Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Съумяхме да съхраним обществената енергия и се надявам, че ще бъде доразвита още през 2020 година

Радио "Фокус" - Кюстендил

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Паунов, каква равносметка може да се направи относно изминаващата 2019 година?

Петър Паунов: Балансирана, балансирана година. Никога не може да бъдем доволни от постигнатото, но съумяхме да съхраним обществената енергия и се надявам, че ще бъде доразвита още през 2020 година. Привлякохме ключови инвестиции. Запазихме добрите решения в образованието и в културата. Мисля, че беше стъпка в правилната посока. Най-вече, че щом е съхранен общественият консенсус след като два пъти бяха провеждани избори, знаете които винаги катализират едни по-странни процеси – европейски и местни избори. Съумяхме да преминем и през двете препятствия с доста разум. Надявам се, че действително този потенциал ще бъде надграден през следващата година.

Фокус: Успешно приключихте и големи европейски проекти, нали така?

Петър Паунов: Тъкмо с това започнах, че ние обикновено не гледаме това, което сме свършили, а гледаме това което трябва да свършим. Погледът ни е напред. Иначе Слава Богу оценката е позитивна от това което се е случило до момента. По-важното е това, че привлякохме ключови инвеститори. Вече и немска компания в областта на производството на автомобили. Американската компания в Кюстендил доразвива мощностите си и ги увеличава с нови работни места. Партньорите ни в областта на туризма. В областта на земеделието също заработват нови мощности. За нас това са ключовите решения. Приоритетите основните са екологични, в областта на туризма, леката промишленост и високите технологии. Младите хора, се надявам отново да бъдат абсолютно всички в домовете си и да могат да работят спокойно.

Фокус: Казахте, че гледате напред, кои трябва да бъдат основните приоритети за следващата година?

Петър Паунов: Ключовото в момента е да договорим много добър програмен период, както за цяла Югозападна България, така и за Кюстендилска община. Новият период 2021 – 2027 ще бъде изключително важен. Трябва да се намерят компенсаторните механизми за това, че нашата община повече от 12 години трябваше да се грижи за 1 000 кв. км и 71 населени места без нито една европейска стотинка. Поради тази причина ключовите приоритети трябва да бъдат заложени, както като национални приоритети, така и в европейските възможности. Затова много важно е това решение. Разбира се да продължим работата си по отношение на привличането на инвеститори. Надявам се и в областта на туризма да се погледне по-сериозно, в областта на земеделието и преработването. Има заявен интерес и се надявам, че действително ще съумеем заедно като общност да имаме съвсем привлекателен облик. Да се възползваме от средствата които дават програмите. Ще работим с работодателите – нашите партньори. Както тази програма която в момента държавата развива – половин минимална работна заплата месечно да бъде давана на всеки наш сънародник, прибрал се от чужбина и започнал работа тук. Всички тези възможности трябва да бъдат използвани за да може да върнем цвета на Кюстендил отново у дома.

Фокус: Анонсирахте и допълнителните помощи, които Община Кюстендил ще отпуска за новородени деца, какво предстои?

Петър Паунов: Да, вече е факт докладната записка. Ще подкрепим всяко семейство, което има деца, с еднократна помощ. Знаете, развиваме детските градини. Работодателите вече инвестират в занимални, където да се ангажират децата при много добри условия. Освен това фондът за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Трудно бих изброил всичко. Концентрирана и съвместна работа. Трябва да решим въпросите с отпадъците. Разделното събиране, вече подготвяме първите контейнери за хартия и за пластмаса, за да може сами да облекчим до голяма степен разходите които към момента реализираме. Много важни решения, които се надявам да бъдат едновременно модерни и полезни.

Фокус: Очаквате за всичко това да помага и общността?

Петър Паунов: Разбира се, само като общност, ние сме го показали, че само като едно цяло може да вървим напред. Благодаря на всички, които всеотдайно се включват в инициативите, които сами инициират много от полезните решения.

Фокус: Какво е вашето пожелание по повод празниците?
Петър Паунов: Тази енергия да бъде съхранена. Тези усмихнати сърца, изпълнени с добро се надявам да бъдат възнаградени хилядократни. Светли празници и щастлива 2020 година!

Венцеслав ИЛЧЕВ