Пламена Заячка, АБВ: Освобождението на София не е единичен акт, а историята ни засяга ежедневието повече, отколкото осъзнаваме

Освобождението на София не е единичен акт, а историята ни засяга ежедневието повече, отколкото осъзнаваме. Това каза в дневния блок на Радио „Фокус“ председателят на АБВ Младежи – София Пламена Заячка по повод 141 години от Освобождението на столицата. Събитието на тази дата през 1878 година е свързано с Освобождението на Плевен и Пловдив и с падането на Одрин. Тя уточни, че е важно младото поколение да познава историята, за да може да си извади поука.

„Ние трябва да знаем кой е освободил София, кой е бомбардирал града, кой я е спасил от разруха и от предвиденото опожаряване, което не се случва. И кой я е възстановил. Историята ни е в ежедневието повече, отколкото осъзнаваме. Но е хубаво да почитаме тези празници, да се спрем и да помислим какво се е случило, да го осъзнаем, да го почетем и да тържествуваме свободата“, обясни тя. Пламена Заячка каза още, че АБВ Младежи отбеляза годишнината от Освобождението на София с литийно шествие съвместно с Национален съюз „Единение“, но се обръщат към историята не само на такива дати.