Избори 2017: Пламен Марков, „АБВ-Движение 21“: България трябва да има много добри отношения с Русия, независимо че е част от Европейския съюз

Източник: ПП АБВ

В предизборната платформа на коалиция „АБВ – Движение 21“ е заложено, че ще се борят за коренна промяна в политиката на пазара на труда и социално-икономическата сфера. Тяхната програма иска да осъществи коренна промяна към едно солидарно общество и да постави край на неолибералната икономическа и социална политика, но без показен популизъм и неизпълними обещания, а съобразено с обективните реалности и международните зависимости. Според тях един от основните инструменти за това е модернизирането на политиката на доходите и на данъчната политика. В хода на предизборната кампания, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново,  разговаряхме с водача на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в Габровски избирателен район Пламен Марков, който ни каза какви са приоритетите на коалицията и какви резултати очакват от предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 

Фокус: Г-н Марков, Вие сте водач на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ за Габровски избирателен район. Влизате в политиката като учредител на „Движение 21“ и сте член на Националния изпълнителен съвет на партията. В тази връзка какви са основните приоритети на коалицията, пред които сте изправени в края на предизборната кампания?

Пламен Марков: Нашата коалиция беше създадена преди началото на тази предизборна кампания. Ние предлагаме алтернатива на обезлюдяването на региона и ниските доходи, с които е невъзможно да се живее. Ние сме алтернатива и на липсата на правила и беззаконието. Цел номер едно е да създадем възможност за по-нормален и спокоен начин на живот на българите. Това, обаче, минава през възстановяване на правовия ред в държавата, създаване на условия за действаща икономика, справедлива социална система и повишаване качеството на образованието. Реформите в съдебната система, образованието, културата и здравеопазването са наш приоритет.

Фокус: Конкретно за Габровски регион какви са проблемите на хората и какви ангажименти поемате към тях?

Пламен Марков: Проблемите на хората в Габровски регион по нищо не се отличават от проблемите на хората в останалата част от страната. Младите хора обикновено напускат по-малките населени места, за да търсят възможности и реализация било то в по-големите градове, или в чужбина. За Севлиево бих споменал, че най-важният и основен проблем е безводието, което в летните месеци, при по-големи суши, води до едни продължителни режими на водата. Севлиево беше в такъв режим във втората половина на 2016 година. Това създава големи проблеми на гражданите на града и приходящите села, които са вързани към същия водопровод. Друг много сериозен проблем са финансовите задължения на общинската болница, които няма как да бъдат решени с възможностите на общината – трябва да има и държавна намеса. Нашето мнение, като коалиция, е че тази болница трябва да се запази, за да може да продължи да се грижи за здравето на гражданите в региона.

Фокус: Кой считате за основен опонент на коалиция „АБВ-Движение 21“ в Габровски регион, а и като цяло?

Пламен Марков: Ние имаме цел да прескочим бариерата от 4%. Това е много важно, тъй като участвайки в един бъдещ парламент, вярваме, че ще участваме във взимането на много важни решения относно развитието на нашата страна. Дали ще правим коалиции, ако влезем в управлението, или ще бъдем опозиция, това ще зависи от резултата от изборите. Що се отнася до съперници – всички останали политически сили в едно състезание са съперници. Ние ще дадем всичко от себе си, всичко на което сме способни в тази предизборна кампания и ще направим необходимото, бидейки чути от обществото. Ще даваме предложения за решения и оттам насетне вече българския избирател има решаваща роля. От избирателите зависи да дадат повече или по-малко възможности в наша полза.

Фокус: Коалиция „АБВ-Движение 21“ дава път на младите хора, на новите лица – това негативно или позитивно ще ви се отрази? Какви резултати очаквате на предстоящите избори и с какво се отличавате?

Пламен Марков: Аз считам, че ние направихме един отбор от много опитни политици, които във времето са се доказали в българския парламентарен живот и в управлението на страната. Същевременно заложихме и на млади хора, както споменахте, завършили в чужбина, хора, които все още не са достатъчно познати на нашата общественост, но считам, че това са много амбицирани хора и добри професионалисти, които могат бъдат полезни със своите знания относно решаването на важни въпроси за България.

Фокус: Външнополитическите теми са доста често засягани в последно време в медийното пространство. Какви, според Вас, трябва да са основните приоритети на страната ни по отношение на външната политика?

Пламен Марков: Външната ни политика трябва да е съобразена изцяло с интересите на България, независимо от различията, свързани с определени програми относно най-различни сфери от нашия обществен и икономически живот. Аз считам, че трябва да имаме много добри отношения с Русия, независимо от това, че сме част от Европейския съюз, независимо от санкциите, които в момента текат срещу Русия. Трябва да имаме и прилични отношения със страните от Вишеградската четворка. Не на последно място трябва да бъдем в добросъседски отношения със страните, от които България е заобиколена. Отговаряйки най-точно на Вашия въпрос ще кажа, че ние трябва да имаме една национална доктрина, касаеща  изцяло интереса на нашата страна, която да бъде доктрина в държавата, а не на една или друга политическа сила.

Фокус: Тоест трябва да следваме и защитаваме националните си интереси, а не да се водим по западна или руска насоченост?

Пламен Марков: Да, точно така.

Фокус: След като заговорихме вече за външна политика няма как да не Ви попитам за споразумението СЕТА. Европейският парламент одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада. Разпоредбите ще се прилагат условно от месец април. Тази тема е много коментирана от политиците през последната една седмица. Какво е Вашето мнение – ще се отрази ли на страната ни по някакъв начин?

Пламен Марков: Мненията на политическите партии по този въпрос са разнопосочни. Аз считам, че ние, като член на ЕС, при всички случаи не можем да не се съобразим с вече взетото решение. Струва ми се, че България няма голям избор по отношение на някакви кой знае какви драстични разлики в становището.

Фокус: Вие имате и дългогодишна футболна кариера. Ако влезете в управлението, ще направите ли нещо в Габровския регион, свързано с футбола и  спорта като цяло?

Пламен Марков: Темата със спорта и в частност футбола безспорно е интересна за немалка част от нашата спортна общественост, но аз считам, че колкото и да е важна тя от една страна, не може на този етап да бъде приоритет, тъй като има много по-важни неща, които трябва да бъдат решавани в нашата страна и които имат по-сериозно значение за живота на българския гражданин. Както Ви казах, в началото на разговора, основен приоритет на нашата коалиция е радикална реформа на съдебната система, работеща икономика, повишаване качеството на образованието и не на последно място – здравеопазването, защото българското здравеопазване се превърна в търговска дейност. Сякаш все по-малко и по-малко нашите болнични заведения се грижат за здравето на гражданите. Ако получим кредит на доверие от избирателите, ние ще започнем с тези неща. Знаем, че българската култура, изкуство и спорт от много години са поставени в ъгъла, а те имат своето огромно значение относно възпитанието и формирането на младите хора. Трябва да имаме много по-развит както масов спорт, така и професионален спорт, но темата е много дълга и аз Ви предлагам да говорим за нея в следващо предаване.

Рени ПЪРВАНОВА