Петър Мутафчиев, бивш транспортен министър: ТОЛ-системата трябва да бъде въведена за автомагистралите и част от първокласните пътища

Петър Мутафчиев

ТОЛ-системата трябва да бъде въведена за всички автомобили и да бъде валидна за автомагистралите и част от първокласните пътища. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Мутафчиев – бивш министър на транспорта (2005-2009 г.) и бивш депутат от БСП по повод възобновената обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата, която предвижда въвеждането й само за автомобили над 3,5 тона.  „Това ще натовари до голяма степен както всички български граждани, така и автомобилните ни превозвачи. От друга страна, проблем е за всички бг граждани това да бъде въведена на 85 %, тъй като тази система ще струва скъп за поддръжка. По предварителни изчисления на Световната банка това са около 200 млн. лв. годишни. Считайте, че това са 200 км ремонт на пътища“, отбеляза той. „Различни са тол-системите. Ние трябва да предприемем варианти, които са близко до нас. Гърция въвежда сега тол-система, тя ще бъде обаче с кабинки, където хора ще събират средства. Това е най-старият вариант. Турската система е с електронни карти“, обясни бившият транспортен министър.

Петър Мутафчиев обясни, че в европейски мащаб цените за изминат километър по тарифите на различните тол-системи не са ниски, но право на правителството е да определи конкретния им размер у нас.