Петя Пеева, председател на Клуб „Българка“-Средец: Идеята за създаването на клуба е присъствието на българската жена- майка

За основата на клуб „Българка“, инициативите, които е провела от създаването си, обществения отзвук от тях и бъдещите планове, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с председателя на Клуб „Българка“ – Петя Пеева.

Фокус: Преди да се впуснем в разговора за дейността на клуба, разкажете ни за неговото създаване – как възникна идеята?

Петя Пеева: Клуб „Българка“ е създаден през 2013 година. Идеята е на една жена, която вече не е сред нас – Калинка Стойчева. Тя беше председател на Дружеството на инвалидите в град Средец. Идеята беше нейна. Възникна спонтанно и в основата на тази идея беше заложено присъствието на майката, жената, българката с това, на което тя е носител – традициите, на домашните задължения, на всичко онова, което една българка носи в себе си.

Фокус: В тази връзка можем ли да направим едно тълкуване, че в клуб „Българка“ членуват предимно дами?

Петя Пеева: Да. Членуват предимно дами. Скоро Ваш събеседник беше една дама, която е международен шофьор на тежкотоварен автомобил и тя е член на клуб „Българка“-Дора Ангелова. Така че да – членуват дами, но те са мъжки момичета. Такова е времето. Между другото Дора Ангелова, въпреки мъжката професия, която упражнява- шофьор на ТИР, е една изключително трудолюбива и сръчна българка. Тя е печелила конкурс за изработка на гоблени.  Това само показва, че българката съвместява много таланти и има какво да покаже и когато го показва, го прави добре.

Фокус: А освен Дора, колко са членовете на Вашия клуб?

Петя Пеева: Каузите, които нашия клуб прегръща и реализира, са няколко досега. По този начин ще отговоря на въпроса Ви колко са членовете на клуба. По идея на един от нашите членове, беше предложен за почетен гражданин на община Средец генерал Николай Петров. В правилата за предложения за почетен гражданин има правило, че предложението може да бъде направено от инициативен комитет, като минимум 500 подписа трябва да бъдат събрани. За ген. Петров бяха събрани над 1500 подписа. Това не е единственото предложение. Правено е още едно такова. При него също беше много сериозна подписката, а последната подписка, в която се включи клуба и е в основата за събиране на подписи, беше подписката за предоставяне на Военния клуб в Средец на Община Средец. Подписите бяха над 3000 подписа. Това са каузите, които прегръща нашия клуб и по този начин ние нямаме твърда членска маса, но имаме хора, които когато бъдат помолени да застанат зад някоя кауза на клуб „Българка“, те се отзовават.

Фокус: Само тези две каузи ли са основните ядра, около които се формират членовете на клуба?

Петя Пеева: Засега по-сериозните неща са тези, а това, което предстои е нещо, което е свързано с възпитанието на децата между 12-13-14 години. В цялата община Средец има две училища, които са за ученици от 8 до 12 клас. Много от децата, които живеят в Средец, предпочитат да учат в Бургас и пътуват до областния център. Преди няколко дни имаше една много добра инициатива на Прокуратурата – бяха в една елитните бургаски гимназии. Ставаше въпрос за киберпрестъпленията и какви опасности съществуват при общуването в интернет. Иска ми се да застанем зад една такава кауза. Ще се обърнем към кмета и ще помолим да се съдейства и в основните училищата в Средец да влязат подготвени хора да разяснят какви са опасностите. Защото децата от Средец, излизайки от Средец на 14-15 години, за да дойдат да учат в Бургас, те се сблъскват с малко по-различен свят от този, който досега са срещали в Средец.

Фокус: Казахте, че ще потърсите подкрепа от община Средец, за да проведете следващата ваша инициатива. Знаем, че организацията Ви се включва и в много общински инициативи – честването на Първа пролет, обичая Лазаруване…. Все традиции, които пазят българщината жива и връщат децата към корените. Срещате ли в тези начинания подкрепа от община Средец?

Петя Пеева: Разбира се. В лицето на кмета на Общината Иван Жабов. Дори има едно традиционно мероприятие, което винаги е в навечерието на Първа пролет. В края на месец март се организира поход в местността „Божура“ и той завършва с тържествен обяд за членовете на клуб „Българка“. Много е хубаво, пеят се традиционни народни песни. Досега се е провеждало два пъти и двата пъти каним известни изпълнители. Единият от тях беше Лазар Налбантов да попее, което за членовете на дружеството беше една прекрасна изненада, защото той е един от най-обичаните народни изпълнителни в община Средец.

Фокус: Не мога да пропусна да ви попитам ще участвате ли в тържествата в община Средец по повод 139 години от неговото Освобождение?

Петя Пеева: Общината има много добра традиция през последните 4 години – обръщаше се към военното поделение в Атия и се провеждаше военен ритуал в Средец. Тази година са решили да се промени начина на отбелязване и ако има нещо, с което членовете и всички, които припознават клуб „Българка“ , могат да участват, ние ще се включим.

Фокус: Според вас трябва ли да положим усилия да съхраним традиции и обичаи за бъдещото поколение или всеки от нас достатъчно знае за тях и не е необходимо такова усилие?

Петя Пеева: Напротив. Всеки би трябвало да проявява любопитство, да се опитва да научи повече, защото убедена съм, остават скрити някои неща, премълчани, недоразказани. Колкото сме по-любознателни, толкова повече неща ще останат на повърхността и няма да бъдат забравени, и хубава българска народна песен, българска народна приказка. Това са все неща, които зависи от нас да ги потърсим, да ги открием и така да ги съхраним, а от нас се иска и да ги разкажем на тези, които идват след нас.

Павлина КУЦАРОВА