Пламена Кирова, РИМ – Бургас: Петльовден се чества за здравето на мъжете

За народния празник Петльовден, за традициите и обичаите във фолклорните вярвания на българина, както и за изложбата, която ще бъде представена в Етнографския музей в Бургас по този повод, Радио „Фокус“  – Бургас разговаря с Пламена Кирова, гл.уредник в Етнографската експозиция в Регионален исторически музей–Бургас.

Фокус: Г-жо Кирова, какви са традициите и обичаите на Петльовден?

Пламена Кирова: Освен Петльовден, днес почитаме и паметта на Св. Евтимий Търновски. Но преди всичко в народните разбирания празникът е посветен на мъжката сила и начало, чийто фолклорен символ е петелът.Незнайно защо един празник, който фолклорният човек дълго време е тачил, от известно време – от около 20 години, се наложи с друг смисъл и значение. Празникът се чества за здраве на мъжете и традицията повелява всяка една жена, която е мъжка майка, да заколи петел на къщния праг и с кръвта от петела да намаже ъглите на вратата, или да остави кръстен знак, а петелът да пренесе в жертва като курбан. От този курбан домакинята трябва да нагости роднини и приятели, като по този начин, слагайки кръстния знак от кръвта на петела на входната врата в едно, напомня на едно далечно минало, когато българските жени са спасявали своите синове от една нелека съдба – да бъдат взети в турската армия като еничари. Освен петел се приготвят обредни хлябове, които се слагат на празничната трапеза.

Фокус: Защо празникът е познат под различни имена?

Пламена Кирова: Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски. Петльовден има най-различни названия – на места Евтимовден, а в други краища на страната – Петеларовден. На Петльовден имен ден празнуват хората, които носят името Евтим, като тук фолклорният календар се припокрива с църковния. Освен на 2 януари, денят се празнува и на 20 януари и хората имат право на избор на кой от двата дни да празнуват, защото това са различните между Григорианския и Юлианския календар.

Фокус: Как ще отбележи Етнографския музей в Бургас празника?

Пламена Кирова: Ще представим изложба с над 100 експоната на любител на петела. Изложбата ще бъде в Етнографската експозиция на РИМ – Бургас, която ще бъде посветена на петела и на неговата символика. Врачанинът Пламен Георгиев ще покаже в Бургас своята изложба „Най-шумният символ в човешкия бит и култура”, като идеята за тази изложба дойде случайно и спонтанно. Посети ни един човек, който се оказа, че има хоби да събира всичко, което свързано с петела, а в последствие това го мотивира да напише книга. Оказа се, че той може да предостави и книгата, и предметите, които е събира в продължение на години, затова изложбата е посветена и на най-шумния символ на българския бит и култура. Посетителите могат да видят стари гумени играчки – петлета, керамични и дървени чинии с мотиви на петела, дърворезби във формата на птицата, съдове от порцелан и стъкло. Петелът е животно, което олицетворява стопанина на дома, в петела е закодиран символът на слънцето и това е първото животно, което призовава слънцето. Във фолклора най-лошото време е когато бродят всички каракоджули и зли духове около нас през нощта, до първи петли. Когато пропеят първите петли вече сме защитени.

Силвия ДОНЧЕВА