Пиесата „Аленото цвете“ постави началото на XIV –я Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“

Велико Търново. Пиесата „Аленото цвете“ постави началото на XIV –я Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“. Тя бе представена от театрален състав „Дионисий“ при Народно читалище „Напредък – 1911“ в село Шемшево, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието се провежда в голяма зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ и ще продължи до 6 май. Програмата е условно разделена на две, като в първите дни – 3 и 4 май на сцената играят деца до 14 години, а във вторите – 5 и 6 май – младежи до 19 години.  „Малкият принц“ е най-мащабния у нас конкурс за актьорско майсторство за деца и младежи. В тазгодишното издание участват 26 състава от цялата страна, а театралите са близо 400. Те ще представят 26 спектакъла, съответно 14 в детската възрастова група и 12 в юношеската. Има деца и младежи от Велинград, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Варна, София, Нови Пазар, Разград, Кюстендил и други.
Велико Търново ще бъде представено от Театрална студия при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” – Велико Търново. Младите таланти ще закрият фестивала на 6 май с пиесата „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Другите театрали от търновския край са състави от Дебелец, Церова кория и Шемшево.
И тази година председател на журито, което ще оценява децата е известният български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, а членовете са актьорите Веселин Калановски и Стефка Златкова. Наградите, които ще бъдат присъдени, са общо 16 и са осигурени от Община Велико Търново. Най-големият приз включва включва статуетка, грамота и паричната сума от 350 лв. Той се дава и в двете категории – за детски и юношески спектакъл. Ще има награди и за първо, второ и трето място, отново в двете категории, които са съответно 300, 250 и 200 лева, както и още поощрителни изненади. Организатори на проявата са Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873” – село Самоводене.
Луиза ТРАНЧЕВА