за гласуването в техен интерес на „Закона Макрон“

Радио "Фокус" - Кюстендил

Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Страните от ЕС постигнаха така наречения компромис за реформата в международните пътни превози. Преговорите между европейските министри на транспорта бяха белязани от разногласия между две групи страни, обвиняващи се съответно в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм.

Текстовете бяха приети въпреки съпротивата на Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва, и ще служат за основа за преговори с Европейския парламент преди приемането на нова европейска нормативна уредба.

Приетите снощи реформи са част от пакета за мобилност, известен още като „Закона Макрон“. Припомням, че той предизвика гнева на българските превозвачи, които смятат, че така ще бъде убит браншът у нас. Те организираха национален протест в София през май, когато в столицата се провеждаше срещата „ЕС – Западни Балкани“.

Каква ще бъде по-нататък съдбата на приетите текстове и доколко могат да бъдат променени при гласуването в Европейския парламент, ще научим от Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Г-н Курумбашев, как коментирате компромиса, до който стигнаха министрите на транспорта на страните членки от ЕС и приетото от тях споразумение, което на практика ощетява българските превозвачи?

Петър Курумбашев: Очевидно това е лош компромис за България и за страните, които гласуваха заедно с нас. Много от клаузите, които са приети, не са в наша полза. Например това, че се прие пълна забрана за ползване на седмичната почивка в кабината, това, че директивата за командировани работници по отношение на каботажа се прилага от първия ден и по отношение на това, че ще бъде разрешена само една т.нар. крострейд операция, или вътрешна операция за ЕС в рамките на международния транспорт и за всяка следваща ще се прилага директивата за командировани работници. Позитивните моменти са, че директивата за командировани работници няма да се прилага по отношение на чуждестранния транспорт и по отношение на транзита и за това, че падна идиотското изискване за връщане на превозното средство. От друга страна, проблемът продължава да стои, доста дискусионен е въпросът за това, дали шофьорът ще трябва да се връща и дали той може да се връща в държавата членка, където живее работодателят, тоест в случая работодателят, или пък може това да бъде в един от оперативните центрове, които фирмата има. Според мен ние трябва да се борим за няколко неща оттук нататък в Европейския парламент. А именно: да има повече разрешени вътрешни операции в ЕС, не една, както е записано, а поне осем или десет. Второто нещо е да се опитаме директно да се преборим да не се прилага изобщо директивата за командировани работници. Ако не успеем по това, да отидем към това директивата за командировани работници, примерно  по отношение на каботажа да се прилага от седмия ден, а не както досега от първия ден. И освен това да премахнем тази долна забрана за ползване на седмичната почивка в кабината. Така че това са нашите цели за предстоящото гласуване. Доколкото проследих гласуването, 18 държави са срещу нас, ние сме в другата група от 9 държави и 28-та държава, която се е въздържала, е Румъния, чиято позиция, честно казано, ме изненадва. Знам, че предстои да бъдат председател, но първо, в момента те не са председател и второ, те очевидно са в нашата позиция. Но явно така са  преценили да гласуват от страна на румънското правителство. И последното нещо, което бих искал да отбележа, е, че много рано беше през май месец български превозвачи да посрещат на летището Бойко Борисов като цар освободител, при положение, че имаме среднощния резултат от вторник с гласуването в Съвета на ЕС.

Водещ: Доколко и как ще успеете да се преборите в Европейския парламент? Кога ще бъде въпросното гласуване?

Петър Курумбашев: Въпросното гласуване първо трябва да мине през транспортна комисия. Така че евентуално ако има транспортна комисия през декември, и евентуално това гласуване да се случи през януари в пленарна зала. Разбира се,  възможно е да се отложи с един месец и примерно  да има транспортна комисия през януари и гласуване пред февруари. А иначе как ще мине самото гласуване, от сега разбирате, че когато имате 18 държави от едната срещу 9 от другата, и като имате предвид, че тези сред тези 18 държави са например Франция и Германия, които общо взето имат лично по 200 евродепутати, не са като България и Румъния, които имат общо 25 евродепутати, разбирате, какво е разпределението на силите. Така че за мен няма да е никаква изненада, ако това гласуване, което е в съвета, по някакъв начин се повтори и в парламента. Разбира се, това не означава, че ние ще се откажем да отстояваме българската национална позиция и ще се борим до последния глас и до последния човек, за да защитим позицията на държавите от Централна и Източна Европа.

Водещ: След Европейския парламент къде ще отиде споразумението?

Петър Курумбашев: По принцип това е стандартна процедура. След като Европейският парламент излъчи своята позиция, трите страни сядат на т.нар. триалог. От една страна, комисията, която е представила вече предложението си, Съветът, който вчера е приел неговата позиция, и Европейският парламент от трета страна. И започва т.нар. триалог, като там гледат да постигнат компромис между изменените и утвърдените вече позиции от тези три институции.

Водещ: Което идва да ни покаже, че ако и през Европейския парламент резултатът е такъв, като през Съвета на ЕС, може би триалогът няма да бъде в наша полза.

Петър Курумбашев: Триалогът няма да бъде в наша полза, затова ние трябва да се стремим с всички сили да постигнем по-добри изходни позиции за парламента, по-добри, погледнато и от гледна точка на българската национална позиция. Това е първата и единствена задача в областта на транспорта на българските евродепутати до края на този мандат.

Водещ: Г-н Курумбашев, спомняме си, че приетите снощи реформи предизвикаха на практика гнева на българските превозвачи и те твърдяха, че ще бъде убит браншът у нас. Организираха национален протест в София през май, когато страната ни беше домакин на европредседателството. Дали нови протести биха помогнали с нещо?

Петър Курумбашев: Нали разбирате, че биха помогнали, само че аз и тогава, когато говорих с вас, ви казах, че просто погрешно е адресирано мястото на тоя протест. Те трябваше да протестират в Брюксел, където се подготвя това законодателство, а не в София, където има национален консенсус в защита на техните интереси. Така че и сега, ако излязат на протест и го направят само че там, където трябва, а именно в Брюксел, отново ще има полза. Особено това би ни помогнало, ако се случи преди гласуването в Европейския парламент. Ние непрекъснато сме под натиск на другата страна, постоянно ни посрещат с листовки пред пленарна зала и на други места, докато не съм видял подобна активност от нашите превозвачи тук на място в Брюксел, където се решават нещата. Така че всяко тяхно действие в тая посока е повече от добре дошло.

Водещ: Спомням си, че за предишното гласуване, когато бе отложено решението по този пакет в Европейския парламент, и вие, и всички български евродепутати на практика застанаха срещу собствените си политически семейства и не намериха в тях подкрепа. Дали сега нещо би могло да се промени? Парламентарната, политическа дипломация да окаже влияние?

Петър Курумбашев: Не бих казал, че който и да е бил срещу позицията на собственото си политическо семейство, тъй като нито едно политическо семейство нямаше единна позиция. Нито ЕНП, нито социалистите и демократите, нито либералите имаха единна позиция. Просто защото във всяка една група не се гласуваше по някакъв политически признак, а се гласуваше национално. Така че аз очаквам, че и сега няма да се гласува по политически групи в Европейския парламент, а ще се гласува по национален признак. Тъй като всеки евродепутат в случая няма да отстоява  разбиране на така или иначе позиция, която я няма на политическа група, а ще отстоява своите национални интереси.

Водещ: Имаме ли шанс да обърнем позицията в полза на някои от тези страни, които сега са срещу нас?

Петър Курумбашев: Първо, че ще разговаряме, разбира се, особено с колегите ни от Централна и Източна Европа, защото си струва особено да говориш с колегите от Чехия, от Словакия, Румъния. Да ги попитаме дали смятат да се въздържат и в зала.  Още повече че румънските евродепутати не са участници в председателството. И, разбира се, че ще се борим за всеки глас, защото миналия път загубихме гласуването на директивата за командировани работници да не се прилага с един глас. Беше 333:332. Така че този мач се играе до края – играе се и до края на редовното време, и в продължението, до последната секунда. Така че това решение не е добро за нас. Нека да кажа, че само ни амбицира, за да бъдем максимално активни в това гласуване и да се опитваме да спечелим колкото се може по-добри условия за нашите превозвачи при гласуването в Европейския парламент.

Цоня Събчева