Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Предлагаме комплексна туристическа услуга без компромис със застрояването и екологичните норми

Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил  в интервю в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, за новия бюджет на Община, какви ще бъдат приоритетите и как ще се решават проблемите.

Водещ: 45 милиона лева е рамката на бюджета на Общината. Ще успеете ли покриете нуждите на Община Кюстендил?

Петър Паунов: Силно се надяваме. Оптимисти сме. Ръстът от предходната година е с повече от 15 %. Акцентите основно са в сферата на образованието и икономиката, като реализирахме  ръст в областта на икономиката, най-вече в областта на туризма. Както и към предизвикателствата, да се преборим с проблемите на миграцията и да има перспектива за всеки един от младите хора да реализират тук позитивните си намерения.

Водещ: Какво включва инвестиционната политика, която ще приложите тази година?

Петър Паунов: За щастие сме на път окончателно да реализираме проекта за медицинския ни център, Балнеоложкия комплекс и до лятото се надяваме да бъде въведен в експлоатация, за да може да функционира публичната част, а медицинският център да намери своите стопани, тъй като ще обявим публичен конкурс за медицинско обслужване. Другият ни акцент е да продължаваме благоустрояването, както в градската среда, останалата част от проекта, която не беше включена в проекта в „Региони в растеж“, ще бъде благоустроена. Ключов етап в промяната за енергийна ефективност е санирането на Драматичния ни театър, за който остават само детайли и да сключим договор с Фонда на фондовете. Надявам  се по процедурата по обществената поръчка до края на годината вече да стартират дейностите по санирането и на тази ключова за Кюстендил сграда.

Водещ: Казвали сте и казвате, че Кюстендил е дестинация на бъдещето. Споменахте за Медико-балнеоложки комплекс. В каква насока ще работите още в областта на туризма?

Петър Паунов: В туризма се стремим да предложим комплексна услуга, която да гарантира абсолютно всичко. В Кюстендил няма само солена вода, иначе разполагаме с всичко, което е дал Бог на страната. Затова както в областта на балнео, уелнес туризма, акцентите са в превенцията – здравната превенция, така и във всичко, което може да накара един човек да живее пълноценно и да се наслаждава. Изключително богата културна програма, благодаря на колегите, резултатите и на Художествената галерия, и на музея,  на театъра и киното, библиотеките са препълнени. Всичко това дава много солиден облик на културния ни живот, което прави изключително удовлетворени нашите партньори и гости. Разполагаме с най-добрата и екологично чиста земеделска продукция, която е под формата на изключително богатите кулинарни възможности, които пък дава Техникума по туризъм на своите кадри. Действително това е незабравимо преживяване. Чистата ни планина, пистите, с атрактивните условия и разбира се атрактивните цени, екологичните пътеки, ловните ни стопанства, конните бази. Можем да изреждаме часове буквално възможностите – Скакавишкия водопад всеки, който би дошъл, да посети, да се спусне по Земенския пролом. Красоти, които са почти близо до съвършенството. И всъщност тази година един от акцентите по настояване вече на бизнеса ще бъде рекламата – по-засилената реклама на туристическия продукт, която аз години наред стопирах, за да достигне наистина до сегашното желано ниво на комплексна услуга. Когато един човек дойде, да може само да изпитва наслада, а не да търпи разочарования.

Водещ: Можете ли да ни кажете какво ще включва тази рекламна да я наречем кампания?

Петър Паунов: Това вече ще кажат специалистите и разбира се партньорите като вас във ваше лице. Но действително ще можем да запознаем нашите потенциални контрагенти с възможностите както за живот, релакс, възстановяване, превенция, и разбира се за действително прекрасните фестивални емоции, които предстоят. Знаете, Празника на черешата, Кюстендилска пролет, Празник на плодородие, на хляб, страхотни водни празници се очертават – серия от неща, които човек си заслужава да види. Но експертите ще обсъдят заедно с бизнеса къде да се акцентира, кои туристически международни изложения, разбира се, традиционно в София, Велико Търново. Кюстендил е част от европейската дестинация „Пътят на римляните“ и в Берлин предстоят срещи по тази тема. Действително се стараем без необмислени ходове да наситим с много позитивни преживявания посещението на нашите съграждани и гости. И, разбира се, оттук нататък предстои очертаващ се ръст и в инвестициите в областта на туризма, като сме безспорните гаранти, че няма да допуснем презастрояване, няма да допуснем компромис с екологични норми за зелени площи. Вече можем спокойно да каним нашите партньори, както да инвестират, така и да релаксират.

Водещ: И друг път сме говорили с вас за негативната демографска ситуация. Вие споменахте за проблемите с миграцията. Какви мерки ще приложи Общината за преодоляване на негативната тенденция в демографската картина на региона?

Петър Паунов: Много работа с младите хора и тази така позитивна обществена среда, която към момента, благодаря на Бог, вече е създадена в социалния, образователния и здравния сектор. Оттук нататък икономическите показатели, ако се подобрят достатъчно през следващата и по-следващата година, ще можем да достигнем ниво на възнаграждения, конкурентно на големите центрове икономически, каквито са столицата, да речем, и морските курорти, за да могат младите хора действително вече да могат с перспектива да гледат на по-дълъг жизнен стаж в Кюстендил. Това е целта ни. И затова сме в много тесни партньорства както с образователните институции, така и с неправителствените организации. Искаме да уловим съвременните тенденции, да се анализира дали трябва да се фокусираме само към модерното и свръх високотехнологичното, или трябва да останем здраво свързани с корените си, със земята, с природата и как да бъде намерен точният баланс, така че да не живеем само във виртуалното, защото все пак ние сме създадени за човешкото.

Водещ: Нека да завършим с културната програма в най-близки срокове. Започна Националният конкурс за рисунка „Пролет върху листа“, какво още включва културният календар?

Петър Паунов: „Пролет върху листа“вече стартира, на 1 февруари „Бог с нас“ на Трифоновден, трябва да връчим традиционната награда, най-престижната награда в страната ни за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, очакваме резултатите от Националното жури, което е към Съюза на българските художници, в партньорство с Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Предстои подготовка за Кюстендилска пролет, така и за посрещане на представителите на Художествена академия – младите студенти, които за поредна година ще наситят с живот родното място на Майстора. И след това ще ни зарадват с творбите си. След това започваме с фестивалите свързани с овощната ни градина. Задъхана програма, много емоционална, но много стилно и красиво.

Елеонора ЧОЛАКОВА