Пламена Заячка, АБВ: 9 оставки за един кабинет не символизират стабилност

Интервю с председателя на младежката организация на АБВ Пламена Заячка за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Какви са основните мотиви на АБВ за подкрепата на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов?

Пламена Заячка: Подкрепата, която вчера изразихме на среща с парламентарната група на БСП и по тяхна покана и след това пред медиите, е естествено продължение на политиките и действията на АБВ в тази посока. Ние сме едни от първите, които алармираха, че има проблем с яз. „Студена“. Още миналата година в тази връзка бяхме казали, че ще подкрепим и вота. Разполагаме със справки, които показват, че през 2018 г. нивото на яз. „Студена“ не е спадало по 13-14 млн. куб. м., а през 2019 г. не се е качвало над 9-10. Внесохме сигнал до прокуратурата за действията на министъра на околната среда и водите, за неговата, така да се каже, престъпна небрежност, който се основава на месечните доклади, които минават през него и стигат до Министерски съвет. В тази връзка може да се каже, че отговорността не може да се ограничи само до министъра на околната среда и водите. Споделената компетентност, каквато са водите и язовирите, следва да е споделена отговорност и това по естествен начин прераства и в подкрепа на вота за недоверие. Ние няколко пъти сме заявявали, че настояваме да се каже как се внасят тези боклуци, вече казвам „тези“, защото е трудно да се каже колко и от къде са. Всеки ден гледаме нови репортажи, а отговорно лице за момента няма. Това е естествен ход на подкрепата и на позицията на АБВ – вота на недоверие. Разбира се, по време на срещата говорихме, че може да е и за „цялостно творчество“, тъй като няма, почти, непровален сектор в държавата.

Водещ: Да, свикнахме със сюжета – след различни кризи в годините отговорност да понасят конкретни министри. След водната криза екоминистърът Нено Димов си понесе последствията. Това според вас, така да разбирам, не е достатъчно и той не е истинският виновник за безводието в Перник?

Пламена Заячка: Вижте, споделената отговорност трябва да е равна на споделената компетентност. Тъй като има няколко компетентни органи за водата – и Министерството на околната среда и водите, и Министерството на регионалното развитие, и напоителни системи и цялата система, както е в момента – въпросът не може да се реши с една оставка. Това е поредният „бушон“. По време на управлението на настоящия Кабинет „Борисов 3“ сме свидетели на 9 оставки за момента. Вотът може да мине, може и да не мине, но за стабилност става все по-трудно да се говори – 9 оставки за един Кабинет не символизират стабилност.

Водещ: Вчера заявихте от партия АБВ, че дебатът по вота на недоверие трябва да излезе извън парламента, защо?

Пламена Заячка: Има много обществена енергия, която се е насъбрала. Плюс това – този дебат е пряко е свързан с хората. Това не е експертен дебат – да купуваме ли самолети, или не, което също е въпрос на национална сигурност, но това пряко засяга хората. Ние имаме бедстващо положение в Перник, имаме застрашени Ямбол, Сливен отново с ниски нива на язовирите. Това засяга пряко хората – да нямаш вода в 21 век, дори нямам думи как да го квалифицирам, но ЕС го брои като право на човек, човешко право на питейна вода. Ние лишаваме хората от изконно човешко право. В същото време: замърсяване на въздуха и в София най-вече, и в Перник. Нямаш вода, нямаш въздух – имаш мръсен въздух и серен диоксид, който се третира с повече вода – как да стане?!

Водещ: Много са пробойните в настоящото правителство, явно. Има ли, обаче, нужда България от предсрочни парламентарни избори?

Пламена Заячка: Дали има нужда от предсрочни парламентарни избори се говори от няколко години. Но за стабилност в момента на Кабинета е много трудно да се говори с тези смени на оставките. Ако се погледне по-мащабно картината – ние за тези последни години затънахме в огромна управленска и духовна нищета, в пълен икономически застой и безпътица, разчитайки главно на европейски средства. Говори се, че има бурно развитие, но доходите на българите не мърдат, експлоатацията се увеличава, няма доверие в държавните институции, парламентаризма е поставен под въпрос – как се взимат решенията, защото те се взимат еднолично. Нали, в една парламентарна република е недопустимо да убиеш парламентаризма. Така че, и хората могат да преценят дали са необходими предсрочни избори, или не, но трябва да спре с тези реформи „на парче“, с носенето на отговорност и виновници „на парче“, писането на закони „на коляно“, трябва да се спрат тези скандали. Ние скачаме от скандал в скандал, ако си припомним само за 2018 г. и 2019 г. – то се мина през редица катастрофи. Целият кабинет, провалите могат да се изброят на няколко страници – БСП внесе 30-40 страници мотиви за вот на недоверие, ако е за „цялостно творчество“ се опасявам, че ще трябва да се влиза с количка. Имаме провал в областта на демографската и социална политика, съсипано българско здравеопазване, което е превърнато в клиентализъм, и е едно от най-скъпите, които се доплащат, електронните скандали – от агенцията по вписването, сриването на търговският регистър, да не говорим за електронното правителство. Това са редица сфери, които не могат да бъдат подминати така лесно. И там трябва да има колективна отговорност.

Водещ: Връщайки се, обаче, към кризата в Перник – какво ще се случи с нея в случай, че правителството падне в резултат от вота на недоверие?

Пламена Заячка: А какво ще се случи с нея, ако тя не падне? До момента се наляха едни 100 млн. лв., отново, които не е ясно как ще бъдат похарчени. Нашият председател на АБВ в Перник проведе редица срещи с експерти и каза, че тези цени, които се дават и сега за изграждането на нова тръбопроводна система са изключително завишени и отново ще бъдат символ на корупция, а резултатът няма да е ясен.

Водещ: Тоест, и при падане и при оставане на правителството резултатът може би ще бъде един и същ?

Пламена Заячка: Ами, това е криза, която, за да се реши трябва да има някаква визия. Правителството за момента показа, че няма визия в нито един сектор и това е резултатът, ние го виждаме всеки ден. Отделно, нашият председател в Перник също предложи и като дългосрочно решение да помислят за възстановяване и доизграждане на язовира „Раянци“, който е през 80-те години започнат 90-те години се спира, но ако Iе мисли за някакво дълготрайно, стратегическо, дългосрочно решение,  нека да помислят и за това. В крайна сметка най-важното от кризата е не кой ще го направи, ами някой да го направи, защото тези хора продължават да си бедстват и след оставката на министъра на околната среда и водите, и след всичките „налети“ милиони до момента. Говори се – до няколко месеца ще се реши проблемът, ама как ще се реши? Сега е моментът да се поставят темелите на нова политика, която да даде една визия дългосрочност и гаранция на тези хора, че няма да преживеят този ужас отново.

 

Веселка ИВАНОВА