Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: Надявам се на спокойни и мирни дни, с много перспективи за развитие

Община Кюстендил

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Паунов, по какъв начин Кюстендил ще посрещне своя традиционен празник – „Кюстендилска пролет” ?

Петър Паунов: Традиционно с много приятни емоции е надявам се с пролетно настроение и време. На 21 март ще има богата празнична програма. На сцената ще гостуват Стефан Диомов и неговият екип, както и народният изпълнител Николай Славеев. Те ще зарадват своите фенове и се надявам да има истинско пролетно настроение в сърцата, с такова настроение да бъде посрещнат този празник.

Фокус: Господин Паунов, този празник е традиционен за Кюстендил, той поставя новото начало, с идването на пролетта, но какви са очакванията на Община Кюстендил?

Петър Паунов: Половинвековният юбилей който отбелязахме през 2016 година говори сам по себе си за прекрасните традиции, които са съхранени в Кюстендил и за прекрасното настроение. Що се отнася до очакванията – надявам се на най-вече спокойни и мирни дни, с много перспективи за развитие и бизнес начинания за младите хора. Да преодолеем негативни тенденции в икономиката, където се срещат в момента. Най-вече спокойствие на политическия терен, защото от там идват основните ни тревоги. Нека след Благовещение, на следващия ден да подходим с достатъчно разум и да няма повече избори, нито тази, нито следващата година. Това ще позволи да се съсредоточим с колегите върху общинските дела, а и с цялата държавна администрация трябва да се сплотим и да намерим необходимата среда, за развитието на бизнеса и за развитието на младите хора, да престане и тази мигрантска вълна, която толкова години се мъчим да преодолеем. Има ги условията, икономиката имаше положителни показатели. Надявам се на добър туристически сезон, предстоят серия от празници, цялото лято – „Празник на черешата”, „Празник на плодородието”, десетки фестивали които може да привличат гости. Надяваме се само на мирни и спокойни времена, без напрежение и провокации.

Фокус: Пролетта в Кюстендил идва и с обновени жилищни сгради по националната програма за енергийна ефективност, успяхте ли с тези дейности?

Петър Паунов: Да, разбира се, съвсем друго е настроението когато погледнеш обновените сгради. Надявам се, че ще продължим в този ритъм. Благодаря и на компаниите които се включиха в тази добра и перспективна програма. Оказа се, че Кюстендил е с най-ниска цена на квадратен метър за саниране в България, което показва ефективността на изразходваните средства. Надявам се, че ще продължим успешно работата тази година и новите близо 70 сдружения, изпратени в банката за развитие да получат финансиране, за да продължат с цялостното обновяване на жилищните квартали. Освен това по програмата „Региони в растеж” ние започваме цялостното обновяване на градинката пред художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, на река Банщица. Предстои обновяване и саниране на сградите на театъра и на Природо-математическата гимназия. Много предизвикателства, но за това е необходимо само действително много спокойствие, за да може екипите, във всеки един от секторите, да работят съсредоточено.

Фокус: Започнахме с празника на града „Кюстендилска пролет”, нека завършим с него и с пожеланието ви към жителите и гостите на Кюстендил, какво е то?

Петър Паунов: Към гостите на празника, ще ви посрещнат нашите пролетни деца и се надявам да си тръгнете с пролетни сърца.

Венцеслав ИЛЧЕВ