Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: През 2017 година вървяхме в правилната посока

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Паунов, каква беше 2017 година за Община Кюстендил?

Петър Паунов: Слава Богу, успешна. Мисля, че все пак вървяхме в правилната посока. За съжаление, не можем да бъдем доволни от темповете, но при липсата на реална децентрализация в страната ни, мисля, че постигнатото заслужава положителна оценка.

Фокус: Какво беше основното предизвикателство за тази година, как се справихте с него?

Петър Паунов: Водещото предизвикателство е преодоляването на негативните тенденции в миграцията. Затова ние въведохме серии от мерки, които подкрепят и родителите, и младите хора. Към момента има забавяне на темповете, но ние се надяваме съвсем скоро, търсим обратен тренд, положителен приток към град Кюстендил. Затова са необходими сериозни стъпки в икономиката, които без солидна държавна подкрепа на този етап, обаче, са немислими в който и да е регион.

Фокус: Може ли да посочите някои от мерките и как действат те на родителите?

Петър Паунов: Стимулите за млади хора, програмата инвитро, която работи, безплатните детски градини, дори намаляването на таксите за дечица, които са в неравностойно положение под една или друга форма. Разработваме постоянно и младежките тестове – ежегодните, работим с инвеститорите за промени в образователната система, която от своя страна да дава шансове на младите хора, да имат реализация тук, в региона, като постигнат необходимите специалности и ключовата стъпка, която предстои през идващата година – стартирането на Коридор № 8. Най – положителното беше, че подписахме договор с Република Македония на национално ниво, оттук нататък се надявам на решаване бързо на всички потенциални проблеми в региона и стартирането на така нужния за Кюстендил Коридор № 8, който ще бъде инвестиционният ключ.

Фокус: През годината се случиха няколко проблема за общината, проблемът с битовите отпадъци и частичното бедствено положение заради наводнението в селата в Осоговска планина, каква е оценката ви за работата с останалите институции?

Петър Паунов: Не мога да имам на този етап някакви забележки към колегите, и в двата случая се справят на изключително ниво. Друг е въпросът, че някой поема ангажименти и затваря сметища без да обезпечава финансово процеса. Това е абсолютно непосилно за община като Кюстендил, да поеме издръжката на евентуално транспортиране и депониране на други места. От друга страна, държавата е категорична, че ще плаща санкции, поела е ангажимент. До този етап не са ни известни компесаторни механизми. Ние съвсем колегиално работим и нашите проекти отдавна са готови за претоварна станция. Тази година ни дадоха възможност да кандидатстваме, но реално движението на проекта далеч не е с темповете, които трябва да се случват.  Да има претоварна площадка със сепарираща инсталация и с компостираща инсталация, за да може да бъде решен голяма част от отпадъка. Тези проблеми ще бъдат пренесени и през следващата година, но се надявам, че наистина държавата, въпреки многобройните си ангажименти покрай европредседателството, ще покаже отговорност и лице и към общините и към своето сърце, а това са именно регионите.

Фокус: През годината започна изпълнението на немалко проекти с европейско финансиране, на какъв етап са те?

Петър Паунов: По – голямата част от тях приключиха, има и на финалния етап. Виждате и в центъра, ние нямаме навика да говорим много за положителните неща, които сме направили, по – скоро търсим проблемите и тяхното решение, останалото може да се види. И училищата, които се ремонтираха и санираха,  и ремонтните работи в централна градска част, подобрената инфраструктура, където сме могли. Това вече е в миналото. За нас има предизвикателства. Ако някой трябва да му се наслаждава на това, това са нашите съграждани и гостите на Кюстендил. Положителна тенденция има в туризма, виждам, че има ръст, който е близо 20% в нощувките, което е положително. И недостатъчно, но не можем да не го приемем с благодарност, и затова работим по програмата за вероучение. Вече са отпечатани пособия за пети клас, това е много важно. Да върнем децата при Бог, за да можем всички да се върнем там, където е истината.

Фокус: Туризмът бе и един от приоритетите назад в годините, остава ли и за следващата 2018 година и върху какво ще акцентирате през 2018 година?

Петър Паунов: Разбира се, водеща част от икономиката е туризмът. Реформата в образователната система и подкрепа за абсолютно всеки инвеститор, особено в екологичното земеделие, преработвателната промишленост, за да могат да се разширяват добрите работни места. В ай ти сектора направихме две много добри конференции и бяха оценени от националните водещи специалисти, така че тук ги има предпоставките. Надявам се скоро да бъде погледнато и отново казвам, надявам се на много успешно европредседателство, за да може то да донесе приоритет, да реализира основните приоритети в кюстендилския регион.

Фокус: Какво е пожеланието ви за 2018 година?

Петър Паунов: От сърце желая благодатно преуспяване във всяко начинание и да запазят вярата и любовта в сърцата си.

Венцеслав ИЛЧЕВ