Пламен Димитров, КНСБ: Мегатрендовете за това на къде върви света са 3: демографските промени, технологичния прогрес и глобализацията

Благоевград. Мегатрендовете за това на къде върви света са 3: демографските промени, технологичния прогрес и глобализацията. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. По думите му до 2 години се очаква всички мобилни устройства да имат изцяло биометрични технологии. Той заяви, че технологията вече е по-готова отколкото си мисли и в момента човекът е препятствие за нея. Димитров допълни, че миналата година кралските пощи са въвели доставка на всички пакети под 10 кг чрез дронове, но всичко това има нужда от регулация, защото например заради тези дронове се е наложило да бъдат отменяни самолетни полети. Той добави, че чрез дигитализацията темпът на възвръщаемост на капитала ще нарасне. Президентът на КНСБ добави, че Министерството на образованието вече е отделило около 90 млн. евро, за да се подобрят нивата на компетентностите, тоест в тази сфера вече се инвестира.

Зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов отбеляза, че човешката история преминава през много перипетии, но в общи линии се смята, че има няколко революции, които променят хода на събитията. По думите му първата е неолитната, втората е индустриалната, а третата е дигиталната, в зората на която живеем ние днес. По думите му всяка от тези вълни е променила тотално животът на хората и се е отразила на демографията и продължителността на човешкия живот. Зам.-министърът посочи, че прогресивното мислене, което приема, че светът днес е по-добър от този вчера, е много добро, но цялата еволюция преминава през съдбите на милиарди човешки същества, които буквално виждат своя свят разрушен. Според него що се отнася до Европа и до България трябва да се промени начинът по който се образоваме и да се премине н друго ниво, защото дигиталната революция напомня други такива промени – книгопечатането, първата поява на медиите, всеобщата грамотност. Зам.-министър Николов заяви, че през последните годините Министерството на образованието и науката провежда една политика, чиято цел е да вкара основните и средните училища в дигиталната епоха, като за това са вложени изключително много средства.  Той подчерта, че в сферата на висшето образование техните действия закъсняват и все още имат изключително много за наваксване. По думите му в университета трябва да се дават конкретни умения и знания, които надхвърлят знанията на преподавателя.

Натали СТЕФАНОВА