Петя Пампорова, РД „Социално подпомагане“: 33 деца от приемни семейства в област Смолян, са осиновени през 2018 г. в България, а 8 в чужбина

През 2018 г. от отглежданите в приемни семейства в област Смолян деца, 33 са осиновени в България, а 8 в чужбина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Смолян. Броят на осиновените намалява, спрямо 2017 г., когато децата намерили своя дом в България са били 41, сравни Пампорова. По думите й, осиновените деца са предимно бебета, тъй като в региона има доста приемни семейства, които отглеждат новородени. „Международните осиновявания са на по-големи деца. В чужбина най-вече се осиновяват големи деца от ромски произход, в повечето случаи са братя и сестри или пък в по-малка възраст, но с увреждания“, поясни Пампорова. Тя посочи, че след осиновяването, акредитираните организации, които извършват международните организации, им изпращат доклади на всеки шест месеца. По този начин службите се информират за това, как се развива детето след осиновяването, като се прилагат и снимки, а самите доклади са много подробни. Пампорова допълни, че децата, осиновени зад градина бързо се социализират. „През есента имахме осиновяване на момче в Америка, по-голямо на възраст, което и досега се обажда и казва ,че е много щастлив, че е осиновен, че е хубаво да бъдеш осиновен, да имаш семейство и сигурност“, отбеляза Пампорова.

Процесът на осиновяване от вписването в регистъра за осиновяване до самото осиновяване за всяко семейство е различен, в зависимост от предпочитанията на семейството. „Тези, които категорично искат дете от български произход, чакат минимум 2 години, тъй като в регистъра на деца, подлежащи на осиновяване много рядко има деца от български произход. При семействата бе претенции за произхода на детето, процесът продължава от 6 до 8 месеца“, коментира Пампорова. Тя каза, че децата за осиновяване са предимно от ромски произход. Малко са българските деца, като те са предимно с фамилни обременености и тежка биография. Те са деца на метадонови майки, наркозависими, на майки с психични проблеми, епилепсия и други, каза още директорът на РД „Социално подпомагане“ – Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА