Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас: Съществува легенда за змейова сватба, обясняваща произхода на празниците на светците Варвара, Сава и Никола

Бургас. В района на Бургас съществува легенда за змейова сватба, обясняваща произхода на празниците на тримата светци – Варвара, Сава и Никола. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Пламена Кирова, уредник в Етнографския музей в Бургас. По думите ѝ легендата е свързана с времето, за което се вярвало, че змейовете, змиите и хората живели заедно и се женели помежду си.

„Според легендата един от тези змейове се влюбил в девойка от съседното село и пожелал да се ожени за нея. Събрал той всички свои роднини змии и поискал девойката от нейните роднини. Баща ѝ не бил съгласен, затова започнал да моли всички светци да му помогнат да бъде избегнат този нежелан брак. Единственият светец, който се отзовал, бил Никола. Той дълбоко се развълнувал от бащината любов, затова събрал всички студове, зимни бури, снегове и ледове и ги пуснал срещу змиите и змейовете. Настанал страшен студ, всички те замръзнали, а единствено годеникът успял да се добере до вратата на своята възлюбена, където изрекъл думите: „Вардък и севдък“. Тогава издъхнал“, разказа Пламена Кирова. Тя добави, че от тези две думи народът извел имената на другите двама светци, свързани със Зимния Никулден – Варвара и Сава. Денят на света Варвара почитаме традиционно на 4 декември, на свети Сава – на 5-ти, а на свети Никола – на 6 декември.

„Макар че според схващанията на старите българи и двамата светци са жени, то в тази триада единствената светица е света Варвара“, допълни още Кирова.

Мария ПОПЧЕВА