Пламен Мадемов: Над 4000 души са посетили Историческия музей в Горна Оряховица през 2018 година

Успешна 2018 година отчитат от Историческия музей в Горна Оряховица. И през тази година от Музея предвиждат организирането на различни и интересни събития. Какви ще са те, научаваме от интервю на Радио “Фокус“ – Велико Търново с  Пламен Мадемов, директор на културната институция.

Фокус: Каква бе 2018 година за музея в Горна Оряховица и каква посещаемост отчитат музейните обекти?

Пламен Мадемов: 2018 година беше изключително добра за нас. Посещемостта е средна. Всяка година ние имаме между 3000 и 4000 посетители. За миналата година посещаемостта е малко над 4000. Това, което ме радва е, че близо 40% от посетителите са младежи, ученици и деца. Това е публиката, която е целева за нас. Поставили сме си като мисия да увличаме в музейното дело най-младите. За това основен принос имат семейните съботи в Исторически музей, които проведохме за пето поредно лято. Смея да твърдя, че бяха изключително успешни. Много посетители се включиха в инициативата. Много наши приятели обогатиха програма. Те представиха  традиционни занаяти и умения. Това бяха предимно горнооряховски майстори.В края на годината в знак на благодарност ние организирахме една изложба-базар на 12 декември, когато честваме Св. Спиридон – покровителя  на занаятчиите. Те представиха свои произведения,свързани с предстоящите празници. Установихме едно прекрасно приятелство с тях и се надявам, че през следващото лято ще можем да разширим тази дейност. Нашите посетители обаче не са само в музея. Ние имаме едни пътуващи мобилни колекции, които вече повече от 10 години са изключително атрактивни и търсени. Това са т. нар. изложби от поредицата „Пороците“ – за алкохола, за тютюна и за захарта. Миналата година гостувахме в няколко музея с тези изложби. Открихме свои изложби и в пресцентъра на Спортната зала във връзка с 145-годишнината от рождението на световно известния борец и почетен гражданин на Горна Оряховица Никола Петров. Наша изложба беше част и от третото изложение „младежко техническо творчество“. Това е една уникална проява, която се провежда само в Горна Оряховица. Традиционно представихме и откритията от археологическото лято в Археологически музей – Горна Оряховица. На 1 септември в Етнографски музей – Долна Оряховица нашият приятел народният певец и колекционер на народни носии Петър Георгиев представи в своя изложба-ревю всичко, което е събирал в продължение на 20 години. Това бе един своеобразен юбилей на неговата събираческа дейност. Привлякохме около 400 души, което горе-долу традиционно е годишният поток от посетители на Етнографски музей – Горна Оряховица.Проявата беше много атрактивна. Имаше посетители и от Свиленград, които бяха пътували от южната ни граница цял ден. Мисля, че от към тази дейност беше много ползотворна и много приятна година. Успяхме да завържем много приятели.

Фокус: Тази година предвижда ли се да се проведат археологически разкопки на крепостта Ряховец? По какъв начин ще работите за развитието на това място като туристически обект и привличането на туристи?

Пламен Мадемов: Самият обект е в начална фаза на своето проучване. Разбирам се ще продължим и през следващото лято археологическите проучвания. Имаме обещанието. Изключително сме благодарни и радостни, че Община Горна Оряховица продължава да ни подкрепя. Миналата година за четвърто лято се проведоха археологически проучвания на крепост Ряховец. Имаме обещанието, че ще продължат и през това лято. За трета поредна година получаваме финансова подкрепа от Министерство на културата. Радваме се, че и те оценяват тази перспектива на обекта. През 2015 година той получи статут на недвижима културна ценност с национално значение. Относно развитието му като туристически обект и дестинация за момента сме доста далеч, но в Община Горна  Оряховица с наше съдействие има вече проектна инициатива за работа с една от оперативните програми, които се отварят. Помагаме за разработването на този проект, с който ще може крепостта да се социализира  и да бъдат подпомогнати археологическите проучвания. Надяваме се,че със съпътстващата инфраструктура и атракции един ден крепостта Ряховец да се превърне в атрактивен туристически обект не само за Горна Оряховица и региона, но в национален мащаб.

Фокус: Какви са по-интересните събития, които планирате да реализирате през 2019 година?

Пламен Мадемов: Със сигурност традиционната изложба, която ще представи археологическите проучвания, ще се случи през есента. Планираме за шеста поредна година да се проведат и семейните съботи в Исторически музей – Горна Оряховица. Разработваме интересна програма, насочена към семействата и децата, нашите най-млади посетители. Ще има различни творчески ателиета, презентации и работни кътове, където те ще могат да усвояват, да се запознават с позабравени наши родни традиции, умения, занаяти и познания. Планираме през месец май да се включим отново в инициативата Европейска нощ на музеите. В момента преговаряме с едни гости и ще реализираме едно изключително модерно и атрактивно събитие, но засега няма да издавам. Ще продължим да гостуваме в други градове. Имаме доста заявки за нашите пътуващи изложби. В момента изложбата „Алкохол и амбалаж“ е в Генерал Тошево, след това ще пътува за Варна. Изложбата  „Захар, кафе и сие“ е в Исторически музей – Правец. След това ще бъде в музея в Ботевград. Имаме заявка и от колегите от Археологическия музей в Преслав. Със сигурност ще имаме доста пътувания с тези изложби. Няма да пропуснем и Празника на горнооряховския суджук, който ще бъде един от акцентите в културната програма. Всяка година Общината, Музея и фирмите, произвеждащи горнооряховския суджук в рамките на защитеното географско указание, се стараем този празник да е интересен, оригинален и атрактивен. Мисля, че тази година ще бъде доста интересна и ползотворна за нашия музей.

Фокус: Община Горна Оряховица започна реализацията на един проект по Програма Интеррег V-A Румъния-България за изграждане на виртуален музей. Какво ще представлява музеят?

Пламен Мадемов: Проектът е на Община Горна Оряховица. Не съм сигурен кой ще го администрира. Той ще се намира в Младежкия дом, но все още е в начален етап. Ние ги консултираме относно историческата достоверност и оформлението на залите. Ще има 5-6 зали с различна тематична насоченост. Ще бъдат включени модерни технологии. Експонатите ще се разглеждат със специални очила. Те ще разказват за историята на Горна Оряховица от различните периоди. Ще има клипове с по-знаковите легенди и символи, свързани с Горна Оряховица. Ще има серия от 3D мапинг прояви в центъра на Горна Оряховица.

Надежда КРЪСТЕВА