Петя Найденова, община Карлово: Около 200 туристи ще посетят Празника на Лавандулата, който ще се проведе на 23 юни в града

Петя Найденова, директор дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ към община Карлово в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив за предстоящия Празника на Лавандулата, етерично – маслените растения и лечебните билки, който ще се проведе на 23-ти юни в Карлово.

Фокус: Г-жо, Найденова, разкажете ни каква е програмата на тазгодишния Празника на лавандулата, който ще се проведе в Карлово?
Петя Найденова: По подобие на празника на розата правихме и бутиков празник на лавандулата в една от къщите на „Старинно Карлово“, но поради големия интерес тази година празникът ще бъде изнесен пред Патевата къща. От там всъщност ще тръгне шествието към площада на Карлово. То ще започне още по-рано, от 08.30 часа, тъй като има изявен интерес от различни туроператори с жънене на лавандула. На самото лавандулово поле ще има малка фолклорна програма. След това туристите ще се влеят в шествието. Започваме в Патевата къща, където ще има ритуално жънене на лавандула, а танцът „Еньова буля“, който ще изиграят представители на читалището в село Баня. Ще минем под Еньовия венец. След това с фолклорните състави, които ще присъстват, ще тръгнем към „Бухаловия хан“. Там ще има варене на лавандула и проба на различни лавандулови продукти. От там шествието ще тръгне към центъра на града, където вече ще се даде старта на фолклорния фестивал с празнично хоро. Това ще бъде и представителната част на празника.
Фокус: От кога започва празникът?
Петя Найденова: На 22-ри /петък/ децата от детските градини в Карлово ще имат лавандулово шоу. Ще бъдат облечени цветно и ще представят различни танци в лилаво, които ще са посветени на лавандулата и на Еньовден. След детското лавандулово шоу в петък, на 23 юни, ще бъде жъненето на лавандулата, демонстрацията на варене на лавандула, дегустацията на продукти, лавандуловото шествие и фолклорният фестивал. Вечерта на площад „20 юли“, от 18 часа, в съботния ден ще има гала концерт на наградените участници във фолклорния фестивал, където ще има и специална награда на кмета на Карлово за отличения състав.
Фокус: Колко хора очаквате да присъстват тогава в Карлово?
Петя Найденова: По предварителни заявки мога да кажа, че през целия съботен ден ще има около 200 туристи. След събитието ще мога да кажа и колко точно са били.
Фокус: Каква е цената за Празника на Лавандулата?
Петя Найденова: Различна е пакетната цена на услугите-от 10 до 35 лева.
Весела Кръстева