Пламен Мадемов: Над 3000 души са посетили Историческия музей в Горна Оряховица през 2017 година

Снимка: Исторически музей - Горна Оряховица

Успешна 2017 година отчитат от Историческия музей в Горна Оряховица. И през тази година от Музея предвиждат организирането на различни и интересни събития. Какви ще са те, научаваме от интервю на Радио “Фокус“ – Велико Търново с  Пламен Мадемов, директор на културната институция.

Фокус: Каква бе 2017 година за Музея в Горна Оряховица и каква посещаемост отчитате?

Пламен Мадемов: 2017 година беше доста интензивна в нашата дейност. Като посещения, в края на годината отчетохме над 3000 посетили, които са разгледали експозициите в Исторически музей – Горна Оряховица и неговите филиали. Годината беше свързана с 55-годишнината на Музея и създаването на музейното дело през 1962 година. В тази връзка бяха посветени всички събития, които ние осъществихме през 2017 година. Доста интересни изложби на други музеи гостуваха в Исторически музей – Горна Оряховица. Посетителите имаха възможност да разгледат две изложби на Регионалния музей в Русе. Първата беше „Жените в обществото“, която представихме на 8 март 2017 година. Това беше една доста интересна изложба, представяща модерното време и промените в живота на българските жени през последното столетие. Във връзка с 9 май – Деня на Европа, ни гостува също една доста интересна изложба на Научния архив към БАН, представяща българския принос към културното многообразие на обединена Европа. В началото на юни отново Регионалният музей в Русе ни представи едни интересни експонати, намерени в тракийските могили в Русенско, под наименованието „Тракийската принцеса войн“. Иначе Исторически музей – Горна Оряховица продължи с успешното си гостуване на най-популярните ни мобилни колекции, които са събрани под заглавието „Пороците“. Те са „Алкохол и амбалаж“, „Тютюн, енфие, и сие“, „Захар и кафе“. Тази година гостувахме на няколко музея. В началото на годината трите мобилни изложби бяха на гости на Регионалния музей в Силистра. След това гостуваха в Търговище от 18 май до 30 септември. Изложбата „Алкохол и амбалаж“ беше през лятото в Исторически музей – Етрополе, а през есента – в Исторически музей – Правец. В края на годината представихме вече традиционната, за трета поредна година, изложба, която представя резултатите от археологическите проучвания през настоящата година. В нашия филиал в Къщата-музей „Асен Разцветников“ отбелязахме с празнична програма и изложба, заедно с местното читалище и Община Горна Оряховица, 120-годишнината от рождението на Асен Разцветников. Доста интересно беше и включването ни в Европейската нощ на музеите. Тази година на 20 май наши партньори бяха традиционно Художествената галерия в Горна Оряховица „Недялко Каранешев“. Таиз година се включиха и НЧ „Братя Грънчарови 2002“. Заедно с тях направихме в Европейската нощ на музеите една интересна музейна програма, озаглавена „Хорото и хората“. Идеята беше да представим историята, разновидностите на този най-емблематичен български танц – хорото, неговата връзка с хората, с народа. Представени бяха от етнографска гледна точка различните фолклорни области на България с техните характерни танци. Освен видео представяне и етнографско представяне, имаше и танцово представяне, благодарение на хореографите и танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови“.

Фокус: За поредна година на крепостта „Ряховец“ се проведе археологическа школа. Ученици от кои училища се включиха в инициативата?

Пламен Мадемов: Да. Радваме се, че за втора поредна година в рамките на традиционното археологическо проучване, което се провежда на крепостта Ряховец, успяхме да реализираме второто издание на Археологическата школа „Ряховец“, която е единствената в България. Тази година се включиха много ученици от Горна Оряховица. Имаше и ученици от училища във Велико Търново, много младежи от горните класове на СУ „Георги Измирлиев“ и на СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Те взеха участие в поучаването на тази част от миналото на нашия град. Таиз година проучванията бяха съсредоточени близо до западната порта, където младежите имаха възможност последователно да се включат в работата на археолозите, да мерят с технически уреди, да рисуват различните находки, да учат как се инвентират. Тази година беше доста по-удължена като програма археологическата школа. Продължи в рамките на 15 дни. В нея се включиха и учениците от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново.

Фокус: И през 2017 година се проведоха „семейни съботи“ в Музея.

Пламен Мадемов: Да. Продължихме една друга наша традиция на Исторически музей – Горна Оряховица, а именно летните „семейни съботи“ в Музея, които се провеждат в рамките на лятната ваканция, всяка събота. Отново се постарахме да има доста интересни занимания и за децата и за техните родители. В началото направихме едно нетрадиционно ателие, което не бяхме правили в Музея – ателие по тъкачество. В двора на Музея беше разположен един запазен хоризонтален стан. На него посетителите имаха възможност да пробват своите възможности и да научат повече за самото тъкачество. Благодарение на ръководителя на това ателие – г-жа Румена Димитрова, която е преподавател в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, успяхме да осигурим и ръчно обагрени прежди от естествена вълна. Тя показа на всички, които пожелаха да се включат през няколкото съботи в това ателие, различни техники на тъкачество. Накрая остана за нас един приятен спомен – един килим, в който беше вплетено участието на всички посетите, които се включиха в тъкането, посветен на 55-годишнината на Исторически музей – Горна Оряховица. Доста интересно ателие беше и следващото. То беше свързано с запознаване с калиграфията и книгоподвързването. През 2017 година се навършиха 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и  255 години от написването на неговия епохален труд „История славянобългарская“. В тази връзка като наш помощник се включи в инициативата Йордан Карастоянов от село Поликраище – един родолюбив българин, който от години се занимава с автентични преписи и рисунки на най-известните творби от тази епоха. Благодарение на неговото участие всички посетители можеха да се запознаят, както с историята на първите български книги, така и с калиграфията като изкуство за тяхното изписване, и разбира с особеностите на тяхното подвързване и направата на корици. В края на лятото, след приключване на археологическите проучвания на Ряховец, като едно сводообразно продължение на археологическата школа много от учениците и младежите през ваканцията се включиха в нашата доброволческа акция за почистване на находките от крепостта Ряховец. Всички желаещи, а те не бяха никак малко, идваха през съботите в Музея. От една страна те се запознаха с находките от различните етапи, които са открити през това лято на крепостта Ряховец, и паралелно с това ни помогнаха, за да могат по-бързо да бъде организирано тяхното почистване.

Фокус: Успя ли да обогати фонда си Музеят? Някакви дарения получавали ли сте през миналата година?

Пламен Мадемов: Нямаше чак толкова много и значими дарения от посетителите от Горна Оряховица, макар че имаше доста интересни. Едно от тях е от бивш служител от системата на БДЖ. Като цяло най-богатото ни постъпление в Исторически музей са традиционно свързани с археологическите проучвания на крепостта.

Фокус: Ще продължат ли проучванията на „Ряховец“ и през 2018 година?

Пламен Мадемов: Със сигурност археологически проучвания ще има. Имаме общението на Община Горна Оряховица за финансирането им. Надявам се за трета поредна година да получим и държавно финансиране от Министерство на културата и да продължим тази доста мащабна работа, която е започната от археологическия екип.

Надежда КРЪСТЕВА