Писателят Мариян Беленкий от Израел е 53-ият лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“

Велико Търново. Писателят Мариян Беленкий от Израел е 53-ият лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов. Състезанието се организира ежегодно от Община Свищов, редакцията на вестник „Стършел“ и Международната фондация „Алеко Константинов“ и се провежда в рамките на т.нар. „Алекови дни“, припомни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Таня Ликова, експерт в отдел „Култура“ в местната администрация. По-късно днес победителят ще даде пресконференция, заедно с членовете на журито в конкурса в Гербовата зала на общината.

„През тази година в състезанието участваха 49-ма автори от петнайсет държави. Журито с председател писателят Деян Енев е разгледало 85 творби и е отличило разказът „Писмо до Бог“, с автор Мариян Беленкий, писател, журналист, сценарист и преводач, роден в Киев през 1950 година, и живеещ в Йерусалим от 1991 година“, обясни още Таня Ликова.

Наградата лауреата ще получи тази вечер в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. По – рано днес Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ отбеляза патронния си празник със специална програма.

Луиза ТРАНЧЕВА