Писателят и журналист Слави Томов ще представи творчеството на Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя на 1 юни

Бургас. На 1 юни от 17.00 часа бургаският писател и журналист Слави Томов ще говори за творчеството на Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя на ул. „Вола“ №1. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Входът е свободен за всички почитатели на литературата.
Кребийон /1707-1777/ е сред най-прочутите френски романисти от епохата на Просвещението, личност-легенда в напарфюмираните парижки салони от първата половина на XVIII век. Романът „Заблудите“ /1736-8/ е емблема на литературата от епохата, бляскав сблъсък – но в танц! – на ерудираното либертинство и стандартните нагласи на времето си.
Чрез прочутата техника „имитация на мемоари“ се представя навлизането в светското общество на млад благородник. Онези, които го посвещават, са, разбира се, жени… И постепенно, водени от думите – ах, тези главни герои в заблудите на ума и сърцето! – разбираме, че светското е в огромна степен символ на еротично…Освен забележителен писател, Макс Биърбом е сатирик, театрален и литературен критик, есеист, същевременно забележителен карикатурист, останал в англоезичната литературна история както чрез прозвището си „несравнимият Макс“, измислено му от Джордж Б. Шоу, така и с легендите за слабостта на ментора му Оскар Уайлд към него. Славата на Биърбом се дължи колкото на творчеството, толкова и на личността му – както и подобава на денди, какъвто той общопризнато е. Впрочем, неговият основен художествено-литературен принос към текстуално „освещаване“ на дендизма е романът, който ще представи Слави Томов – „Зюлейка Добсън“. Той се появява през 1911 г.