Петър Курумбашев, БСП/ПЕС: В подкрепа на исканията ни за транспортния бранш бих поканил превозвачите да дойдат и следващия месец в Брюксел

Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Ще има коалиция срещу плана „Макрон“?  Ще бъде ли внесен пакет в Европейската Комисия, въпреки отказа на две от предложенията в него или няма да влезе изобщо за гласуване в пленарната зала в Европейския парламент? Възможните сценарии оттук нататък ще коментираме с Петър Корумбашев – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Г-н Корумбашев, много се изговори по темата с превозвачите, реално евродепутатите отхвърлиха два от трите доклада по проекта, все още обаче не е ясно какъв вариант ще бъде гласуван в пленарна зала, след като имаше няколко предложения.

Петър Курумбашев: За да бъдем точни, не точно евродепутатите са отхвърлили тези два от трите варианта, а само евродепутатите, които гласуваха в Транспортна комисия, което още не означава целия европарламент, а само евродепутатите, които са в ресорната комисия. Сега тази Комисия действително е най-важната, тъй като е водещата Комисия. Сега по процедура стои въпроса дали, след като са отхвърлили две от трите предложения на водещата Комисия, трябва да се разглежда в пленарна зала. Разбира се тези, които са от отсрещната страна, т.нар. Пътен алианс казват – ами няма голямо значение, че две от трите решения са отхвърлени, хайде да гледаме всичко в пленарна зала. Ние се позоваваме на елементарната парламентарна практика, че когато нещо е отхвърлено от водещата комисия, идва въпросът – какъв е изобщо текстът, който трябва да се гласува в пленарна зала, тъй като ние сме отхвърлили текста на т.нар. докладчици по тези предложения, както бяха отхвърлени и нашите предложения към техния доклад, така че са отхвърлени всички текстове. И нашият въпрос е – като са отхвърлени всички текстове, какво ще се внесе за гласуване в пленарна зала? Вторият въпрос, от гледна точка на парламентарната логика е, че не може един законопроект като не е минал през водеща комисия да влиза в пленарната, защото тогава какъв е смисълът от комисията изобщо? Ако се гласува – за, влиза в пленарна зала, ако не се гласува – пак влиза в пленарна зала. И тогава за какво изобщо има парламентарна комисия. И третият ни аргумент е, че действително едно от трите предложения мина, но пък ние сме се разбрали в парламента, че трите предложения се гледат заедно в пакет, защото има текстове, които се позовават от единия документ в останалите два и не е редно да се приеме само един или два от трите. И имаме ясно споразумение с парламента, че трите текста трябва да се гледат заедно.

Водещ: Работите ли по изготвянето на нови предложения, все пак, сегашните бяха отхвърлени?

Петър Курумбашев: Тези предложения, които ние ги внесохме в Транспортна комисия, ако отидем в пленарна зала, просто ще подготвим абсолютно същите предложения, защото някои от тях наистина имат компромисен характер и ще ги внесем и в пленарна зала, просто процедурата е различна. Да речем, внасяне в Транспортна комисия подписите на двама членове от две различни политически сили и за пленарна зала, правилото е, че се искат 38 подписа. Но ние тези предложения, които един път вече ги подготвихме за Транспортна комисия, ако се влезе в пленарна зала, ние отново ще ги внесем, вече с необходимите 38 подписа, които е повече от ясно, че няма проблем да ги съберем. Междувременно, също така сме поканени на среща от г-жа Булц – еврокомисарят по транспорта. Във вторник ще бъде тази среща, където ще изразим нашата позиция. Това, което ви казвам, че според нас е недопустимо да се влиза за разглеждане в планарна зала изобщо, защото пък знаем много добре, че през тази седмица тя лобираше много силно, въпреки отхвърлянето в Транспортна комисия, темата да влезе за разглеждане в пленарна зала. Така че ни предстои във вторник разговор с нея.

Водещ: На протеста в Брюксел присъстваха над хиляда души – български, румънски, полски превозвачи и синдикати, подкрепа обаче е нужна и то още по-голяма сега. Ще има ли коалиция срещу плана „Макрон“?

Петър Курумбашев: Аз този съвет си позволих да го отправя към българското правителство, че така както беше създаден т.нар. Пътен алианс, така и българската държава активно трябва да работи за създаването на коалиции от държави и единомишленици, които се противопоставят на този Пътен алианс. Тук става въпрос за доста държави от Централна и Източна Европа, а можете да добавите и други държави, които са периферни за ЕС по географски смисъл, например една Португалия или една Ирландия. Водят се разговор с Испания. В нашето гласуване, миналата седмица, нашите испански колеги от социалистите и от ЕНП ни подкрепиха в голяма част от текстовете.

Водещ: Ако казусът обаче с връщането на шофьорите по местата им в пакета „Мобилност“ беше добре решен, тук цитирам думите ви, по какъв начин трябва да бъде решен въпросът с връщането на камионите и как си обяснявате факта, че сега иска да вкарат и трите доклада отново в пленарна зала?

Петър Курумбашев: Те продължават да действа със самочувствие от типа – вижте ние сме повече, по-големи държави сме, по-богати сме и ще решаваме какво ще става в ЕС. Иначе това за мен е абсолютен протекционизъм, особено за връщане на камионите. Бих казал, че това отваря нова глава в социалната политика на Европа, защото ние освен за социалните права на работниците, вече се грижим и за социалните права на камионите, които също биха искали да се връщат по родните си места на четири седмици, за да виждат своите роднини. А иначе казано си е чисто безобразие, протекционизъм, да го наречем. И мисля, че имаме много хляб да ядем, да се учим от нашите западни колеги, които предлагат откровени протекционистични мерки. Аз не вярвам, че това ще издържи дори и да мине в парламента, след това и при триалога, а дори и тогава да мине, аз не вярвам, че това ще издържи пред Европейски съд, защото такава мярка изглежда непропорционална. Едно е да се връща един камион от Франция до Испания, да речем, или от Германия до Полша, друго е да се връща от Германия до България или представете си до Гърция. Така че предстоят разговорите, но да кажем, че едното е връщането на шофьорите, другото е връщането на камионите, като е много важно колко часа ще бъдат разрешени в рамките на т.нар двустранен превоз – каботаж. Имаше различни предложения, примерно да се разрешат едни 56 часа или 72 часа. И на също така прочутите товарене и разтоварване, защото сега вместо да се опитват протекционистично да ги ограничат – колко дни могат да останат камионите, решиха да го ограничават като казват колко пъти може да товари и разтовари. Честно казано нашите превозвачи казаха 12. Ние бяхме склонни да предложим 8 товарения и разтоварвания в рамките на месец, позицията на Съвета е за 2, позицията на докладчика е за 3, скоро говорих с мой чешки колега, който предложи 5. Честно казано всички се държат като в месарски магазин. Аз не мога да разбера защо трябва да има 2 или 3, или 5 натоварвания, когато един камион пътува в Европа. То зависи от поръчките. Все едно, представете си да приемем законодателство, че  в един град трябва да има максимум 2 или 3, или 4 супермаркета. От къде на къде законодателят може да определя такова нещо? Единственият, който може да определи такова нещо е пазарът.

Водещ: Каква е вероятността пакета „Мобилност“ да не влезе изобщо за гласуване в пленарна зала на ЕП?

Петър Курумбашев: Може и да ви е направило впечатлени, но съм от по-предпазливи – давам шансове за победи и за загуби. Когато давам изявление дали някой е претърпял изключителна победа, както мои колеги отчетоха изключителна победа и смазване на Макрон, затова и съм много внимателен в това да давам проценти и шансове за победа. Например точно преди решителното гласуване в Комисията по транспорта, на нас ни изглеждаше, че ще загубим гласуването, защото така както ги бяхме броили гласовете бяха 17 на 24 в наша вреда при 7-8 неясни, но се оказа, че мина добре за нас. Всички работим за това тази тема да се отложи, да не се гледа в този парламент, като имаме и още два много прости аргумента. Единият е, че никой от евродепутатите в момента от която и да е държава, не би бил склонен да направи сериозни отстъпки и компромиси, поради простата причина, че предстоят избори и би бил обвинен в собствената си държава, че е отстоял докрай интересите на собствената си държава. Вторият аргумент, който се опитвам да кажа на моите колеги – България макар и най-бедната държава в ЕС, продължава да е изключително евро оптимистична държава. Мисля, че сме на втори място по одобрение на ЕС в целия Съюз, мисля, че само Ирландия е преди нас. За първи път чувам цял един бранш в България, който казва – ако такова законодателството се приеме по-добре да напуснем Съюза. Това никога досега не съм го чувал за тези 12 години членство. И не мисля, че добре да приемем законодателство в този вид и от тази гледна точка, за да се настройват хората срещу Съюза, изобщо като организация.

Водещ: А имате ли готовност за организирането на стачки, протестни действия?

Петър Курумбашев: Мисля, че това не е точно работа на евродепутатите. Разбира се, ако нашите превозвачи решат.

Водещ: Разбира се в подкрепа, в подкрепа на превозвачите.

Петър Курумбашев: Това е повече от ясно – винаги са добре дошли. Първо, мисля че този митинг беше позакъснял но както обичаме да казваме ние – по-добре късно, отколкото никога. И второ то не е едно мероприятие, в което да отчетеш дейност. Аз бих ги поканил да дойдат отново и следващия месец в Брюксел и да организираме едно постоянно присъствие. Трябва да ви кажа, че в същото време или след нашето гласуване, тъй като и другата страна беше доста недоволна от гласуването, веднага излязоха на протест някои от западните синдикати, дори имаше окупиране на граници между Белгия и Германия за известно време, така че техните колеги са на терен, така да се каже постоянно. И ще бъде и добре от наша страна, мисля че беше много приятно да чуя „Вятър ечи, Балкан стене“ на площад Люксембург в Брюксел, но искам да го чуя и отново.

Водещ: Губят ли посока нещата, които иска българска държава?

Петър Курумбашев: Не бих казал, че губим посока, по-скоро ние това, което правим в парламента е, че успяваме да отложим въпроса. Но това, че го отлагаме, не значи, че намираме финалното решение. Условно казано, работейки с футболни термини, сегашната среща завърши с 0:0. Но тя като завърши 0:0, никой няма да се примири с това положение. Очевидно е че рано или късно ще се приеме такова законодателство. И въпросът е това време, в което ние отлагаме решаването, ако успеем да го свършим в този парламент е да имаме ясно стратегия в следващия парламент какво си поставя като цели, къде и колко може да отстъпим, ако смятаме, че можем да отстъпим, за да постигнем резултати, които смятаме, че са добри за нас. Ясно е че ние нямаме мнозинство, за да наложим нашата позиция. От друга страна имаме сериозна група от държави, които има близка на нашата позиция и мисля, че можем да се преборим за това да се вземе сериозна част от нашата позиция. И според мен, това е задачата на държава в момента да формира такава коалиция от държави. Такава, каквато, честно казано ние сме си я формирали като колеги евродепутати от различни държави, както от Централна и Източна Европа, така и вече ви споменах и от  други държави като например Ирландия или Португалия, или Испания.

Водещ: Колко дена реално остават от работата на настоящия европарламент?

Петър Курумбашев: Последната сесия е от средата на април, реално ще има една малка пленарна сесия, се нарича, сега в края на януари в Брюксел, след това има една сесия февруари в Страсбург, две сесии през март в Страсбург и поселената е в средата на април. Малко се пада по великденските празници, където се казва, не съм много сигурен тази сесия колко ще бъде посетена, но ние задължително трябва да сме там, защото ако решат тогава да вкарват тези законопроекти, в крайна сметка, мачът се брои на гласове. Така че може спокойно да кажете, че оттук нататък до приключването на ефективната работа на този парламент са 90 дена.

Йоланда ПЕЛОВА