Пламена Иванова, психолог от Варна: Хората, които имат по-силна връзка с природата и животните са по-щастливи

Психологът Пламена Иванова от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с психологията на щастието.

Фокус: Г-жо Иванова, от гледна точна на изследванията в сферата на психологията, какво е щастието?

Пламена Иванова: Няма да ви казвам някаква психологическа дефиниция. Ще ви кажа от моя опит какво е за мен щастието и това, което съветвам моите клиенти. Щастието е, човек да е физически, психически и емоционално да е стабилен. Да е спокоен, да е уравновесен и в същото време да е защитен. Когато това се случва човек е щастлив. За да бъде щастлива човек бих казала, че не са важни толкова материалните придобивки, колкото социалните контакти, които хората имат. Много е важен приятелският кръг. Какви хора са приятелите – дали са такива хора, които помагат, подкрепят, защитават, съдействат или са такива, които ограбват човек. Затова е много важно с какви хора се събираме. И е важно да има хигиена на социалните контакти.

Фокус: А каква роля играе любовта в това уравнение?

Пламена Иванова: За да е щастлива човек също е важно да има любов. И тук не говоря само за сексуалната любов, а говоря за всичките видове любов и обич. Тоест на майката към детето, любовта към половинката, любовта към приятелите, любовта към колегите. Също така е важно, за да са щастливи хората да казват какво искат, какви са техните желания. Защото много хора правят изключително много компромиси със себе си и със своите разбирания с цел да се харесват на другите, за да бъдат приети. Но всъщност по този начин те си губят себе си като личност.

Фокус: Какви съвети давате на хората, които посещават Вашият кабинет?

Пламена Иванова: Важно е, за да бъде щастлив човек, да има хоби. Това го казвам винаги на моите клиенти, които идват със заявка, че не са щастливи, при мен в кабинета. Всеки се нуждае от поне 5 дейности, които носят щастие, като хоби. Това може да са събират марки, може да се събират картички, хоби може да е спорта.
Спорта също така изключително много прави хората щастливи. И затова е важно човек да се занимава с някакви дейности, които водят до неговото спокойствие и щастие. Важно е и човек да се развива. Тук имам предвид най-вече  четенето на книги, контактите, които развиват. Имат такива трейнинги където се събират много хора, по 15-20 човека. Хората си стават близки, с еднакви или сходни интереси и по този начин те се развиват и помежду си. Може да е и четене на книги, може да е посещения на определени мероприятия, които водят до развитие на личността.

Фокус: Според вас хората наясно ли са какво представлява щастието за тях?

Пламена Иванова: Така се случва, че много хора се стремят към материалното, а в един момент разбиват, че материалното не ги прави щастливи. Да, те ходят на екскурзии, позволяват си често СПА процедури и други такива неща, но щастието им е много кратко. Да кажем седмица, две , месец. След това хората отново се чувстват не щастливи и почват да търсят щастието по друг начин. За всеки човек щастието е различно, но определено не се крие в материалните придобивки. Материалното води до някакво по-голямо спокойствие, но не води до щастие.

Фокус: Последни съвети към хората, които може би все още не са открили това, което ги прави щастливи?

Пламена Иванова: Ами това, което ще кажа е да не правят непрекъснато компромиси със себе си за сметка на това да се харесат на другите. Да имат добри социални контакти, с позитивни и добри хора. Да имат хобита, да се чувстват полезни. Това е изключително важно за хората – да се чувстват полезни. Например, доброволците, на които не им се заплаща за труда са изключително щастливи хора, защото се чувстват полезни за това, че помагат на някой, на някоя организация. И е важно връзката с природата и с животните. Доказано е, че хората, които имат по-добра връзка с природата и с животните са много по щастливи от другите, при които е прекъсната тази връзка.

Бояна АТАНАСОВА