Пламена Заячка, АБВ – Младежи: Сега е моментът на международно ниво младите хора да защитят европейската сигурност

 Председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ 

 

Водещ: Председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка участва в 9-ия Конгрес на младежката организация  „Млада гвардия – Единна Русия“.

Вие бяхте единствен представител от България на този форум. Какъв беше неговият мащаб, имаше ли представители на други страни?

Пламена Заячка: Беше голяма чест и голям жест от страна на нашите партньори от „Млада гвардия“ да ми предоставят думата като единствен чуждестранен делегат, който на откриването, заедно с техния председател Денис Давидов, да говори. И това за нас АБВ-Младежи значи много. Ние го оценяваме. Във форума имаше още няколко страни –от Италия, от Франция, от Армения чуждестранни делегации. Проведохме и кръгла маса на тема „За младите лидери и тяхната роля в международните отношения“. Конгресът беше изключително динамичен. Над 1 300 младежи на „Единна Русия“.

Водещ: Това е най-голямата младежка организация на Русия. Има ли общи цели и позиции между нея и АБВ-Младежи и кои са те?

Пламена Заячка: Нашето партньорство се развива много динамично. Миналата година октомври подписахме Меморандум за сътрудничество и приятелство. Оттогава имаме няколко проведени съвместни мероприятия. Тяхна делегация беше в България и отбелязахме заедно 141 години от Плевенската епопея на 10 декември. Както вече споменах, сега бях гост като председател на АБВ- Младежи на техния 9-ти Конгрес. Имаме общи позиции, една от които още при подписването сме заявили ясно – за сваляне на санкциите против Русия. Работим активно в тази сфера и имаме планирани мероприятия и занапред. Говорим за 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, които се навършват тази година на 7 юли. Имаме програма на действия. Партньорството ни не остава на хартия и на договор.

Водещ: Разбирам, че вие не сте били на конгреса на Млада гвардия просто участник в ролята на слушател, да чуе приоритетите на вашите колеги, а имате общи цели и съвместни програми за работа в бъдеще.

Пламена Заячка: Точно така. Включително на международна кръгла маса, която направихме, нашето предложение – на АБВ-Младежи, което направих, е да излезем с позиция за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела, да заявим ясно в какъв свят искаме да живеем, защото виждаме, че в момента светът е в ситуация, в която сегашните действащи инструменти като договори, като програми и планове не са ефективни. Един пример – Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. САЩ излезе. Сега се вземат огледални мерки. Да, но това, което е притеснително и тези, които трябва да се притесняват, сме ние в Европа, защото тези ракети попадат на територията на Европа, защото сега ще има натиск да приемаме такива ракети на наша територия. И това е обезпокоително. Аз не знам защо тук в България този въпрос не се повдига включително и от други младежки организации.

Водещ: В рамките на конгреса участвахте в кръгла маса на тема „Ролята на младите лидери в международните отношения“. Може би това  е било мястото, на което младите лидери да заявят своята категорична позиция по всички тези актуални и тревожни въпроси на настоящето. Какви въпроси обсъждахте?

Пламена Заячка: Темата за Венецуела е един от въпросите, които повдигнахме. Надявам се, по мое предложение, да влезе и в обща позиция на всички делегации там, за ненамеса във вътрешните работи. След това смятаме да направим и конкретно форум, който е посветен на сигурността, на безопасността. По тези въпроси за съхраняване на мира, за диалога, за мирни решения, защото е важно младите не утре, не в бъдеще, а сега да поемем нещата, по-активно да се занимаваме на международно ниво. Аз тук съм горда и щастлива да кажа, че АБВ-Младежи е най-активната младежка политическа организация в България. Не само с младежите на „Единна Русия“. Ние поддържаме връзки и контакти и с Младежкия парламент при тях и имаме приятели и партньори от Лисабон до Владивосток.

Водещ: И като казвате, че сега е моментът младите хора да поемат нещата в свои ръце, се изкушавам да ви попитам имате ли противоречия с ръководството на АБВ по дадени въпроси? Успявате ли да наложите свое мнение, своя позиция, да промените тяхната гледна точка?

Пламена Заячка: В интерес на истината АБВ е единствената партия, която не си го носи като значка на ревера: „Ние даваме път на младите“, а наистина го прави. Тук ще дам конкретни примери: предишният председател на АБВ-Младежи г-жа Любомира Ганчева в момента е заместник-председател на партията. Аз като сегашен председател на АБВ-Младежи съм член на Изпълнително бюро на партията. Да, те не само подкрепят, но и дават път на младите.

Водещ: Международната сигурност ли е най-голямото предизвикателство, не само за вас и за младежката организация на Единна Русия, но въобще за организациите в европейски мащаб?

Пламена Заячка: Разбира се, на тази кръгла маса ни съвпаднаха позициите. Там имаше представители от Франция, от Италия, те също са обезпокоени от това, което предстои, защото това разваля европейската архитектура на сигурност. Това са няколко договора, които слагат край на Студената война и те сега един по един или са вече анулирани, или се излиза от тях. И наистина сега е моментът на международно ниво младите хора, които не са бъдещето, а настоящето, да бъдат активни, за да не ставаме и ние свидетели на такъв ужас, какъвто са преживели нашите баби, дядовци, включително и нечии родители.

Водещ: Когато има война, няма застраховани, няма защитени, всички са потърпевши по един или друг начин.

Пламена Заячка: Именно. За нашето поколение войната изглежда много далече, защото ние сме щастливи, имаме един мирен период от 60 години в Европа, с Европейския съюз, което всъщност е за първи път на този континент. И ние наистина не можем да си представим какво значи тази война. Но в момента, в който стане, всичките други битовизми отиват на заден план.

Водещ: Имахте среща при визитата си в Москва с председателя на Младежкия парламент в Държавната Дума. Какви въпроси обсъдихте, за какво говорихте?

Пламена Заячка: АБВ-Младежи е официален представител за България в този формат на Младежки парламент. И ние участвахме през октомври миналата година в първия международен конгрес на младежки парламенти, АБВ-Младежи сме част от тази неформална структура. Тази година предстоят още два форума да се направят. Обсъждаме въпроси от сферата на културата, историята, планираме съвместни мероприятия по 140-годишнината от дипломатическите отношения, Пловдив – европейска столица на културата. Имаме и конкретен план – 140 години са дипломатическите отношения, но отношенията между България и Русия са вече няколко века. Така че конкретната ни програма ще започне с отбелязване на отношенията през призмата на тези 140 години, но и преди този период в историческата част, културното наследство, историята…

Водещ: Проведе се конференция посветена на 140-та годишнина от Константинополския мирен договор. Какви са основните изводи от този форум?

Пламена Заячка: Константинополският мирен договор в България е малко познат. Дори се правят асоциации с Константинополския мирен договор от 1700 година, но всъщност този слага край на Руско-турската война, която се оказва освободителна за България. Това е договорът, който възстановява дипломатическите отношения между Русия и Османската империя. Защо е важен за България? Това е 12-та война в периода от 3 века между Русия и Османската империя, но това е първата война, която е свързана с България и със съдбата на България. Защо? Защото този договор, който се сключва, е между Турция и Русия, между Османската империя и Русия, но неговото значение за България се изразява в няколко аспекта – възраждане на българската държавност, създаване на българските институции и последвалото обявяване на независимост на България. Това е специалното на този Константинополски мирен договор. Направихме цяла програма по честването му, 140 години стават. Специален почетен гост е княз Никита Димитриевич Ростовски, който е внук на подписалия от руска страна тогава посланик в Турция. Направихме го на два етапа. Първата конференция проведохме на 8 февруари в Москва. Сега тук е втората част на 18-ти в България, с широко участие на интелектуалци, академици, професори, включително от Руската академия на науките, от фонд „История отечества“.

Водещ: Диалогът е най-добрият начин да бъде стигнато и до истината, пък и да не се забрави историята. Използвам присъствието ви в нашето студио, за да кажем няколко думи и за протокола за конструктивно сътрудничество, който бе подписан между партия АБВ и Единна Русия днес. Нов документ ли е това или е продължение на вече съществуващи отношения?

Пламена Заячка: АБВ и Единна Русия подписаха през 2016 година Меморандум за сътрудничество и той не си остана само като един протокол да седи по папките. Напротив, развиват се отношенията. Партньорството и сътрудничеството между младежките организации произтича още от първия договор, когато се подписва Меморандум за сътрудничество и приятелство, и сега е подновяване на този меморандум – протокол за сътрудничество, който също е с конкретни идеи, в приятелска атмосфера, с конкретни позиции спрямо променената международна среда.

Водещ: Сътрудничество в посоки, които са от интерес и на двете страни, и на двете организации.

Пламена Заячка: Точно така, защита на националните интереси и на двете страни, и съвместни действия.

Росица АНГЕЛОВА