Пламен Мадемов, Исторически музей – Горна Оряховица: Навършват се 10 години от създаването на изложбата „Пороците“

Изложбата „Пороците“ на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде представена на 13 март, от 17.00 часа в Силистренския етнографски музей. Експозицията обединява три мобилни колекции –  „Алкохол & Амбалаж“, „Захар, кафе & сие“ и „Тютюн, енфие и сие“. Тя  представя историята на сладките изкушения в Горна Оряховица, един от градовете в страната с многогодишни традиции в сладкарството, както и историята на тютюна и алкохола. Повече за експонатите в нея в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разказва директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.

 Фокус: Г-н Мадемов, научихме, че небезизвестната изложба „Пороците“ на Регионалния исторически музей в Горна Оряховица ще гостува в Етнографския музей в Силистра. Това е поредното гостуване на експозицията. Кога ще бъде представена изложбата и какъв е поводът?

Пламен Мадемов: Изложбата „Пороците“ е съчетание от наши три мобилни колекции – „Алкохол & Амбалаж”, „Тютюн, енфие & сие” и „Захар, кафе & сие”. Най-общо казано това са тези човешки изкушения, на които всеки един от нас малко или много се поддава. От уважение към техния създател покойният директор на музея Иван Бъчваров оставихме това атрактивно заглавие. 10 години се навършват от тяхното създаване. През 2006 година беше създадена „Алкохол & Амбалаж”, а през 2007 година – „Тютюн, енфие & сие” и „Захар, кафе & сие”. Радваме се, че продължават да бъдат търсени. За добро или за лошо, тези изложби постоянно се обогатяват и обновяват, тоест не са винаги в един и същ вид. След последното ни гостуване в Регионалния исторически музей в Добрич, колегите от Силистра пожелаха гостуването да продължи отново в този край на България. Етнографския музей в Силистра ще бъде домакин от 13 март до края на месец април. Конкретно самите изложби, както казах, са три, обединени в една голяма мега изложба. Те обхващат и представят времето от края XIX и началото на XX век. Общо взето всички експонати са от това време –  време, което запазените експонати няма как да бъдат видени от повечето посетители, тъй като са останали в по-възрастните като спомени. В „Алкохол & Амбалаж” интересното, което може да се види са старите стъклени бутилки, в които се е предлагал алкохола. Тези, които ние имаме в нашия фонд не са в тези разфасовки, които се предлагат днес от 0,500 мл., 0,700 мл. или 1 литър, тъй като едно време са се продавали в малки кокетни бутилки от 250-300 гр., изработени с изключителна естетика и изкуство, напомнящи женско тяло или русалка. Някои наистина са произведения на изкуството, тоест не просто се е търсило количеството за самата изложба, а наистина да има естетика в изработката. Любопитни са и старите шишета от бира – първите бирени производства от края на 19 и началото на 20 век, с техните специфични стъклени етикети, т.е. не са както сега с допълнително облепване, а върху самото стъкло е изписан производителят и марката на съответното питие. Интересно е да се видят предишните видове затваряне на шишетата. Говорим за позабравените закопчалки тип „кронка“, които могат да се видят в старите къщи. Покрай алкохолните питиета представяме и техния неизменен другар и символичен погасител. Става въпрос за содата и лимонадата, газираните напитки с техните интересни шишета, старите сифони за газирани напитки. Показваме и това, което имаме като запазен специфичен кръчмарски инвентар с тирбушоните, с различните сервизи, специфичните чашки, юзчета за алкохол. Всяка изложба, включително и тази за алкохола, върви с един допълнителен експозиционен пояс от запазени, предимно черно-бели, фотографии и различни документи от популярните заведения от едно време. Ние сме ги нарекли „типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край“.

Фокус: Вие споменахте, че експозициите постоянно се допълват. Можем ли да обобщим кой е най-старият експонат, който имате и кой е най-новият? Какво представляват те?

Пламен Мадемов: Трудно мога да определя. Горе долу от средата на 19 век са най-старите експонати. Такива има, както в алкохолната изложба бутилките, така и тези глинени чибуци – предшествениците на съвременните лули в тютюневата изложба.
Имаме и стари самовари, кафеничета и джезвета в изложбата за захарта и кафето. Най-новите експонати са от средата – края на 20 век. Това са различни сувенири. Става въпрос за изложбата „Тютюн,енфие & сие“, които са по-оригинални. Те навлизат по-късно, към средата – края на 20 век. Има общ диапазон, но не можем да обособим като най-стар и най-нов експонат за трите изложби. Трите заедно представляват някъде около 700 експоната.

Фокус: Гостуването в Силистра е на трите изложби, нали?

Пламен Мадемов: Да. Напоследък това е тенденция, но по принцип това са три отделни изложби и всяка си има свое отделно пътуване и представяне. Миналата година през април обаче гостувахме на Архитектурния резерват „Боженци“. Те пожелаха да бъдат трите изложби заедно. След това така гостуваха в Регионалния музей в Добрич и сега в Силистра. Тези, които имат по-голяма зала предпочитат да бъдат трите изкушения заедно за едно по-пълноценно представяне на порока.

Фокус: Когато не гостуват, те са постоянно в Исторически музей – Горна Оряховица, нали?

Пламен Мадемов: По принцип е така, но ако трябва да бъда честен тук, в Музея в Горна Оряховица, май не са се застоявали повече от седмица – две. За наша радост са постоянно търсени и даже докато гостуват някъде, вече знаем къде ще е следващото пътешествие на тези изложби.

Фокус: По време на Коледните празници ежегодно вие организирате различни благотворителни инициативи. Предвиждате ли нещо подобно и за Великден?

Пламен Мадемов: По принцип имаме идея, но зависи, тъй като покрай Великден и особено през предстоящия месец май започват и Майските празници на Горна Оряховица, започна и организацията на Празника на горнооряховския суджук, все още не мога да кажа със сигурност. Все още не сме планирали такива работилници, тъй като предстоят участия и промоции на тези прояви. За сега е сигурно, че ще се включим в Европейската нощ на музеите през май месец. На 26 и 27 май ще бъде 11-тото издание на Празника на горнооряховския суджук. От юни до септември вече трета поредна година ще се провеждат и нашите семейни съботи в Музея, които също представляват едни своеобразни малки работни кътове и работилници, посветени на това да запознаваме семействата и особено най-младите ни посетители с нашето историческо наследство. Като конкретни прояви по-нататък ще обособим какво ще се случва.

Надежда КРЪСТЕВА