Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Надявам се, че повече млади хора ще намерят своето спокойствие и бъдеше в една здравословна среда

Снимка: Община Кюстендил

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Паунов, каква беше 2018 година за Община Кюстендил?

Петър Паунов: Слава Богу, годината беше балансирано успешна, след като сме живи и здрави. Мисля, че в областта на инфраструктурата имаше полезни резултати. Ръстът на туризма също е задоволителен. Естествено, че всичко това трябва да ни амбицира допълнително за следващата година. Нови инвестиции и най – вече да преодолеем негативният тренд в миграцията. Това става със сериозни инвестиции и най – вече с повишаване на нивата на възнагражденията.

Фокус: Предстоят ли нови проекти за 2019 година?

Петър Паунов: Да, предстоящ проект е санирането на общинския театър. Надявам се, че при преразпределението на средствата Министерство на регионалното развитие и благоустройството, отчитайки нашите положителни индикатори, да подкрепи отново наши обекти от образователната инфраструктура и от парковата ни инфраструктура. Ключовото са големите инвеститори, това предстои. Знаете, че има инвеститор който се е насочил към бившето военно поделение. Надявам се, че ще се реши проблемът със собствеността. Продължаваме с довършителните дейности по медико-балнеоложкия център, както и подкрепа за всяка една от частните инвестиции.

Фокус: В края на годината получихте допълнително финансиране в размер на 2 милиона лева, отпуснати с постановление на Министерски съвет, за какво ще бъде използвана тази сума?

Петър Паунов: Една част от тези средства ще отидат за оборудване на социалните домове, защото по реализираните проекти не е предвидено оборудване и ние го финансираме пряко от общинския бюджет. Друга част от тези пари ще отидат за ремонти и за подобряване на водопроводната мрежа за минерална вода в града, защото постоянно нараства потреблението и е необходимо системата да бъде обновявана. Близо 60 години изобщо не беше работено по цялостната инфраструктура, преди да се заемем ние – преди около 8 години. Третата част от средствата ще бъдат насочени към подобряване на пътната инфраструктура. Ще обърнем внимание не само на общинския център, но и на уличната мрежа в малките населени места.

Фокус: Предстои разработване на проекта за бюджет за 2019 година, ще запазите ли основните акценти от предишната година?

Петър Паунов: Да, категорично. Акцентите са образование, здравеопазване, социална дейност и повече млади хора. Повече млади хора да намерят своето спокойствие и бъдеше в една здравословна, както екологична така и общностна среда.

Фокус: Каква е оценката ви за изучаването на предмета Религия в детските градини и училищата на територията на Кюстендил?

Петър Паунов: Можем само да бъдем благодарни на екипа който се зае и за благословията, дадена ни от Светия Синод. Благодарение на това Кюстендил ще бележи успехи, защото когато Бог е в сърцето ти неминуемо си истински и достоен човек.

Фокус: Какво е вашето пожелание към жителите на Кюстендил по повод настъпващата 2019 година ?

Петър Паунов: Благословена и щастлива 2019 година. Благодатно преуспяване във всяко едно добро начинание.

Венцеслав ИЛЧЕВ