Петя Събева, клиничен психолог от Варна: Често зависимостта към дадено вещество се дължи на подсъзнателно желание за самонаказване

Често зависимостта към дадено вещество се дължи на подсъзнателно желание за самонаказване. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Петя Събева, клиничен психолог и председател на „Сдружение на младите психолози” в България – Варна. „Хората обикновено прибягват към вредни навици напълно осъзнато. Например, когато пием алкохол ние сме наясно, че ни вреди. Същото е при никотиновата зависимост и психоактивните вещества. Това е един вид влечение към саморазрушение, подсъзнателно самонаказване . Може би не се обичаме достатъчно, може би е невротичен признак”, смята Петя Събева.

Тя посочи, че този саморазрушителен механизъм обикновено произлиза от нагласата на човек да възприема неговата реалност като неприятна и несправедлива, дори жестока. „По този начин прибягва и към опасните средства, за да забрави и да се почувства по-добре. Тоест, привидно това е влечение към удоволствие, ако погледнем малко по-психоаналитично, но може би ключът към успешното терапевтично въздействие, е човек да разбере, че животът всъщност не може да е само хубав, и не може да е само лош. От една страна той трябва да се научи да вижда хубавото,  щастието, красотата в малките неща, от друга страна, когато му се случи нещо лошо или някакво неприятно изживяване, той да не го приема като нещо, което трябва да доведе до чувство за вина, или някакви необратими процеси, а напротив”, твърди психологът.

По думите на Петя Събева разковничето за хармонично и безопасно съществуване се съдържа в приемането на проблемите като част от живота, като уроци, като по-малкото зло. Тогава според нея, човек би могъл да успокои мирогледа си и да постигне добро психично здраве, без употреба на помощни вредоносни средства.

Деница НИКОЛОВА.