Петър Курумбашев: ЕК в двата пакета „Мобилност“  показа две абсолютно различни лица – и само в интерес на големите държави в ЕС

Радио "Фокус" - Кюстендил

Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Продължаваме темата с гласуването по Пакета „Макрон“ 1 в транспортната комисия в Европейския парламент. Наш гост е евродепутатът Петър Курумбашев. Г-н Курумбашев, какъв ден е за българските превозвачи и за тяхната кауза 10-ти януари?

Петър Курумбашев: Днес е добър ден за българските превозвачи и за българските шофьори, защото това, което се случи в комисия, е бих казал – в наша полза, тъй като се гласуваха три доклада – докладите на Вим Ван де Камп и на Меря Килонен не бяха приети, както и нито един от алтернативните текстова, които бяхме предложили или от отсрещната страна бяха предложили, не бяха приети. Третият доклад, който съдържа най-неприятния за нас текст за връщането на камионите на всеки три седмици, от Исмаил Ертуг беше приет, обаче за да се отиде  в пленарна зала – това тук вече е моето основание – трябва докладите във водещата комисия да са приети, защото ако не са приети, няма какво да се гласува в пленарна зала. И така за пленарна зала изглежда, че трябва да отиде само докладът на господин Ертуг. От друга страна ние имаме пък решение на Парламента, че тези три предложения не могат да се разглеждат отделно и ще трябва да бъдат или заедно приети, или заедно отхвърлени. Така че докладът на г-н Ертуг не може да влезе самостоятелно в пленарна зала, тъй като другите два са отхвърлени. Или, накратко казано, моето тълкувание на днешното решение е, че повече този въпрос не трябва да се разглежда в пленарна зала, тъй като водещата комисия не е подкрепила две от трите законодателни предложения.

Водещ: Но какви са вариантите? Как може да се развие ситуацията?

Петър Курумбашев: За мен ситуацията може да се развие само по един начин, ако трябва да спазваме правилата на Парламента, а именно: това предложение да не се внася повече в пленарна зала в Парламента и да се разглежда от точка 0 в следващия парламент. Други варианти от легална гледна точка няма. Вие знаете например практиката и в нашия национален парламент. Представете си, че има законопроект, който е свързан с транспорта, и транспортна комисия като водеща комисия на второ четене го отхвърля. И не отхвърля някой текст, а го отхвърля целия. Какво следва от това нещо? Че той не трябва да се разглежда изобщо в пленарна зала, тъй като в пленарна зала няма текстове, които да се разглеждат, които да ги одобри или отхвърли. Това е положението. Ако се спазва духа на закона и буквата на закона, според мен просто това предложение не трябва да се разглежда повече в рамките на този парламент. Поне това е моето разбиране. Разбира се, предполагам, че различните страни ще предложат различни тълкувания следващата седмица, когато имаме събрание в Страсбург, но аз не виждам, как може да се върви напред по процедура при положение, че две от трите предложения са били отхвърлени във водещата комисия.

Водещ: Вие сте запознат с европейските процедури. Трябва ли да се официализира по някакъв начин отпадането на този законопроект за този мандат на Европейския парламент?

Петър Курумбашев: Това е въпрос, за който аз ще поискам потвърждение от координаторите на политически групи в неформалните заседания, които имаме в Страсбург следващата седмица. Защото когато са ти отхвърлили предложенията, ти имаш само един вариант – трябва да внесеш нови, тъй като тези, които си внесъл, не са били приети. А сега вече няма кога да се внасят нови предложения, които сега да се изготвят, защото до края на работата на Парламента буквално остават 70-77 дена. Последната сесия на Парламента е в края на март, така че сега тепърва да се започва цялата тежка законодателна процедура – представяне на нови предложения, гледане в комисия и така нататък – очевидно това не може да се случи в рамките на този парламент. И другото нещо, което трябва да разберат нашите колеги от така наречения „Пътен алианс“, че няма да стане да ни налагат силово за това, че са по-силни, по-големи и по-богати държави, да приемаме едностранно условията и решенията, които те са предложили, а очевидно ще трябва да се заложи на диалог и да се стигне до някакъв компромис. А не някой да казва: „Виж сега, аз просто съм по-голям, имам повече гласове, повече пари и ще правя това, което аз искам“. Това не е Европейският съюз.

Водещ: Г-н Курумбашев, как оценявате усилията на вашите български колеги в Европарламента, на държавата, на превозвачите, ако щете и политическите усилия?

Петър Курумбашев: Все пак аз като човек, който координираше работата на останалите български евродепутати поради ироничния факт, че съм единственият член на транспортната комисия и България трябва да помисли в следващи Европарламент, дали да има само един член на транспортната комисия и то заместващ член, тоест малко да помислим българските евродепутати да са разпределени по-равномерно, и оттук-нататък мога да кажа: всички български евродепутати действаха обединено, всеки работеше в своята група. Мисля, че сме публикували обща позиция, която си струва да се прочете и да се види. По отношение на българските превозвачи, бих искал да кажа, че е добре, че те най-после направиха протест в Брюксел, защото беше абсолютно безсмислено да правим протести по околовръстното и по Цариградско шосе, тъй като няма никакъв смисъл ние да си правим впечатление на себе си, тъй като никой в България не е против техните искания. Напротив – цялото общество, всички институции, всички български политически партии са обединени зад техните искания. И мястото на техния протест беше точно тук – в Брюксел. Добре е, че започнаха с този протест. Но аз бих го нарекъл, нека да е добро начало, а не еднократно появяване, защото техният глас трябва да се чува не един път в Брюксел, а постоянно. Така виждате, как действат „жълтите жилетки“ във Франция, виждате как действат например във Сърбия. Един протест, за да бъде забелязан, не е едно появяване на улицата, а е тази работа, която трябва да се случва всяка седмица. Същото важи и за българското правителство. То не трябва да застава само в позиция на полу обидено и да казва: „Ние имаме най-крайната позиция и не искаме да се приема нищо“, а трябва да работи активно така, както работи отсрещната страна, а именно така нареченият „Пътен алианс“. И така, както те направиха коалиция от държави, така и ние трябва се опитаме да направим коалиция от държави, които пък са държави единомишленици или съмишленици с нас. А не да седим отстрани и да гледаме как пазаруват една по една някои от държавите от Централна и Източна Европа така, както се случи на заседанието на Съвета на министрите през декември и видяхме, че 4 страни от нашия лагер като Чехия, Словакия, Словения и Естония гласуваха с отсрещния отбор. Очевидно е имало някакви разговори с тях. такива разговори трябва да водим и ние, за да направим наша коалиция от държави единомишленици.

Водещ: А как оцениха вашите колеги евродепутати протеста на българските превозвачи? Как го приеха?

Петър Курумбашев: Ние бяхме толкова щастливи да ги видим, защото днес, да ви кажа, в пленарна зала аз се чувствах като на родна земя, защото само на сто метра от нас бяха българските и румънските знамена и за първи път аз да се почувствам на родна земя при гласуване в Брюксел. Даже така им казах на превозвачите – макар и да бяхме малцинство като гласове, ние се чувствахме като домакини при това гласуване. И според мен това имаше голямо значение, и не само за това, че ни подкрепиха и ни окрилиха нас, а и за това, че бяхме забелязани от мои колеги от много други държави, което беше крайно време да се случи.

Водещ: Вие играхте мача като домакини – това са ваши думи, но може ли да се повтори израза на един треньор от недалечното минало, треньор сърбин, който казваше: „Играли сме добро, али сме немали шанс“?

Петър Курумбашев: Ние очевидно сме в малцинство, така че да твърдим, че ще спечелим мача, при положение, че нашите предложения бяха отхвърлени днес с 15 на 30 гласа, така че виждате, че горе-долу ние разполагаме с една трета от гласовете. Ние горе-долу имаме гласове, за да блокираме решение, и то невинаги, но не и да наложим наше мнозинство. Така че някой, който е решил да обявява победи, както имаше мои колеги, които обявяваха победи миналата година по едно време, много е рано да се говори за тези победи. Ако трябва да даваме оценка на днешните събития – просто, че сме спечелили една малка битка, или че сме показали на нашите опоненти, че няма да се дадем без бой, или просто, че им дадохме един добър бой днес. Но толкова. Това не означава, че срещата е завършила. Така че сме още много далече от крайни оценки, дето сме много добри, пък не сме спечелили или пък че сме толкова слаби, че няма смисъл да играем.

Водещ: Декларацията на евродепутатите завършва с призива: „Съединението прави силата“. Това е, което сте показали днес. Но предстои и гледането на още един пътен проект – „Макрон 2“. И там също интересите но на българските автобусни превозвачи са засегнати.

Петър Курумбашев: Там като че ли е по-лесно, тъй като в случая цялата група на социалистите, а и сериозна част от групата на ЕНП по-скоро е близко до нашата национална позиция. Ние не искаме да разрешаваме да има едно безконтролно либерализиране на пазара, защото очевидно автобусните услуги трябва да се комбинират, тези, които са печеливши, трябва да се комбинират с тези, които са губещи. Тъй като вие знаете, че има много губещи автобусни услуги, тъй като те се осъществяват в села и малки населени места, където очевидно автобусната услуга не е печеливша. Ние отстояваме тази наша позиция и сме много близко до постигането на компромиси, заедно с колегите ни от ЕНП, така че да бъде защитен българският национален интерес и да не бъде разрешена такава безогледна либерализация, каквато комисията предлага. Изобщо комисията в тези два пакета показа две абсолютно различни лица. Там, където пазарът трябва да се остави да бъде либерален, а именно превозът на стоки, тя искаше да се ограничи, защото това беше искането на западните държави; а там, където трябваше да се запази регулацията на пазара, става дума за автобусните превози, тя иска да се либерализира. Така и не мога да разбера кое е правилно, ако мога иронично да попитам представителите на комисията – да се либерализира пазарът или да бъде регулиран? Мисля, че те правят точно обратното – либерализират пазара, който трябва да бъде защитен, това е автобусният пазар, и искат да спрат свободния пазар, както изисква свободната пазарна икономика, по отношение на камионите.

Водещ: С какво си го обяснявате? Еврокомисар Виолета Булц си защити предложенията.

Петър Курумбашев: Еврокомисарят Булц никога не е изразявала интересите на нашите държави. Еврокомисарят Булц откровено и лобистки защитава интересите на държавите от т.нар. Пътен алианс. Тя никога не отчете нашите искания по отношение на камионния превоз. Така че еврокомисарят Булц е еврокомисар на едни определени 14-15 държави. Тя не представлява интересите на целия ЕС в областта на транспорта.

Водещ: И в заключение, господин Курумбашев, каква е поуката от събитията?

Петър Курумбашев: Поуката е, че за такива събития трябва да се готвим по-отрано и да не се обвиняваме и да действаме в последния момент, да спасяваме мача в 12 без 5, защото тази топка, която тръгна към нас, се подготвя във Франция и в Германия поне от 3-4 години. То беше идеология на господин Макрон още докато беше министър в правителството на господин Оланд. А ние през това време изобщо не бяхме чували или се правехме, че такива предложения не съществуват. Другата поука е, че другите като правят коалиция срещу твоите национални интереси, ами ти пък потърси, кой може да бъде съмишленик на твоите национални интереси, вместо да вдигаш рамене и да казваш – „ами то ние нищо няма да приемем“ и „ЕС е много лош“. Този мач се брои на голове и този мач се брои на коалиции от различни интереси. Така че  аз се надявам, че поуката и за българското правителство е първо, да действа оттук нататък да се прави коалиция от единомишленици като държави; второ, много по-ясно да използва правомощията си, когато е председател на ЕС, а не просто да застава в пасивната роля и да казва – „ами ние просто ще блокираме процеса“.

Водещ: И най-напред да постигне единомислие в собствената си страна. Тоест да се изпълни на практика „Съединението прави силата“.

Петър Курумбашев: То се изпълни на практика. Радвам се, че открихме най-после национална кауза, около която да се обединим, която мисля, че поне българските евродепутати показаха, че може да се обединим. Но, разбира се, тук мога да изтъкна ролята и на българското правителство, и на българския президент, и на българското Народно събрание. По-често трябва да бъдем обединени около такива каузи. Как така ще вземат работните места на 100 хиляди българи, които хранят още по 3-4 човека зад тях. Вие представяте ли си, какъв удар е за нашата държава да вземеш хляба на 300 или 400 хиляди човека, при положение, че сме 7 милиона. И всеки път, когато някой посегне по такъв начин върху тези интереси, абсолютно всички български институции трябва да работят заедно, както се случи с нашите шофьори и превозвачи.

Цоня Събчева