Петър Курумбашев: Срещу интересите на българските превозвачи се опитаха да ни купят с обещания за членства в Шенген и Еврозоната

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Една среща, която обявихме в началото на предаването и която мнозина от нашите слушатели очакват. Какви настроения се очертават спрямо предлаганите регулации в пакет „Мобилност“ след последното обсъждане на т.нар. компромиси в комисията по транспорт на Европейския парламент преди гласуването на 24 май и третото гласуване в пленарна зала? Подробностите ще съобщи Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и единствен български представител в транспортната комисия на Европейския парламент.

Имат ли българските превозвачи шанс, какви настроения се очертават?

Петър Курумбашев: Няма някаква информация нова, която може да се каже след това последно обсъждане в европарламента и последвалата дискусия. Общо взето, изказванията, които бяха направени, са същите, които са в цялата тази година, в която вървят нашите дискусии. По-скоро беше неприятна изненадата, че ние трябваше да коментираме в комисията финални компромисни изменения, така се наричат обикновено измененията, които се правят от различни политически групи. Те понякога достигат до някакъв компромис и тук трябваше да коментираме вече конкретни измерения на тези изменения. Например, дали ще бъдат три седмици, дали ще бъдат четири седмици, дали ще бъдат осем седмици за прибиране, и т.н. Но такива изменения така и не бяха представени, тъй като самите групи, които работят по тях, самите докладчици от различните политически групи още не са постигнали съгласие и продължават преговорите си и в сряда.

Водещ: Г-н Курумбашев, има ли правителството време да представи своите предложения, както предложи еврокомисарят Виолета Булц?

Петър Курумбашев: Разбира се, че има време, макар че правителството имаше една година време да води тези разговори. Разбира се, че е по-добре да представиш такива предложения, включително и сега, отколкото да не представиш предложения. Другото нещо, което може би ще е новина, е, че гласуването на същия този пакет в транспортната комисия на европарламента ще бъде не на 24 май, както се знаеше, а ще бъде 4 юни.

Водещ: Така че получаваме някакви дни бонус?

Петър Курумбашев: Не, те са два отделни процеса. Гласуването в парламента няма връзка с това, каква позиция ще представи българското правителство. Гласуването в парламента си е работа на парламента, докато тази позиция, която Булц поиска от българското правителство, трябва да бъде представена в Съвета. Българското правителство в крайна сметка е и председател в момента и може да представи това свое предложение. Моят съвет беше ние да се опитаме да затворим по време на Българското председателство разговора по тези регулации, защото по време на Австрийското председателство очевидно то няма да е така добре настроено към нашите интереси, както Българското председателство.

Водещ: Имаме ли все още минималния шанс да затворим преговорите по Пакета за мобилност?

Петър Курумбашев: Аз лично смятам, че това е по-конструктивната позиция и България трябва да използва позицията си на председател на Съвета. От друга страна, по отношение на гласуването в парламента трябва да кажа, че доста колеги все пак се изказаха по това директивата за командировани работници изобщо да не се прилага по отношение на транспорта, и според мен предстои интересно гласуване и в самия парламент след комисията по транспорта. За съжаление, ние загубихме първото гласуване в комисията по социална политика и заетост с 30:20 гласа, надявам се да не повторим същото съотношение в комисията по транспорт. Но като цяло, както виждате, другата страна има мнозинство, което, учтиво да го кажем, е 60:40%.

Водещ:  Г-н Курумбашев, смятате ли, че ще проработи призивът на премиера заради единството на ЕС да се направи компромис и да не се удря превозваческия бранш в България?

Петър Курумбашев: За да се чуе този призив, България трябва да е в коалиция с други държави. То не става с призиви от една държава, става с работни коалиции между държавите. В интерес на истината позиция, която не е далечна от позицията на България, имат периферните от географска гледна точка държави. Това са Португалия, Испания, Ирландия, разбира се,  Гърция също, разбира се,  Румъния, Хърватия, трите Прибалтийски държави и тази Вишеградската четворка, която да кажем е с интереси по средата. Всички тези държави трябва да бъдат обединени, тъй като когато вече имаш 10-12 държави, тогава може да организираш т.нар. блокиращо малцинство в Съвета.

Водещ:  А докога те могат да бъдат обединени? Изобщо разполагаме ли с време като дни, като ходове?

Петър Курумбашев: Според мен ние сме длъжни да направим всичко възможно, дори един мач да изглежда, че го губиш в момента, ти трябва да играеш не до 90-та, а до 95-та минути и да се бориш до последния момент за своите интереси. А не да кажеш, а, не, то отсреща има мнозинство, ние какво можем да направим. Така че мисля, че нашата активност само трябва да се увеличава до момента, до който мине гласуването и в Европейския парламент, и до момента, в който се затвори този преговорен процес в Съвета.

Водещ: Препоръчахте втвърдяване на тона на българското правителство, но такова не се забелязва.

Петър Курумбашев:  Разбира се,  че трябва да има втвърдяване на тона. Ето да си позволя да ви каже това, което днеска казах в комисията, но аз съм докладчик по директивата за автобусите. И там комисията предлага точно обратното. Тя казва нека да се либерализират всички превози над 100 километра, нека да се разреши каботажът, да се либерализира и аз ги попитах, защо каботажът при камионите е нещо лошо и трябва да се спре и защо каботажът при автобусите е нещо хубаво и трябва да се разреши. Защо трябва да се либерализират условията за превози на автобуси и защо трябва да се спре либерализацията на превозите с камиони. И отговорът ми е прост. Защото в областта на превозите с камионите има господстващо положение на държавите от Централна и Източна Европа и те трябва да бъдат спрени, либерализацията трябва да бъде спряна, каботажът трябва да бъде забранен. От другата област, където господстват или по-добро положение имат държавите от Западна Европа за превозите с автобуси, разбира се, там  пазарът трябва да продължи да се развива, трябва да има либерализация, трябва да се разреши каботажът. Тоест когато е господстващото положение при нас, бизнесът трябва да се спре, когато е при Западна Европа, трябва да се продължи, да се разшири. Тезите са две. Едната е да се фалират нашите превозвачески фирми и после нашите шофьори да бъдат взети на работа в западните компании. И втората цел е да се  накара пък друга част от нашите компании да се пререгистрират от България и изобщо от Източна Европа в Западна Европа и нашите фирми да почнат плащат осигуровки, пенсионни и здравни осигуровки на техните здравни каси, на техните пенсионни фондове, а не на  нашите. И така си завърших речта: Благодаря за европейската солидарност.

Водещ: А те какво ви отговориха вашите колеги?

Петър Курумбашев: А, не, не, всеки си отстоява неговата позиция и никой не отстъпва нито на йота. Позволих си шегата, защото те нашите шофьори задължително да се прибират у дома. Аз ги попитах защо пък трябва да се прибират у дома, примерно  може някой да реши да остане да гледа един мач в Западна Европа. Почива ли си човекът, почива си, прибрал ли се е вкъщи, не, но важното е, че изпълнява изискването за това, че е спрял да работи за определено време. И те казаха, не, не, трябва да се прибере при семейството си задължително. И аз благодарих именно на колегата, който е холандски евродепутат за това, че той като холандски евродепутат се грижи за здравината на българското шофьорско семейство.

Водещ: На международна конференция, състояла се в София във вторник, „Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа“, български, полски и унгарски превозвачи излязоха с обща декларация, с която се обявиха против промените. Отделно протест на превозвачите се очаква да блокира София на 17-ти май по време на срещата ЕС – Западните  Балкани. Има намерение протестът да продължи и пред Европарламента в Брюксел.  Това ще окаже ли влияние?

Петър Курумбашев: Бих окуражил нашите превозвачи да не правят протестите си на територията на България, а да правят протестите си там, където се намират Европейският парламент и Европейската комисия. Адресатът на тези промени не се намира в България, адресатът на тези промени се намира в Брюксел. Това е ЕК, това е Европейският парламент. Така че този процес трябва да се случи тук в Брюксел и тук както идват, например, хора от млечните индустрии и изливат гюмове с мляко пред парламента, така и шофьорите да дойдат и да покажат своето несъгласие в Брюксел. В България ще има смисъл, че за първи път браншът така ще осъзнае своята сила и ще покаже своето несъгласие, но, разбира се, такава демонстрация, и то точно във финалните дни преди гласуванията, ще бъде от огромно значение. Така че ще бъде добре, колкото се може по-скоро да се организират и да се направи нещо вече тук на място в Белгия.

Водещ: Г-н Курумбашев, на няколко пъти споменахте, че сме закъснели, закъснели, закъснели за реакция, но премиерът каза, че при всички свои срещи той е говорил, говорил, говорил, не е бил толкова шумен, но все е говорил в защита. Защо няма ефект?

Петър Курумбашев: Ами, нали е приятел с Юнкер, нали е приятел с Меркел, нали е приятел с Макрон, нали управлява международното положение. В крайна сметка за какво си приятел с всички тези хора, ако не можеш да защитиш интересите на своята държава. Смисълът от приятелството с тези хора е тогава, когато има теми, които са важни за България, и тогава, когато десетки хиляди работни места зависят от едно или друго решение, ти да ги убедиш и да обясниш, че това решение е пагубно за десетки хиляди работни места в България. И за това, че нова поредица от българи, като си загубят работата, отново ще се преместят от България в Западна Европа и ще продължи този процес на преселение и на миграция, който гледаме вече 25 години. Така че това е смисълът да си премиер на България, да отстояваш националните интереси в рамките на ЕС и не само в рамките на ЕС. И другото нещо е да поставиш и да кажеш, вижте, за някакви други неща може да се отстъпи, но за това не може да отстъпим, имаме една или две червени линии. Същия разговор имахме и преди това за емисиите за серен двуокис, може би беше през март миналата година, през октомври беше за нашите шофьори. Това са две индустрии, в които става дума поне за 100 хиляди човека, как не можем да говорим така за съдбата и работата на 100 хиляди човека. И това нещо трябва да го обясняваш много ясно и на френския президент, и на немския канцлер, защото каква ти е файдата, че се пишеш, че си голям приятел, като накрая тези хора са заплашени да останат без работа.

Водещ: Г-н Курумбашев, ние нали точно в България си имаме поговорката: приятелството си е приятелството, ама сиренцето е с пари.

Петър Курумбашев: Ами точно затова по същия начин и да кажем, вижте, ако вие искате да продължавате редица ваши бизнеси да се движат безоблачно, както се движат до момента в България или пък други ваши искания да бъдат разглеждани, искаме и вие да разгледате с необходимия респект примерно  говорим за тези две индустрии. Говорим за нашата индустрия въглищна и нашите топлоцентрали, говорим за нашите международни шофьори. Така че знам, че в България идват много усмихнати всички политици, но нито един от тях, бъдете сигурни, че не идва на разходка, включително и посещението на г-н Макрон през август месец миналата година в България не беше просто за да си сравнят роклите двете жени на двамата президенти, а беше точно по тази тема, включително се опитват да ни купят и по един друг изключително непочтен начин, предлагайки ни подкрепа за това да станем членове на Еврозоната или подкрепа за Шенген. В замяна на това едва ли не ние да предадем четата, условно казано, на държавите от Централна и Източна Европа. И така, грубо казано, много да не надигаме глас по този Пакет за мобилност. А самата истина е, че ние сме заели един много голям  пазарен дял в сравнение дори с времената на СОМАТ, сега има в България 10 пъти повече камиони от времето на СОМАТ поне и очевидно хората получават и добри заплати. Защото 2000 евро е добра заплата за България, изкарана с много тежък труд. Няма никой да им завижда на тия хора за тия пари. И очевидно ние трябва да се опитаме да ги запазим тези доходи, тъй като зад тези 50 или 60 хиляди шофьори седят поне по трима-четирима човека и си представете, какво се случва, ако те нямат възможност да продължат с тая си работа или си представете заплатите и осигуровките, които се плащат сега в момента в България, да почнат да се плащат в здравните каси и пенсионните фондове на западноевропейските държави. Каквато е част от целите на това предложение. Даже снощи си говорих с един наш превозвач, който има база близко до Антверпен, и  той ми каза, че нашите шофьори са намерили всичките на чистачките си оферти от белгийски превозвач на английски и на български език, обърнете внимание, колко са таргетирани нещата, колко са прецелени, какви условия се предлагат, ако отидат да работят за този белгийски превозвач. Така че битката тук върви по няколко линии. Първо, непрекъснати предложения към нашите шофьори, на които те са казали, вижте, ние знаем за тия предложения, но ние просто не искаме да дойдем да живеем в Белгия. Ние искаме да работим тук, но искаме да можем да се прибираме и да си живеем в България. Иначе те отдавна да са направили тоя ход. Второто, има масирани хайки тук по паркингите, непрекъснато обикаля полицията заедно с журналисти, правят едни хайки, в които залавят непрекъснато едни като престъпници, така се представят нашите шофьори тук. И третото е вече този Пакет за мобилност, за който водим разговор с вас, тоест тази атака се води  по тези три линии. И тук е мястото на всички представители на България, но на първо място, разбира се, на правителството, което е и председател на  Европейския съюз, което да каже, вижте, това за България е червена линия.

Водещ: Оптимист ли сте за окончателното, крайното решение на въпроса?

Петър Курумбашев:  Аз не искам да работя продавач на надежди, но искам да кажа, че съм оптимист за това, че трябва да продължим битката докрай, защото ви казах, мачът се играе до 90-та и до 95-а минута, дори и когато остава една секунда до края, трябва да продължиш да се бориш за своите права. Защото за мен този случай е класическа проява на двоен морал. Когато западни компании правят бизнес в България, това е общ пазар и важат едни общи правила, когато български компании правят бизнес на Запад, ама вижте, чакайте сега, то това си е приоритет на нашето национално законодателство. Да се разберем, тези общи правила важат за всички или важат за всички, само когато тях ги устройва, а когато ние почнем да правим някакъв бизнес, и то да го кажем и с колата си с много тежък труд, е, ама чакайте сега, то това така не се прави. Така че аз съм оптимист, затова трябва да продължим битката си до последния дъх в преговорите в Съвета на ЕС и при гласуването в Европейския парламент, дори и за това към момента, че изглежда, че сме по-малко. Това, че сме по-малко, по никакъв начин няма да ни демотивира да отстояваме нашата позиция до последно.

Цоня Събчева